Parale pentru militari. Solda și banii de chirie, pe "circuitul de avizare"

1918
1

Articole de la același autor

Majorarea soldelor lunare ale personalului militar și civil, inclusiv ale soldaților și gradaților profesioniști, și modificarea compensației lunare pentru chirie sunt două obiective ale Ministerului Apărării Naționale aflate în prezent pe circuitul de avizare interinstituțională. De asemenea, la nivelul Statului Major al Forțelor Navale a fost constituit un grup de lucru care analizează perspectiva modificării diurnei personalului navigant. În urma celei mai recente petiții înaintate de Liga Militarilor Profesioniști, ministerul de resort a dat lămuriri cu privire la stadiul în care sunt demersurile pentru implementarea schimbărilor solicitate.

Reprezentanții structurilor asociative din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale s-au întrunit, la sfârșitul lunii august, pentru a discuta pe marginea problemelor majore cu care se confruntă militarii activi sau în rezervă. Cu acel prilej, caporal (r) Dănuț Albu, președinte de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști, a transmis o petiție ministrului Apărării Naționale, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului.

În răspuns, reprezentanții M.Ap.N. au transmis că se iau măsuri pentru soluționarea unora dintre problemele semnalate, propunerile fiind în prezent pe circuitul de avizare interinstituțională. „Trei dintre propunerile aduse în dezbatere de Liga Militarilor Profesionişti la ultima întrevedere cu factorii de decizie din Ministerul Apărării Naționale au intrat pe circuitul de avizare interinstituțională. Este vorba despre majorarea soldelor lunare ale soldaților şi gradaților profesionişti, acordarea compensației lunare pentru chirie şi diurna pentru personalul militar navigant”, au arătat reprezentanții LMP. Astfel, se arată în răspunsul ministerului, „începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu ¼ din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de Legea-cadru 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Această modificare legislativă are ca efect și majorarea soldelor lunare ale soldaților și gradaților profesioniști”. Majorarea nu este consistentă, dar este un pas. O altă propunere parcurge etapa de avizare interinstituțională și vizează acordarea indemnizației de delegare în cuantum dublu personalului militar și civil care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare, trageri și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanță mai mare de 5 kilometri de localitatea în care își au locul permanent de muncă, dar și acordarea dreptului financiar personalului din instituțiile de apărare și securitate națională care execută serviciul de luptă permanent, desfășoară activități deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum și în situații de urgență, similar cu celelalte categorii de personal din domeniul ordinii și siguranței publice, care își desfășoară activitatea în aceleași condiții și a căror muncă suplimentară prestată în 2022 peste programul normal de muncă este plătită cu majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită, proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții, dacă compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile.

Diurna marinarilor în misiunile internaționale, analizată de Statul Major al Forțelor Navale

Compensația lunară pentru chirie a fost un alt subiect problematic, semnalat de LMP.

„În ceea ce priveşte acordarea compensației lunare pentru chirie, M.Ap.N. a inițiat un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului care să faciliteze modificarea prin HG a modalității de stabilire a cuantumului compensației lunare pentru chirie cuvenite personalului militar, astfel încât să se realizeze un echilibru între categoriile de personal beneficiar, dar şi un raport proporțional cu nivelul garnizoanelor în care acesta a fost numit în prima funcție, detaşat şi/sau împuternicit”, se arată în răspunsul la petiție. Și această propunere se află în etapa de avizare interinstituțională.


Totodată, a fost supusă atenției celor din minister situația personalului ambarcat pe nave militare, care primește o diurnă mai mică decât restul personalului militar, în momentul participării la misiuni și operații în afara țării. Astfel, marinarii primesc o diurnă de 17,5 euro/zi, în vreme ce alte categorii de militari primesc între 140 euro/zi/persoană (ofițeri) și 120 euro/zi/persoană (alte categorii de personal). „Prin HG 1626/2004 privind indemnizațiile în valută care se acordă personalului militar și civil din M.Ap.N. ambarcat pe navele militare românești sau străine, cu modificările și completările ulterioare, au fost stabilite alte misiuni decât cele prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea 121/2011, la care pot participa militarii din Forțele Navale, dar cuantumul diurnei pentru astfel de misiuni este mai mic. Având în vedere acest aspect, la nivelul Statului Major al Forțelor Navale s-a constituit un grup de lucru pentru analizarea și promovarea unor modificări ale cadrului legislativ, cu privire la cuantumul indemnizațiilor în valută pentru astfel de misiuni”, se mai precizează în răspunsul ministerului. 



Comentează știrea

Aritmetica Elementara
26 octombrie 2022
Salariu vs. Diurna

140euroX30 =4200 euro net/luna (ofițeri). Gama de salarii pt. ofiteri (aspirant/sublocotenent - general - maresal caz special de razboi [Antonescu - si aici se poate extinde cu scara pe diverse perioade de timp] si decuplat de timp). Pai are azi cel mai cel mai General cu max. de stele 4200 euro/net ? (un plus poate cu diverse bonificatii, excludem hrana ) Intuitiv eu zic NU ! Mai departe de analizat individual cit de normal este azi cadrul romanesc. (ref. armata, inclusiv si raportat la posibilitatile actuale ale tarii)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3788 secunde