Militarilor li se pregătește un nou statut. Iată ce noi restricții și drepturi vor avea!

6632

Articole de la același autor

Un proiect care vizează modificarea Statutului cadrelor militare este în atenția guvernanților. Proiectul ar urma să înlocuiască actualul statut, modificat de nu mai puțin de 37 de ori! Acesta este departe însă de statutul unitar cerut cu insistență de soldații și gradații profesioniști.

De ani buni, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale ale soldaților și gradaților profesioniști cer autorităților un statut unitar, pentru toate cadrele militare, de la „opincă la general”, după cum arătat un militar de curând. Autoritățile au în plan actualizarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, dar nu printr-un Statut unitar, așa cum s-a tot solicitat.

„Statutul cadrelor militare, instituit prin Legea 80/1995, a fost amendat în repetate rânduri, cu nu mai puțin de 37 de acte normative, potrivit cerințelor impuse sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și transformărilor ce au avut loc atât la nivelul armatei, cât și în cadrul celorlalte instituții ale acestui sistem” – se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege. Drept pentru care în noul proiect au fost introduse condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să devină ofițeri, subofițeri sau maiștri militari, îndatoririle, dar și restricțiile ce li se aplică. De exemplu, aceștia sunt obligați să încheie un contract cu instituția de apărare pe 10 ani de la numirea în prima funcție – în prezent durata este de 8 ani, conform legii în vigoare. Totodată, cadrele militare nu vor putea să se implice în activități care contravin ori afectează demnitatea, prestigiul și normele de conduită ale profesiei militare, să se afle în raporturi ierarhice nemijlocite cu soțul/soția sau rude de gradul I sau al II-lea, să exprime la locul de muncă opiniile sau preferințele politice sau să participe la administrarea sau conducerea societăților comerciale prin persoane interpuse.

Indemnizație în funcție de vechimea în Armată

În schimb, cadrele militare primesc și noi drepturi: posibilitatea de a deține asigurare de viață și sănătate pentru acțiuni în legătură cu serviciul, tratament în țară și străinătate, medicamente și dispozitive medicale gratuite. De asemenea, este prevăzută și o indemnizație lunară, pentru activitățile în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale, cu o valoare de 10%, 15% și 25% din salariul de bază minim brut pe țară pentru cadrele militare care au primit semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, cuantum care nu se va impozita și nu se va cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.

Totodată, cadrele militare vor putea primi și o sumă forfetară, acordată o singură dată pe an, pentru suportarea cheltuielilor de transport în țară pentru efectuarea concediului de odihnă.

În ceea ce privește sancțiunile disciplinare, în noua lege a fost introdusă posibilitatea diminuării soldei de funcție cu un procent cuprins între 10 și 30%, pentru o perioadă de maximum șase luni. În prezent, legislația aplicabilă prevede o diminuare a soldei de funcție de până la 10% sau a celei de comandă, între 5 și 10%, ambele sancțiuni putând fi aplicate pentru maximum trei luni.



Generalii și amiralii vor fi ținuți în funcție până la 62 de ani


Proiectul de lege mai prevede că limita de vârstă va fi cea standard de pensionare potrivit legislației privind pensiile militare de stat. „Până la uniformizarea vârstei standard de pensionare, cadrele militare vor putea fi menținute în activitate până la vârsta de 60 de ani, în funcție de nevoile instituției, cu aprobarea anuală a conducătorului. După 60 de ani, generalii și amiralii vor putea fi menținuți în activitate până la vârsta de 62 de ani, la cerere, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în foarte bune condiții a atribuțiilor ce le revin”, se arată în proiectul respectiv.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să treacă de votul guvernanților și parlamentarilor și să fie publicat în Monitorul Oficial. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6021 secunde