Apel insistent al militarilor: "Vrem un statut unic, de la talpă la generali!"

10846
1

Articole de la același autor

A purta haina militară este o onoare, dar în ultimii ani, tot mai mulți constată că guvernanții nu consideră astfel și nu le „răsplătesc” în niciun fel viața de restricții, îngrădiri și sacrificii. Cea mai mare doleanță a majorității celor ce lucrează în sistem este instituirea unui statut unic pentru militari.

Acest statut unic este solicitat de organizațiile non-guvernamentale reprezentative în întrunirile cu mai-marii din Parlament și Ministerul Apărării Naționale, de mai bine de un deceniu. Cel mai recent, la sfârșitul lunii martie, reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști s-au întâlnit cu membrii Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlamentul României, unde s-a discutat din nou despre nevoia acestui statut.

„Este afectată eficiența în acțiune a întregii structuri militare”

Săptămâna aceasta, deputatul Viorel Sălan, secretar al comisiei respective, a publicat o scrisoare publică adresată ministrului Apărării Naționale în care punctează ceea ce reprezentanții asociațiilor de veterani semnalează de ani buni: faptul că militarii funcționează după două legi diferite, două statute diferite care au dus la discrepanțe imense între cei de la bază, soldații gradați profesioniști, și ofițeri.

„În România, soldații și gradații profesioniști constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de contract încheiat pe perioadă determinată și situat la baza ierarhiei militare, activitatea lor fiind reglementată de un act normativ distinct. Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat efectiv începând din anul 2007, ca urmare a adoptării Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști a creat cadrul legal necesar înfiinţării unei noi structuri militare, şi anume, corpul soldaților și gradaților profesioniști. Din acel moment, corpul militarilor din România funcţionează după două legi diferite: Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști. În acest mod, s-a ajuns la situaţia paradoxală ca baza ierarhiei militare să funcţioneze după un statut distinct de cel al cadrelor militare. Acest lucru a dus inevitabil şi la crearea unor discrepanţe de formă, dar şi de fond între cele două categorii militare. În acelaşi timp, militarii coexistă cu ideea că soldaţii şi gradaţii profesionişti nu alcătuiesc un corp comun cu cel al cadrelor militare, ceea ce poate afecta esenţial comunicarea şi implicit eficienţa în acţiune a întregii structuri militare. În acest context, aş dori să cunosc punctul dumneavoastră de vedere în legătură cu oportunitatea cuprinderii ambelor categorii de personal militar, într-un singur statut comun”, a transmis deputatul Viorel Sălan.

„Un statut unitar ar soluționa multe dintre probleme”

La rândul său, Manuel Vlăduț, președintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, a arătat că „un statut unitar al militarilor din sistemul național de apărare și ordine publică ar soluționa multe dintre problemele și inechitățile existente astăzi în sistemul militar”.

„Ordinul Militar al Veteranilor salută și susține eforturile și inițiativele Ligii Militarilor Profesioniști de reglementare a acestui Statut la forurile competente ale Parlamentului României. Facem un apel pe această cale, către toate organizațiile neguvernamentale care au ca membri inclusiv soldați-gradați profesioniști, să susțină inițiativa de legiferare a unui Statut Unic al militarilor, inițiativă susținută inclusiv de EUROMIL, asociație profesională a militarilor europeni, unde Ordinul Militar al Veteranilor are, din anul 2021, statut de membru observator”, a afirmat veteranul.

„Vrem drepturi egale și respect pentru toți militarii”

Caporalul (r) Dănuț Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști, a afirmat: „Vrem drepturi egale și respect pentru toți militarii. O singură Românie, o singură Constituție, o singură Armată, un singur Statut de la soldat la general. LMP luptă pentru un Statut Unitar al militarilor și pentru o salarizare decentă pentru militari! LMP luptă pentru normalitate! În cei aproape 12 ani de activitate ca președinte al LMP, peste tot pe unde am fost, la MApN, la SMAp sau la Comisiile de Apărare din Parlament, în discuțiile cu miniștri, secretari de stat, generali sau oameni politici, întotdeauna am vorbit în numele celor mulți și niciodată în numele meu!

Sunt mândru de faptul că în decursul a 12 ani de activitate ca președinte LMP, alături de camarazii din cadrul Consiliului Director, am reușit să aducem normalitatea în multe dintre situațiile grele, nedrepte cu care se confruntau militarii profesioniști! Absolut toți cei care mi s-au alăturat cred în aceleași idealuri ca și mine și absolut toți speră ca, într-o zi, cetățenii în uniformă să beneficieze de drepturile și respectul cuvenite! Pentru asta luptăm!”.

Demersurile asociațiilor non-guvernamentale sunt susținute de SGP-iști, care au arătat, în repetate rânduri, faptul că funcționarea după două statute a dus la inechități privind drepturile și veniturile, de la nivelul salarizării, până la sporuri și diverse indemnizații, pe care soldații le primesc cu țărăita, iar ofițerii la valori mult mai mari. „Trebuie să fie o singură lege pentru toți, de la talpă la generali!”, a afirmat un militar în rezervă. 



Comentează știrea

Sergiu Balint
6 aprilie 2022
Asa a fost asa o sa ramana

Carne de tun. Cum povestea un amic de-al meu …- Tancul ofera pe timp de pace masa si casa pentru 3 oameni, iar pe timp de razboi moarte sigura.

Pagina a fost generata in 1.2421 secunde