Bazaconiile admiterii în liceu 2022: medii umflate în gimnaziu, clase a IX-a mai multe, "subiecte adecvate"

10623

Articole de la același autor

Dacă, teoretic, pentru elevii claselor a VIII-a anul școlar se încheie mâine, 3 iunie, practic, festivitățile de „rămas bun, școală dragă!” au fost programate încă de la finele săptămânii trecute. Generația care a parcurs doi ani de gimnaziu online, din cauza pandemiei, „turează motoarele” pentru probele scrise de peste două săptămâni.

Și, ca să luăm pe rând fiecare dintre afirmațiile din titlu, recent, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că, în lipsa unei evaluări standardizate, notele obținute de elevi în anii de gimnaziu și-au pierdut din relevanță, motiv pentru care ele nu ar trebui să mai conteze la admiterea în liceu. „Iar dacă şi-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii, nu cred că este fair”, a spus ministrul educației, care a subliniat că în acest moment există un factor subiectiv important în evaluarea pe care o fac profesorii la clasă și că poziția sa este de eliminare a acestora de la admiterea la liceu.



La unele licee tehnologice s-a dublat numărul de clase


Pentru anul școlar 2022-2023, cifra de școlarizare la clasa a IX-a pentru județul Constanța a cunoscut o creștere, pe fondul unui număr mai mare de absolvenți de gimnaziu.

Liceele din municipiul Constanța aflate în topul preferințelor elevilor și părinților (sau invers?) vor avea tot șapte clase a IX-a, ca și anul trecut. Cu precizarea că la Liceul Teoretic „Traian”, într-una din cele patru clase de Științele naturii, se va studia bilingv engleză/germană, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la aceeași specializare, în loc de limba germană a apărut franceză/engleză, la Liceul Teoretic „Decebal” a apărut o nouă clasă de Științe ale naturii/bilingv engleză, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” o clasă de Științele naturii s-a transformat în Științe sociale și a mai apărut în plus o clasă de Matematică-informatică, la fel și la Liceul Teoretic „George Călinescu”, dar bilingv engleză, ca și la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia (tot bilingv).

De asemenea, s-a dublat numărul de clase a IX-a la liceele tehnologice „C.A. Rosetti” și „Gheorghe Miron Costin”. La Liceul Economic „Virgil Madgearu”, din două a rămas o singură clasă de comerț, transformată în coafor stilist, și a mai apărut o clasă de tehnician în administrație. Și la Liceul Energetic a mai apărut o clasă de tehnician în automatizări.

Cât despre „subiectele adecvate”, întrebat recent la ce să se aștepte copiii care vor da Evaluarea Națională de anul acesta, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns: „La subiecte adecvate și la un grad de dificultate adaptat condițiilor reale pe care le-au traversat elevii care susțin examene naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureat. Atâta vreme cât în ultimii doi ani sistemul de educație din România și din orice alt stat a avut de suferit, din motive mai mult sau mai puțin obiective, știm exact când au fost perioadele în care cursurile cu prezență fizică au fost întrerupte. Și atunci, sigur că da, le-am solicitat colegilor mei care realizează aceste subiecte să evite acele porțiuni din materie care nu au fost predate elevilor, să evite să formuleze subiecte cu capcane, un lucru foarte important. Din păcate, la simularea pentru Evaluarea Națională s-a întâmplat o astfel de situație. Mai concret, în fiecare noapte de dinaintea fiecărui examen, în condiții de deplină securitate, fără niciun fel de mijloace de comunicare, voi sta împreună cu colegii mei de la fiecare disciplină și vom analiza subiectele în așa fel încât să putem garanta că ele vor fi adecvate perioadei pe care am traversat-o și vor fi înțelept concepute în așa fel încât să nu fie elevii aceia care sunt nevoiți să plătească toate neajunsurile ultimilor doi ani de criză sanitară”, a mai spus același ministru.

Tot vineri, 3 iunie, se încheie și înscrierea la Evaluarea Națională. Pe 14 iunie este programată proba scrisă la Limba și literatura română, iar pe 16 iunie, la Matematică. Pe 23 iunie (până la ora 14.00) vor fi afișate rezultatele înaintea contestațiilor. Repartizarea computerizată va avea loc pe data de 14 iulie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5603 secunde