De ce nu se dorește un statut unic al militarilor? Decidenții, surzi la doleanțe!

2631
6

Articole de la același autor

Concluzii dezamăgitoare după cea mai recentă întâlnire a reprezentanților structurilor asociative din sistemul de apărare și securitate națională cu cei ai Ministerului Apărării Naționale. Cei dintâi solicită de vreme îndelungată clarificarea situației pensiilor militare, realizarea unui statut unic al militarilor – cum de altfel există în toate statele NATO -, aspecte care ar ajuta la stoparea exodului din Armată. S-au lovit însă, din nou, de urechi surde la doleanțele lor.

Propunerile structurilor asociative din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru remedierea problemelor majore cu care se confruntă militarii, în activitate și în rezervă, au fost puse din nou pe masa discuțiilor marți, 30 august, în cadrul unei întruniri dintre reprezentanții Forumului SAOPSN și cei ai Ministerului Apărării Naționale. Concluziile întrunirii au fost însă dezamăgitoare, căci, așa cum a punctat col. Marian Tudor, președintele Forumului SAOPSN, „discuțiile au scos în evidență faptul că la nivelul MApN sunt ca și inexistente șansele de soluționare a problemelor pensionarilor militari” și nu numai.



Nu se mai intervine pe proiectul Legii Statut a cadrelor militare


Delegația structurilor asociative a fost alcătuită din col. Marian Tudor, alături de gl. lt. r. Neculai Băhnăreanu, președinte ANCMRR „Al. I. Cuza”, și cap. r. Dănuț Albu, președinte de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști. Din partea ministerului au participat secretar de stat Eduard Bachide, gl. mr. George Spiridonescu, gl.bg. Valeriu Roșu, col. Doboș Marian Ambrozie, lt.col. Florin Bucur, lt.col. Alin Neagu.

„Solicitarea audienței a fost făcută în urma propunerilor venite de la structurile asociative pentru proiectul Legii Statut a cadrelor militare, dar și în urma deciziei primului-ministru de a se discuta proiectul legii de mai sus, în prima şedință a Guvernului din luna septembrie 2022. Discuțiile au început pe tema propunerilor de amendare a proiectului de act normativ, propuneri făcute de cinci structuri asociative (din cele 53), care vizau eliminarea unor neconcordanțe între prevederile propuse și prevederile constituționale sau legale în vigoare. Concluzie: Ministerul Apărării nu mai dorește intervenția în modificarea proiectului de act normativ, justificarea fiind legată de retragerea proiectului, modificarea și solicitarea altor avize din partea ministerelor Muncii, Finanțelor etc. Orice intervenție din partea structurilor asociative se poate face numai în faza dezbaterilor în Parlament. Personal, nu am înțeles de ce nu am fost informați, în faza solicitării audienței, de această situație, fapt ce elimina acțiunea”, a afirmat col. Marian Tudor.

Ministerul Apărării Naționale nu vrea să audă despre un statut unic?

În cadrul întrunirii s-a încercat și atingerea subiectului necesității elaborării unui statut unic al militarilor, pentru care structurile militează de ani buni, pentru eliminarea discriminărilor dintre cadrele militare și soldații și gradații profesioniști. Dar fără succes. „Am solicitat și discutarea propunerii LMP de elaborare a unui statut unic al militarilor români. Reprezentanții M.Ap.N. au eliminat din start acest proiect, susținând că este prevedere constituțională privind existența unui statut al cadrelor militare. Domnul Dănuț Albu a prezentat, în susținerea ideii de unicitate a unui singur statut, problemele grave din unitățile militare, probleme privind lipsa posibilităților de pregătire a militarilor, inexistența unui sistem de mentenanță a acestor unități, demisii în lanț etc., dar și faptul că în toate armatele NATO există un statut unic al militarului, idee susținută chiar de EUROMIL. Reprezentanții ministerului au prezentat câteva acțiuni privind soluționarea problemelor soldaților și gradaților profesioniști cum ar fi plata chiriilor, diurne de deplasare etc., probleme aflate în curs de soluționare, prin ordin, la nivelul M.Ap.N. În urma discuțiilor a reieșit cu claritate faptul că la nivelul factorilor de decizie în elaborarea unor acte normative care vizează militarul român este precizată poziția cadrului militar. Personal, am solicitat să se precizeze cu claritate, în proiectele de acte normative, definiția cadrului militarului, cine este sau ce este cadrul militar. Răspunsul: nu există prevederi clare, iar statutul cadrelor militare nu oferă soluții”, a mai precizat reprezentantul forumului structurilor asociative.

Șansele de soluționare a problemelor pensionarilor militari, ca și inexistente

„Așa cum am prezentat și domnilor preşedinţi, discuțiile au scos în evidență faptul că la nivelul M.Ap.N. sunt ca și inexistente șansele de soluționare a problemelor pensionarilor militari. Chiar dacă opiniile unor președinți ai structurilor asociative, ale membrilor acestor structuri elimină din start dialogul, ca formă de acțiune în câștigarea drepturilor noastre, nu se propun alte modalități de acțiune și se continuă critica distructivă internă, am propus să continuăm discuțiile comune pentru găsirea posibilităților de eliminare a punctelor de vedere divergente. Rog președinții structurilor asociative, semnatare al Protocolului de colaborare în cadrul Forumului SAOPSN, să prezinte membrilor acestor structuri situația existentă și să vină cu propuneri concrete de acțiune în cadrul acestuia”, a mai arătat col. Marian Tudor. 



Comentează știrea

marian
1 septembrie 2022
Utopie

Ce statut unic al militarilor ? Ce viseaza caporalul, în rezervă Albu Dănuâ ? De când cadrele militare, care au școală militară sau facultăți, să fie pe picior de egalitate cu niște analfabeți, care reprezintă talpa de la bocancul unui militar adevărat ? De ce, acest caporal, în rezervă (mă bufnește și râsul), nu a solicitat același statut pentru toți militarii, când era în activitate ? I-a fost teamă că va primi un bocanc de ofițer sau subofițer, în partea dorsală ?

Vulturul bizatin cu două capete
2 septembrie 2022
Trofeu Rusesc

Inca e bine si frumos ca ne mai putem amuza cu poantele vechi de trupa. Daca mai sintem si ascultatori poate o sa avem pe panoplie si Medalia SS-X-30, conform indicativului NATO.

C-tin
2 septembrie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Arnautimea din Arninime nu primește altceva decât solda!! Restul îl plătesc ei !! Nu primesc drepturi pentru ceva ce s-a plătit deja !!

Alt
2 septembrie 2022
Utopie

Pentru deșteptul care ești,oare de ce toate țările NATO au un singur statut pentru tot ce sufla în armata? Poate de prosti ce sunt .. Pentru prostanul care ești,picior de egalitate nu va fi niciodată într-o armată,deoarece exista grade și funcții...

Răspuns la: Utopie
Adăugat de : marian, 1 septembrie 2022
Ce statut unic al militarilor ? Ce viseaza caporalul, în rezervă Albu Dănuâ ? De când cadrele militare, care au școală militară sau...
C-tin
2 septembrie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Cazare statut !!?? Te-ai uitat la armata USA, (dar n- ai înțeles nimic) !!!

razvan
2 septembrie 2022
LMP - ia banii de la fraieri

Vrajeala ! Liga Militarilor Profesionisti este o caricatura de Liga, condusa de niste tarani analfabeti, care iau bani, chipurile, pentru cotizatii, de la prostii creduli !

Pagina a fost generata in 1.0084 secunde