Statutul unitar al militarilor, refuzat cu înverșunare. Ce motive invocă Ministerul Apărării

10472
Statutul unitar al militarilor, refuzat cu înverșunare. Ce motive invocă Ministerul Apărării - fonddecenustatutunitar1-1666895489.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Apărării Naționale explică, în răspunsul la o petiție transmisă de Liga Militarilor Profesioniști, motivul pentru care refuză, mereu și mereu, realizarea unui Statut Unitar al militarilor. Principalul argument vizează pregătirea militară sau absența ei: soldații și gradații profesioniști au fost angajați în Armată „pe bază de voluntariat”, iar cadrele militare, în baza pregătirii militare.

La sfârșitul lunii august, reprezentanții structurilor asociative din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională s-au întâlnit cu mai mulți ofițeri din Ministerul Apărării Naționale, pentru a discuta pe marginea problemelor militarilor, mai ales că în prezent Armata se confruntă cu un exod îngrijorător. La final, au plecat dezamăgiți, spunând că s-au lovit de urechi surde și ridicări din umeri. În cadrul întrunirii respective a fost ridicată și problema unui Statut Unitar pentru tot personalul militar, de la general la soldați și gradați profesioniști. De altfel, acest deziderat a tot fost supus atenției mai-marilor din minister de mai bine de un deceniu, fără izbândă până în prezent. Cu aceeași ocazie, caporalul (r) Dănuț Albu, președinte de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști, a transmis și o petiție ministrului Apărării Naționale, în care a punctat, din nou, necesitatea și beneficiile unui Statut Unitar. Petiție la care, zilele trecute, LMP a primit și răspunsul mult așteptat. Iar acesta este din nou negativ. De altfel, așa cum punctam și după întrunirea menționată, reprezentanții ministerului de resort au refuzat această idee inclusiv la masa discuțiilor.



SGP-iștii și cadrele militare nu au aceeași „pregătire militară”


Se impune însă să prezentăm argumentele Ministerului Apărării Naționale pentru a refuza instituirea unui astfel de statut. Căci, în spatele limbajului de lemn și al trimiterilor frecvente la articole de lege folosite drept scuze, ideea este una simplă și jignitoare, am putea observa: soldații și gradații profesioniști nu au „pregătirea militară” necesară pentru a face parte din același statut cu cadrele militare. Ei au fost angajați „pe bază de voluntariat”, nu „în raport cu pregătirea lor militară”, se arată în răspunsul ministerului. Deși, am putea sublinia, mulți dintre SGP-iști sunt mult mai bine pregătiți din punct de vedere militar, prin prisma anilor de experiență în Armată.



Răspunsul Ministerului Apărării Naționale privind Statutul Unitar


Redăm, în rândurile următoare, referirile la Statutul Unitar, din răspunsul ministerului adresat Ligii Militarilor Profesioniști: „Statutul cadrelor militare reprezintă izvorul de drept al evoluției în cariera militară, așa cum reiese din dispozițiile art. 5 alin (2) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, unde se precizează că accesul în profesie, precum și evoluția ulterioară pe treptele ierarhiei militare au la bază principiile și normele cuprinse în prezenta lege. În aplicarea acestora, pentru cadrele militare ale Ministerului Apărării Naționale se elaborează Ghidul carierei militare, aprobat prin hotărâre de Guvern.

Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) din Legea 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, prin cadre militare, în sensul legii, se înțelege cetățenii români cărora li s-a acordat gradul de ofițer, maistru militar, subofițer, în raport cu pregătirea lor militară și de specialitate, iar conform dispozițiilor art. 2, cadrele militare sunt constituite în corpul subofițerilor, corpul maiștrilor militari și corpul ofițerilor.

În ceea ce privește soldații și gradații profesioniști, în conformitate cu prevederile art. 1 alin (1) din Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, aceștia constituie un corp distinct de personalul militar, recrutat pe bază de voluntariat și situat la baza ierarhiei militare.

Astfel, luând în considerare cele menționate anterior, observăm faptul că legiferarea unui statut unic al personalului militar, care să cuprindă deopotrivă cadrele militare, cât și militarii și gradații profesioniști, nu corespunde rigorilor impuse de Constituție. De altfel, problematica «statutului unitar al militarilor» a fost abordată și în alte întâlniri ale reprezentanților Ministerului Apărării Naționale cu cei ai Ligii, cărora le-a fost prezentat motivul pentru care nu s-au putut materializa inițiativele legislative anterioare ale ministerului referitoare la promovarea unui astfel de statut, care să unifice statutul cadrelor militare cu cel al soldaților și gradaților profesioniști.

De asemenea, precizăm faptul că, din coroborarea dispozițiilor art. 29 alin (1) lit. e din Legea 80/1995 cu modificările și completările ulterioare, cu cele din ale art. 25 din Legea 384/2006, cu modificările și completările ulterioare, reiese faptul că atât cadrelor militare, cât și soldaților și gradaților profesioniști le este restrânsă sau interzisă exercitarea aceleiași categorii de drepturi, legiuitorul neprevăzând nicio diferență de tratament, în acest sens, între cele două categorii de personal”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7444 secunde