Ce spune CCR despre declarația privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei

130
Ce spune CCR despre declarația privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei - curtea-1666895425.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit joi că declaraţia dată de inculpat în vederea încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei nu poate fi folosită, împotriva voinţei acestuia, ca probă în procesul penal în scopul soluţionării cauzei conform procedurii penale de drept comun.

Excepţia a fost ridicată într-un dosar care se judecă la Tribunalul Cluj.

"În şedinţa din 27 octombrie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 482 alin. (1) lit. g) din Codul de procedură penală sunt constituţionale în măsura în care declaraţia dată de inculpat în vederea încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei nu poate fi folosită, împotriva voinţei inculpatului, ca probă în procesul penal, în scopul soluţionării cauzei conform procedurii penale de drept comun", a transmis CCR într-un comunicat de presă.

Curtea a reţinut că declaraţia prevăzută la art. 482 nu este dată de inculpat în condiţiile asigurării garanţiilor procesuale reglementate la art.108 - 109 din Codul de procedură penală, motiv pentru care administrarea acestei declaraţii ca probă în procedura penală de drept comun, împotriva voinţei inculpatului, încalcă prezumţia de nevinovăţie, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la apărare ale inculpatului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3662 secunde