Ministrul Apărării, declaraţiile zilei despre pensiile şi veniturile militarilor: "Au nevoie de respectul demnităţii lor, de salarii decente..."

25825
3
Ministrul Apărării, declaraţiile zilei despre pensiile şi veniturile militarilor:

Articole de la același autor

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a afirmat, vineri, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, adăugând în context că meseria de soldat profesionist nu poate fi echivalată cu aceea de muncitor necalificat.El a susţinut un discurs în cadrul ceremoniei Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

"Românii vor înţelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnităţii lor, de salarii şi locuri de muncă decente pentru ei şi pentru familiile lor, vor înţelege că pensiile militare nu sunt pensii speciale şi că fac parte din modalitatea prin care ţara se pregăteşte pentru ce este mai rău într-o anumită situaţie. Vor înţelege că sacrificiul pe care îl faceţi dumneavoastră şi toţi cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneţi în contractul social viaţa", a spus ministrul.

Acesta a subliniat că meseria de militar este diferită de orice altă carieră şi a vorbit despre angajamentul său de a schimba statutul actual al celor care activează în domeniul Apărării.

"La dumneavoastră scrie în contract 'cu preţul vieţii'. Nu scrie în niciun alt contract al nostru, ale celorlalţi din societate, acest lucru. Nu va mai trece mult timp şi oamenii vor înţelege că un soldat profesionist nu poate fi echivalat - aşa cum este în momentul acesta echivalat - cu un muncitor necalificat, aşa cum se întâmplă în acest moment în echivalenţa cu funcţii civile. Toate aceste lucruri le vom schimba", a mai afirmat ministrul.

De asemenea, a adăugat că ataşamentul faţă de Armată trebuie să fie mai mult decât declarativ.

"Este clar că în scurt timp şi românii, şi politicienii, şi responsabilii cu dezvoltarea României, şi opinia publică vor înţelege că nu este destul să ai încredere în Armată atunci când eşti întrebat în sondaje, că pentru a avea o apărare care să te pună sub o umbrelă adevărată de securitate, care să te ajute ca naţiune să te dezvolţi este nevoie să faci sacrificii", a evidenţiat el.

Dîncu s-a adresat şi tinerilor absolvenţi.

"Astăzi este o zi frumoasă, cu flori, cadouri, premii, vin familiile, rudele, prietenii, dar de mâine nu va fi simplu. Mâine intraţi cu adevărat într-un teatru de operaţii care este complicat, care este viaţa. (...) Mai trebuie să ştiţi câteva lucruri - nimeni n-o să vă aştepte cu flori (...) nici covor roşu n-o să găsiţi acolo unde o să vă duceţi. S-ar putea să aveţi chiar un şoc în momentul în care o să aveţi contact cu viaţa reală. S-ar putea să vă loviţi de lipsa meritocraţiei, să vă loviţi de comandanţi care o să încerce să-şi răzbune tinereţea lor cazonă şi nefericirile tinereţii lor cazone şi să vă umilească. Dar nu trebuie să vă descurajaţi", le-a spus ministrul Apărării. 

Comentează știrea

Mircea
30 iulie 2022
“Meseria” Esentialului peste a necalificatului

Meseria de soldat e vocationala prietene. Nu te obliga nimeni sa faci asta daca nu iti doresti, numai ca multi dintre voi vor doar beneficiile nu si sacrificiul pentru patrie. Si in caz de razboi o sa face-ti precum sanitarii la covid, nu stiu sa isi puna costumul sau nu e treaba mea sa am grija de bolnavi infectiosi etc.

ion
1 august 2022
pensii militare

dancu fa ceva nu vorbe ciuca ce dracu face de 6 ani pensiile militare sunt inghetate

Andrei
2 august 2022
Militari

Cati militari sunt care chiar fac ceva care conteaza? Nu sunteti sanatosi cu balivernele astea? Dacă discuți cu un Subofițer sau Maistru nu stie sa lege 2 propoziții, sunt vai de mama lor! Noroc ca suntem in NATO ca altfel eram vai de capul nostru..nicăieri in lume nu exista pensii speciale ca la noi. UE a spus clar ca e nevoie de reforma inclusiv cu privire la pensiile militarilor !

Pagina a fost generata in 0.4042 secunde