Eveniment istoric în Portul Constanţa! "Bricul Mircea este un real ambasador al poporului român în lume!"

234

Articole de la același autor

Portul Militar Constanţa a găzduit marţi un eveniment istoric pentru nava-şcoală Mircea. Aceasta a fost desemnată Ambasador al României Sustenabile, o distincţie extrem de valoroasă. Prezent la ceremonie, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că este vorba de un eveniment special, în contextul parteneriatului pentru educaţie şi dezvoltare durabilă dintre Forţele Navale Române şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Dîncu a subliniat că, timp de 83 de ani, bricul Mircea a fost casă şi şcoală pentru zeci de generaţii de marinari.





Printre alţii, la eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, consilierul de stat Laszlo Borbely, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului Constanţa, Ana-Maria Vătămanu, dar şi reprezentanţi ai Guvernului României, ai Forţelor Navale Române, ai Asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23” şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa.

La sosirea în Portul Militar Constanţa, Vasile Dîncu a salutat plutonul format din cadeţii care activează la bordul navei-școală Mircea, apoi a ţinut un discurs despre ce înseamnă bricul Mircea pentru întreaga ţară.



„Este o mare onoare pentru mine să fim împreună la acest eveniment special. Parteneriatul acesta are ca obiectiv important promovarea obiectivelor dezvoltării durabile şi înțelegerea mecanismelor dezvoltării durabile. Nava-şcoală Mircea a intrat în serviciul marinei militare în 1939. Este construită la Hamburg. Timp de 83 de ani Mircea a fost casă și şcoală pentru zeci de generații de ucenici marinari. Bricul Mircea este un egal ambasador al marinei militare. Cadeţii servesc patria. Aceștia stau departe de ţară și de casă. Mircea este o adevărată şcoală a curajului. Bricul Mircea a atins cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. A fost în orașe precum Boston, New York, Barcelona, Pireu şi multe altele, fiind un adevărat ambasador al României. Ne dorim ca aceste exemple pe care ei le dau să fie implementate şi în alte instituții în ţara noastră. Această distincție a fost acordată de premierul României în scopul valorilor pe care le au marinarii. Domnilor marinari, vă doresc să puneți pasiune în tot ceea ce faceți. Vă doresc marșuri de instrucție cât mai reușite. Să vă întoarceți acasă raportând că misiunea este îndeplinită”, a transmis Vasile Dîncu.



„Tata a fost ca un magnet care a atras oamenii cu aceleași valori”

La eveniment a fost prezentă şi Ivona Patzaichin, fiica fostului mare sportiv Ivan Patzaichin şi în acelaşi timp preşedinta Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

„Sunt foarte emoționată. Tata s-a considerat un liant, un magnet care a atras oamenii care aveau aceleași valori. Tata a fost considerat amiralul flotinei de aur. Tata a format copii şi caractere puternice aşa cum face şi nava-şcoală Mircea. Sunt multe lucruri pe care tata şi echipajul navei Mircea le au în comun. Au împărtășit aceleași valori. Nu suntem aici întâmplător. Lucrul care i-a unit cel mai mult în această prietenie a fost faptul că au avut ocazia să reprezinte tricolorul peste mări și ţări. De astăzi, nava-şcoală Mircea va fi ambasador al României sustenabile. Vă doresc mult succes”, a declarat Ivona Patzaichin.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, s-a declarat încântat de ceea ce reprezintă bricul Mircea şi a avut un mesaj pentru Vasile Dîncu.



„Mi-a făcut o deosebită plăcere să pot fi prezent astăzi la ceremonia de desemnare a navei-școală Mircea cu titlul de Ambasador al României Sustenabile. Bricul Mircea face parte din sufletul Constanței, mulți constănțeni îl asimilează ca emblemă a acestui oraș, bineînțeles fiind și o emblemă a României. Dați-mi voie să vă felicit, domnule ministru Vasile Dîncu, ne bucurăm foarte mult că sunteți aici în județul Constanța, prezența dumneavoastră înseamnă enorm de mult pentru toți oamenii care astăzi apără tot ceea ce înseamnă România, Europa. Acest concept de dezvoltare durabilă este bine că începe de pe o navă-şcoală și mă bucură faptul că avem mulți elevi ai liceelor constănţene atrași de viața pe mare” , a transmis Mihai Lupu.

Evenimentul nu se putea încheia fără câteva cuvinte rostite de Ana-Maria Vătămanu, cea care a făcut parte din organizarea ceremoniei.



„Sunt foarte onorată să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră într-un moment istoric pentru Constanţa. Consider că bricul Mircea ne dă poate cea mai bună lecție despre ceea ce ar trebui să însemne dezvoltarea durabilă. Nava etalon a marinei românești găzduiește un număr important de vizitatori. Bricul Mircea este de altfel și un excelent profesor cu decenii de experienţă. Bricul Mircea școlește cadeți şi viitori ofițeri. Consider că este momentul să ne folosim de această experienţă extraordinară pe care ne-o oferă bricul Mircea”, a spus Ana-Maria Vătămanu.

Bricul Mircea va pleca luni într-un voiaj de două luni pe traseul Augusta-Genova-Valencia-Valetta-Alexandra şi se va întoarce în Portul Militar Constanţa pe data de 2 august.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5527 secunde