Teatrul de Stat Constanța, dublu nominalizat și anul acesta la premiile UNITER

397

Articole de la același autor

Astăzi, 4 iulie, la Bistrița, are loc Gala Premiilor UNITER, care se va transmite în direct la televiziunea publică. Și, pentru cel de-al doilea an consecutiv, Teatrul de Stat Constanța obține două nominalizări la premiile UNITER, cele mai importante premii din teatrul românesc.





Este vorba despre Irisz Kovacs, regizoarea spectacolului „8 tați”, nominalizată la Premiul pentru debut, și spectacolul „Ziua Z” de Ionuț Sociu, regia Bobi Pricop, care este nominalizat la secțiunea Cel mai bun spectacol de teatru tv / teleplay.

Anul acesta, Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, în calitatea sa de regizor, este membru în juriul concursului care premiază Cea mai bună piesă românească a anului 2021.

Reamintim că anul trecut una dintre nominalizările la premiile UNITER s-a materializat în Premiul pentru Debut acordat regizoarei Diana Mititelu pentru spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya.



Prezențe pe scenele a numeroase festivaluri naționale și internaționale


După încheierea, cu două premiere importante – „Universuri paralele” și „Îndoiala” –, a stagiunii teatrale 2021 – 2022 și înainte de începerea Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului - SEAS 2022, echipa Teatrului de Stat Constanța se află într-o perioadă de participări la festivaluri naționale și internaționale.

Prima participare s-a concretizat în luna mai, la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați, unde actorii constănțeni au prezentat spectacolul „8 Taţi” de Tina Müller, traducerea Ciprian Marinescu, regia artistică Irisz Kovacs, scenografia Theodor Niculae.



A urmat Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu de la Târgu Jiu, cu spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, scenariul și regia de Carmen Lidia Vidu. La Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRUL, Cătălina Mihai a obținut Premiul Festivalului pentru Cea mai bună actriță, în rolul din spectacolul „Universuri paralele” de David Lindsay-Abaire, regia Radu lacoban.

Spectacolul „Doi tineri din Verona”, de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, a participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2022), cel mai prestigios din România și din sud-estul Europei. Tot la acest festival a fost invitat să participe spectacolul-instalație „#acedesiguranță”, regia Bobi Pricop, coproducție a Teatrului de Stat Constanța cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova cu Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, reprezentație ce a avut loc duminică, 3 iulie.

Miercuri, 6 iulie 2022, spectacolul „8 Tați” de Tina Müller, regia Irisz Kovacs, participă la Theater Networking Talents - Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori, ediția a IV-a (Craiova, 5-9 iulie 2022).

Spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu, va avea o reprezentație duminică, 24 iulie, în capitală, în cadrul evenimentului intitulat Grădina cu Filme – Cinema & More, în organizarea Centrului de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului București.

Iar marți, 16 august, spectacolul „8 Tați” de Tina Müller, regia Irisz Kovacs, va participa la Ideo Ideis - Festivalul Național de Teatru Tânăr, care se desfășoară în perioada 15-21 august, la Alexandria.

„Astfel, cea mai mare parte din echipa artistică și tehnică a Teatrului de Stat Constanța a fost plecată în turnee în multe orașe din țară, pentru a reprezenta municipiul și județul Constanța și pentru a contribui la creșterea prestigiului lor cultural”, transmit reprezentanții instituției culturale care, peste câteva zile va da startul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului 2022.



„«SEAS - STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI, iulie-august 2022» este un proiect conceput pentru a transforma Constanța într-o adevărată capitală a culturii în perioada verii. Dorim să oferim constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară. SEAS va contribui la îmbogățirea imaginii Constanței în vârf de sezon estival”, spune Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța.

SEAS este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de Consiliul Județean Constanța. Partener principal este Primăria Municipiului Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7243 secunde