Vreți să mergeți cu câinii pe plajă? Mare atenție, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!

4222
4

Articole de la același autor

La momentul actual, în municipiul Constanţa sunt foarte puţine locuri în care deţinătorii de animale de companie pot merge să se plimbe, să se relaxeze şi să alerge cu micile lor necuvântătoare. O fâşie de teren îngrădită există în parcul din zona gării, un alt petic, un pic mai generos în parcul Tăbăcărie şi cam atât. În rest, proprietarii de câini se chinuiesc şi îi plimbă pe unde găsesc, prin jurul blocurilor etc, pentru că pe plajă, unde mai mergeau cu ani în urmă, accesul nu le mai este permis.

Oraşul de la malul mării numără, cu siguranţă, mii de proprietari de câini, din toate rasele posibile. Problema nu este cu întreţinerea lor, ci cu partea de mişcare, care, cu greu le poate fi asigurată. În parcuri nu poţi merge cu câinele decât în trecere, întrucât, imediat ce se încălzeşte vremea, este acaparat de părinţi cu copii, bătrâni şi nu numai. Deci, aici nicio şansă ca patrupedul să fie lăsat să zburde, pentru că, deh, îi poate speria pe unii, îi poate incomoda sau supăra pe alţii şi tot aşa. O soluţie era cu mulţi ani în urmă plaja, acolo unde există spaţiu suficient pentru ca animalele să poată alerga cum vor, dar, din păcate, acest drept le-a fost luat printr-o ordonanţă, care le-a interzis în totalitate accesul, pentru că nimănui nu îi pasă că un câine, de exemplu, mai ales unul de talie medie sau mare, are nevoie de multă mişcare.



După ani şi ani, săptămâna aceasta, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege iniţiat de USR care prevede că accesul pe plajă al animalelor de companie va fi făcut pe viitor, dar numai cu respectarea unor norme care să asigure curăţenia mediului înconjurător, şi, implicit, siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajele Mării Negre.

Ca urmare, nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge mizeriile pe care le lasă în urmă propriile animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic va fi sancţionată cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei. Deocamdată, legea merge la promulgare şi rămâne de văzut dacă va fi aprobată sau nu. În cazul în care va primi undă verde, necuvântătoarele vor avea permis accesul doar în afara sezonului estival, în plină vară fiind acceptat numai cu acordul administratorului plajei şi cu condiţia ca ele să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă, arată propunerea legislativă. Dacă, totuşi, s-ar da undă verde, atunci este necesar să ştiţi că toţi posesorii de animale de companie au obligaţia de a deţine asupra lor pungi speciale pentru strângerea dejecţiilor produse de blănoşi, de a curăţa zona respectivă, şi, bineînţeles, de a le arunca la gunoi.



Proprietarii animalelor, responsabili de mizeria acestora

O altă prevedere arată că, indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre este permis accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi. Prin excepţie de la prevederile proiectului, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis şi fără acordul operatorilor de plaje.

Pentru cei care ignoră cu bună-ştiinţă legea, aceste persoane riscă amenzi de la 100 lei la 1.000 de lei, ce pot fi aplicate, de exemplu, pentru nerespectarea de către proprietari, a obligaţiei de a ţine animalele în ham sau lesă. Acelaşi lucru este valabil şi la refuzul acestora de a strânge dejecţiile produse de câini.

În acest sens, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bâlbă, ne-a declarat că se poate face chiar o plajă specială pentru câini, dacă un operator şi-ar dori acest lucru. „Legea permite, dar trebuie ca el să o amenajeze corespunzător. În urmă cu câţiva ani a existat unul şi chiar am avut o plajă pentru animale, în zona Năvodariului. Legea care este, acum, în promulgare, reglementează circulaţia câinilor pe plajă în afara sezonului de la 1 octombrie şi până la data de 1 mai. Ceea ce s-a întâmplat până acum este o anomalie. Unde să ieşi cu câinii? În oraşul Constanţa, plaja este parc. Mergi cu ei acolo ca să le dai drumul să alerge, pentru că în parc nu poţi”, a precizat el.



Ce părere au proprietarii de câini despre toate aceste măsuri? Majoritatea sunt de acord cu accesul blănoşilor pe plajă şi sunt conştienţi că, în astfel de situaţii, sunt responsabili de mizeria pe care patrupedele o fac şi pe care trebuie să o strângă. Este nevoie ca animalele de companie să fie lăsate să zburde în voie pe nisip? „Cu siguranță este nevoie, dar nu înțeleg de ce doar în extrasezon. În timpul sezonului estival de ce nu sunt de acord? Nu mai încape lumea la bere de câini? În orice caz, la cum arată litoralul nostru, șansele să facă ceva special amenajat pentru câini sunt destul de mici”, a precizat Antonio P.

„Sunt convins că abia au fost de acord şi cu această variantă. Oricum, peste tot dăm de oameni care sunt de părere că un câine trebuie să stea doar legat cu lanțul, pe vreo sârmă, dacă are noroc”, a adăugat un alt constănţean.

„Toată viața mea am avut câine și mergea cu mine peste tot, inclusiv la mare. Strângeam după el bineînțeles. Nu a fost niciodată nicio problemă. Nu înțeleg acum de ce trebuie o plajă specială pentru ei? Oare ne vor da ei, câinii, voie nouă, oamenilor, să le folosim plaja, aşa cum și noi trebuie să le dăm voie să o folosească pe a noastră.. Să fim serioși, dacă oamenii ar avea mai mult bun simț și ar strânge după patrupede, nu ar fi atâtea probleme. Însă, unii nici după ei nu-s în stare să strângă. Nu este vina câinilor, ci a stăpânilor! În toată lumea există plaje dog friendly, însă proprietarii lor curăţă în urma lor. Din păcate, la cum arată litoralul românesc, se subînțelege de ce dau voie decât în extrasezon”, ne-a mărturisit Adela B., deţinătoarea unui câine din rasa Husky.  


Comentează știrea

Dan
19 februarie 2022
Rahatei

Toti au caini dar nu strang dupa ei. Exemplu in Graniceri - Badea Cartan.

hingher
19 februarie 2022
caini

Dar cand se pisa caini pe nisip ce strangi dupa ei .Cui ii convine sa puna cearceaful pe pisatul cainilor ?

Pedru
19 februarie 2022
caini pe plaje

Trebuia lege data de mult si cu caini si cu toti negustori abulanti cu seminte,porumb si cu acadele.Strica imaginea de civilizatie.

io dixit
6 martie 2022
curios

am si eu o nedumerire: cine stringe dupa ciinii utilitari ai nevazatorilor?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4185 secunde