Armata României vrea să cumpere două elicoptere H215M de la Airbus pentru 150 milioane de euro. Solicitarea transmisă către Parlament

226
Armata României vrea să cumpere două elicoptere H215M de la Airbus pentru 150 milioane de euro. Solicitarea transmisă către Parlament - airbush215mhelicopter2-1666782395.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Apărării a solicitat conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru a cumpăra două elicoptere militare H215M, valoarea estimată a achiziţiei fiind de 150 milioane euro, fără TVA.

În solicitarea trimisă Parlamentului şi discutată miercuri în şedinţa Birourilor permanente reunite, MApN arată că "situaţia actuală a înzestrării Armatei României cu echipamente militare impune adoptarea unor măsuri urgente, coerente aplicabile, care să asigure adaptarea sistemului de achiziţii de echipamente militare destinate înzestrării la noile condiţii ale mediului de securitate şi să permită îndeplinirea integrală a misiunilor şi obligaţiilor ce-i revin Armatei României, pe plan naţional şi internaţional".

Potrivit MApN, achiziţia elicopterelor H215M are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

În acest sens, prin achiziţia de elicoptere şi capabilităţi de luptă la suprafaţă vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament care vor spori capacitatea de lovire a forţelor proprii şi aliate, creând posibilitatea unor reacţii rapide şi adecvate la potenţialele ameninţări actuale, se mai precizează în document.

"În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a două elicoptere H215M cu capabilităţi de luptă la suprafaţă (Anti-Surface Warfare - ASuW). Achiziţia pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 150 milioane euro, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie", se mai arată în cererea transmisă către conducerea Parlamentului, pe 7 septembrie, semnată de fostul ministru Vasile Dîncu.

Birourile permanente reunite au transmis solicitarea comisiilor pentru apărare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4214 secunde