Diurna militarilor din Forțele Navale și sporul de noapte, pe masa discuțiilor dintre LMP și Comisia de Apărare

4382

Articole de la același autor

Militarii din cadrul Forțelor Navale ar trebui să primească diurne mai mari în timpul misiunilor peste hotare, cei care asigură serviciul de permanență pe unitate ar trebui să aibă un spor de noapte de 25% și cu toții ar trebui să fie ghidați de un Statut militar unitar. Aceste aspecte au fost discutate în cea mai recentă întrunire dintre reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști și parlamentari.

În repetate rânduri, soldații gradați profesioniști au atras atenția asupra faptului că veniturile lor sunt comparabile cu cele ale femeilor de serviciu sau ale muncitorilor necalificați. Căci, în ciuda faptului că, în caz de nevoie, ei vor fi cei din prima linie în apărarea țării și neamului, cu arma în mână, guvernanții le-au ignorat nevoile ani la rând. Drept pentru care, de-a lungul timpului, șirul nemulțumirilor militarilor a tot crescut. Legislația trebuie modificată, iar salariile și sporurile mărite considerabil. De la această premiză a plecat și întâlnirea pe care au avut-o, marți, 22 martie, reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști cu deputatul Mihai Fifor, vicepreședintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, și deputatul Viorel Sălan, secretarul aceleiași comisii. Din delegația LMP au făcut parte cap.(r) Dănuț Albu - președinte, Oana Nuță - director comunicare, cap.(r) Doru Păcurar - membru CD LMP Brașov și cap. Florin Lar - reprezentant LMP Mangalia.


„Preocuparea comună pentru ridicarea standardului profesional și de viață al militarilor profesioniști din România a avut ca rezultat avansarea metodologiei comune de lucru, în vederea îmbunătățirii proiectelor legislative aduse în discuție. În contextul suspendării L 153/2017, scumpirile aplicate produselor de bază, combustibilului și energiei au determinat scăderea dramatică a nivelului de trai al militarilor”, a arătat caporal Dănuț Albu, președintele LMP.

Statutul unitar este o prioritate

Astfel, în cadrul întrunirii au fost purtate discuții cu privire la mărirea diurnei militarilor din cadrul Forțelor Navale, pentru perioadele când participă la misiuni și exerciții în afara teritoriului național. Căci, potrivit unor surse din rândul militarilor, echipajele de pe fregate și alte nave iau mai puțini bani în momentul în care participă la misiuni decât atunci când sunt în țară.

„S-a adus în discuție necesitatea modificării cuantumului diurnei militarilor din cadrul Forțelor Navale, pentru echipajele care participă la exerciții în afara teritoriului național, misiuni care nu sunt sub egida NATO, precum și acordarea sporului de noapte în cuantum de 25%, nu numai serviciului de luptă (pază și comunicații), ci și serviciului de permanență pe unitate.

În același context, se impune modificarea Legii 223/2015, astfel încât militarii care au plecat din sistemul militar prin demisie să poată deschide dreptul la pensie scăzând grupele de muncă”, a adăugat reprezentantul LMP.

Alte subiecte aduse în discuție au vizat modificarea art. 1 din HG 1867/2005, modificarea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației de chirie. Propunerea ligii a fost să fie acordată o sumă forfetară în funcție de fiecare garnizoană în parte. „Dincolo de problemele punctuale discutate, o prioritate pentru sistemul militar o constituie realizarea unui Statut unitar, pentru toate categoriile de militari, căci așa cum avem o singură Țară și o singură Constituție, tot așa avem o singură Armată, de la Soldat la General”, a arătat Dănuț Albu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3788 secunde