Aşa nu se mai poate! Propuneri pentru ca militarii să aibă un standard decent de viață

18833
5
Aşa nu se mai poate! Propuneri pentru ca militarii să aibă un standard decent de viață - fondpropunerilmp1-1653933641.jpg
Liga Militarilor Profesioniști, structură asociativă reprezentativă a corpului soldaților și gradaților profesioniști, a transmis ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, o serie de propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții celor de la baza ierarhiei militare. Principala solicitare este realizarea unui Statut Unitar al militarilor. O întâlnire între delegația ligii și ministru ar fi trebuit să aibă loc luni, 30 mai, dar a fost amânată pentru o dată ce urmează să fie stabilită ulterior.

În ultimii ani, în repetate rânduri, militarii au semnalat, prin intermediul organizațiilor reprezentative, neajunsurile cu care se confruntă, atât din punct de vedere financiar, cât și al dotărilor. Lipsurile sunt recunoscute inclusiv la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale. Drept dovadă, recent, ministrul Vasile Dîncu a arătat că au fost lansate în dezbatere internă o serie de proiecte de legi ce vizează salarizarea personalului. „Este vorba despre stabilirea unui cuantum brut al salariilor şi al soldelor de bază, de posibilitatea actualizării de la data de 1 iulie 2022 a cuantumului soldei de grad, compensarea unor ore lucrate în serviciul de luptă, pe care nu ai cum să dai ore libere şi atunci să le compensăm în bani”, a explicat ministrul Vasile Dîncu.

Într-o adresă transmisă ministrului, Liga Militarilor Profesioniști a sintetizat, punctual și elocvent, problemele cu care se confruntă personalul de la baza ierarhiei militare, dar și soluțiile care ar duce la creșterea eficienței, gradului de pregătire și de mulțumire în rândul militarilor.

Principala solicitare: Statut Unitar, de la soldat la general!

Primul aspect punctat în setul de propuneri vizează realizarea unui Statut Unitar, „care să reglementeze drepturile și obligațiile întregului personal militar, de la soldat la general”.

„Apreciem că un Statut Unitar ar duce la eliminarea tuturor discrepanțelor și inechităților, ar reglementa unitar toate obligațiile și drepturile, ar elimina orice posibilitate de interpretare eronată sau abuzivă a unor norme guvernate de eternul «poate». Apreciem că un Statut Unitar ar alinia Armata Română la nivelul armatelor statelor membre NATO, sub aspectul obligațiilor și drepturilor personalului, înțelegând faptul că «obiectivul general al Armatei Române constă în consolidarea capacității naționale de apărare prin dezvoltarea unei structuri de forțe flexibile, moderne, înzestrate adecvat, dislocabile, interoperabile atât pe plan intern, cât și în context aliat, cu capacitate de susținere și protecție multidimensională, cu un sistem de comandă eficient» - așa cum stă scris în Strategia Militară a României”, se arată în setul de propuneri transmis ministerului.
De asemenea, sunt semnalate și problemele privind salarizarea soldaților și gradaților profesioniști, cuantumul chiriilor și sporul pentru munca de noapte. „Aflați la coeficientul 1 de salarizare în grilă, echivalent unei femei de serviciu, miitarii profesioniști se confruntă cu probleme sociale majore, fiind supuși permanent unui important stres existențial. (...) Pentru o corectă înțelegere, trebuie spus că un soldat are o soldă a funcției de bază de 816 – 840 lei, la care se adaugă suma compensatorie de 610 - 634 lei, o indemnizație lunară pentru chirie de 316 – 340 lei, o soldă netă lunară de 1.790 – 1.820 lei și norma de hrană de 1.020 lei, ajungându-se astfel la un total de 2.810 – 2.840 lei. Precizăm că, în situația în care soldatul este plecat în aplicație, suma aferentă normei de hrană pe perioada aplicației se scade din venitul acestuia”, au transmis militarii. „În acest context, în afara pregătirii militare și a misiunilor specifice, militarii profesioniști prestează și activități străine de calitatea lor de militari, cum ar fi spălarea toaletelor, văruirea bordurilor din incinta unităților, măturarea betonului din curți, toaletarea vegetației, activități care în armata poloneză, ca să dăm cel mai apropiat exemplu, sunt realizate de firme specializate în astfel din servicii, din afara unităților”, au mai adăugat reprezentanții LMP. Soluția propusă pentru remedierea acestor discrepanțe salariale este „aplicarea prevederilor Legii cadru 153/2017, pentru a putea oferi militarilor profesioniști un standard decent de viață, condiții optime pentru ridicarea nivelului socio-profesional”.

