Maraton cultural-artistic: 38 de spectacole programate în Parcul Arheologic Constanța și pe scena Teatrului de vară Soveja

1871
1

Articole de la același autor

Concomitent cu deschiderea celei mai mari petreceri pe o plajă din Europa – NEVERSEA, Teatrul de Stat din Constanța a dat startul seriei de evenimente cultural-artistice subsumate Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolelor (SEAS), o adevărată desfășurare de forțe programată de-a lungul a două luni.

Joi, 7 iulie, cu câteva ore înaintea spectacolului de inaugurare SEAS, prezentat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, la Teatrul de vară Soveja (intitulat ”Toc-Toc”), directorul Erwin Șimșensohn a scos în evidență, în cadrul unei întâlniri cu presa, valoarea celor 38 de spectacole de care urmează să se bucure atât localnicii, dar și turiștii, până duminică, 28 august.

La conferința dedicată deschiderii SEAS au participat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, și viceprimarul Ionuț Rusu.

În discursul său, Mihai Lupu a reamintit de faptul că acest municipiu a avut într-o perioadă o viață culturală efervescentă, cu teatru de revistă, teatru de balet, orchestră simfonică. „Exista o latură care se regăsea chiar și-n latura economică, pentru că din discuțiile avute cu Ministerul Turismului, cu oamenii din turism, o parte esențială în dezvoltarea acestui sector o constituie industria divertismentului, ca o componentă esențială a turismului. Faptul că astăzi, la Constanța, nu avem infrastructura necesară, practic, a dus la acest dezastru, îndrăznesc să o spun, fără să mă joc cu cuvintele. Pentru că s-au distrus grădini de vară, cinematografe care au fost lăsate de izbeliște, și nu vorbesc numai de municipiul Constanța.

Uitați-vă ce înseamnă grădini de vară de la Neptun până în Mamaia, care ar fi permis nu numai artiștilor noștri constănțeni, dar tuturor artiștilor să dezvolte proiecte culturale. În ultimii 10-15 ani asistăm la o involuție a culturii, care se reflectă și în viața socială”, a declarat președintele CJC, adăugând că prin SEAS speră să ne aliniem la festivaluri precum cel de la Sibiu sau TIFF pentru Cluj.

De asemenea, el a lansat în discuție un calendar comun al evenimentelor culturale, din toamnă, inclusiv cu Centrul Cultural „Teodor Burada”, cu suportul financiar al instituțiilor (și al Primăriei Constanța), care să devină tradiție.

Pe de altă parte, viceprimarul Ionuț Rusu a readus în atenție un deziderat mai vechi, și anume acela de a prelungi sezonul estival cu evenimente culturale care să atragă turiști nu numai pentru soare și mare. Și a exemplificat cu un proiect al celor de la TIFF, care va fi la începutul lunii septembrie.

O agendă de evenimente impresionantă, care adună laolaltă 38 de spectacole, 25 de teatre dramatice, două teatre naționale de operă și operetă, patru teatre naționale – din Cluj, Craiova, Târgu Mureș și Timișoara, două teatre pentru copii și tineret – Teatrul „Luceafărul” din Iași și Teatrul „Excelsior” din București, spectacole de music-hall – „Familia Addams” și „Chirița în concert” (Teatrul Național din Cluj), concert de jazz cu unul dintre cei mai mari muzicieni de jazz din România – Sorin Zlat, în parteneriat cu Centrul cultural „Teodor Burada”, un spectacol de folclor „Ansamblul Brâulețul și invitați” (cu intrarea liberă). Și pentru că în anii anteriori i s-a reproșat că sunt multe spectacole cu invitați din afară, deci bani dați altora, directorul Teatrului de Stat din Constanța a ținut să precizeze că „acesta este fenomenul festivalier. Asta înseamnă un festival adevărat. Un festival cultural oferă o gamă foarte variată de elemente”, arătând celor de față un impresionant catalog al Festivalului Internațional de teatru de la Sibiu, care cuprinde peste 100 de evenimente, de toate genurile. „Este cam al treilea festival din Europa, după cele de la Edinburgh și Avignon. Clar, cel mai mare din Europa de sud-est, în condițiile în care și Sibiul are probleme de infrastructură. Dar au găsit soluții. Au luat o hală industrială la marginea orașului și au transformat-o, cu două săli de spectacole. Au făcut o reconversie a unor spații post-industriale, pe care le-au transformat în spații de spectacole. Soluții există, de ce nu am putea și noi?”, se întreabă același manager, care-și dorește să tindă către cele mai mari festivaluri de succes din România și din Europa.

Revenind la spectacolele participante în SEAS, Erwin Șimșensohn a precizat că, neavând o sală de spectacole propriu-zisă, a trebuit gândită această stagiune estivală inclusiv curatorial, adică tipul de spectacole să se preteze la spații exterioare.

În această seară, 8 iulie, de la ora 21.00, la scena amenajată în Parcul Arheologic, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad prezintă piesa în două personaje „Creditul” de Jordi Galceran, regia Liana Didilescu.



Comentează știrea

Radu
16 august 2022
Haha

La teatru de vara unde cainii rod decorurile invitatilor? Ma prapadii de ras cand imi spuse un amic ca azi noapte o haita de caini a rupt bucati decoru la soveja. romania 2022

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6533 secunde