Spor de noapte și pentru serviciul de permanență

O altă problemă semnalată frecvent și menționată și în adresa către Dîncu vizează cuantumul chiriilor. În prezent, se acordă un coeficient de 50% din solda lunară a unui militar, „care nu poate acoperi nici pe departe chiria unui apartament sau a unei garsoniere”. „Propunem acordarea unei sume forfetare pentru chirie, în funcție de fiecare garnizoană în parte, pentru toți militarii, indiferent de grad sau funcție (există o astfel de practică în Ministerul Justiției)”, este propunerea organizației.

Supărări sunt iscate și de modul în care este acordat sporul de noapte, în cuantum de 25%. În prezent, acesta este acordat pentru pază și comunicații, dar „de acesta nu beneficiază și serviciul de permanență pe unitate – ofițer de serviciu, subofițer de serviciu pe punct control, subofițer de serviciu pe parc auto, gradat de serviciu, deși toți aceștia își desfășoară activitatea în aceleași condiții, cu armament în dotare și cu responsabilități de comandă și execuție”, se arată în adresa menționată. Propunerea este ca sporul de noapte să fie acordat nediscriminatoriu atât serviciului de pază, cât și celui de permanență pe unitate.

Diurne de 120 euro pentru militarii din Forțele Navale, în misiuni internaționale

Militarii din Forțele Navale mai au, la rândul lor, o nemulțumire: cuantumul diurnei acordate în timpul exercițiilor în afara teritoriului național. Aceștia primesc în prezent o diurnă de 17,5 euro, în vreme ce echipajele altor state NATO primesc 120 euro. „Considerăm că diurna ar trebui acordată la navele care ies din apele teritoriale, în Marea Neagră, raportat la mediul de securitate. Cel puțin din 2014, mediul de securitate din Marea Neagră s-a deteriorat, iar începând din acest an este evident că nu există o tendință de redresare și revenire la status quo-ul din perioada premergătoare invaziei din Georgia (2008). Astfel, chiar dacă nu va fi neapărat numit un teatru de operații, cum este considerată Marea Mediterană, considerăm că există totuși riscuri și amenințări mai mari în Marea Neagră. Prin urmare, are sens ca diurna din Marea Neagră să fie sporită, deoarece provocările sunt mai intense, cu proporții care vin în dezavantajul militarilor din Forțele Navale”, au punctat reprezentanții LMP. Drept pentru care, LMP propune egalizarea diurnei respective la nivelul celei oferite de alte state NATO, de 120 euro.
„Ne exprimăm convingerea că dialogul direct și deschis reprezintă soluția pentru diminuarea problemelor ce preocupă camarazii de la baza ierarhiei militare și că avem cu toții nevoie de o Armată puternică, motivată, eficientă, de la soldat la general”, este subliniat în încheierea adresei.

Luni, 30 mai, o delegație a LMP ar fi trebuit să se întâlnească cu ministrul Dîncu, dar întrunirea a fost amânată pentru o dată ce va fi stabilită ulterior. 



Comentează știrea

Constantin
31 mai 2022
Erorile neamului vanzator

Avem cei mai mulți generali pe cap de arnaut, dar și cei mai mulți ofițeri ! Arnautii trebuie sa se mulțumească cu ce au. Nu le place, sa se ducă sa muncească în agricultura, căci este criza alimentara !

Cristea
31 mai 2022
Compensatie chirie

Se tot pomenește ca compensația de chirie este de pana la 50% din soldă (indiferent de grad) , dar nimeni nu precizează că solda care stă la baza determinării valorii nete este blocată prin HG la solda din decembrie 2009. Asta este motivel principal pentru care quantumul chiriei este asa de scăzut îndeosebi la gradele mici.

Cristea
31 mai 2022
Compensatie chirie

Se tot pomenește ca compensația de chirie este de pana la 50% din soldă (indiferent de grad) , dar nimeni nu precizează că solda care stă la baza determinării valorii nete este blocată prin HG la solda din decembrie 2009. Asta este motivel principal pentru care quantumul chiriei este asa de scăzut îndeosebi la gradele mici.

gigi
2 iunie 2022
slabu

militarii i-au salarii babane, dar daca incepe razboiul se da mobilizare si ne baga pe noi la inaintare!

Papu
5 iunie 2022
Armata

La noi ca la nebuni. Avem generali mai mulți decât soldați. Generali cu pensii speciale. Buni de băgați în tranșee cu un pușcoci în mână. Pe vremea lui Ceaușescu de ce nu erau atâția generali și amirali ? Și-au pus și ăștia grade pe umăr cum si-au luat politicienii doctorate. Pe vremuri flota noastră militară din 3 bărci și un colac de salvare avea ca șef un viceamiral pe nume Marteș. Acum avem câte 10 amirali pentru fiecare vapor. A ajuns țara asta sat fără câini.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1065 secunde