Statutul unic al militarilor, un deziderat spinos. "Nu vom renunța, în speranța că vom găsi calea de mijloc"

6207
13

Articole de la același autor

În vreme ce în alte armate NATO accentul se pune pe instruirea și sporirea capacității de luptă și autoapărare a militarilor, unitățile din țara noastră încă sunt „guvernate” de meteahna sectoarelor. Soldații noștri dau cu mătura și bidineaua, iar dacă ar vrea să facă pregătire fizică nu ar avea unde, pentru că infrastructura adecvată lipsește. Acestea au fost câteva dintre problemele semnalate de reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști în cea mai recentă discuție cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, în susținerea necesității unui statut unic.

La sfârșitul lunii august, reprezentanții a cinci structuri asociative s-au întâlnit cu secretarul de stat Eduard Bachide și alți șefi din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în contextul intenției ministerului de resort de a promova proiectul Legii Statut a cadrelor militare în ședința de Guvern din luna septembrie. Amendamentele structurilor asociative au fost refuzate din start, după cum am arătat într-un articol anterior, mai-marii din minister invocând faptul că ar trebui să o ia de la capăt cu obținerea avizelor din partea ministerelor competente și implicate în procesul de legiferare.

Prezent la întrunire, președintele de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști, Dănuț Albu, a adus din nou în atenția reprezentanților M.Ap.N. o problemă stringentă a militarilor: necesitatea instituirii unui statut unic.

„Din partea LMP, Dănuț Albu a solicitat dezbateri deschise pe marginea propunerii asociației noastre de elaborare a unui Statut Unic al militarilor români. Argumentele noastre au fost aceleaşi pe care vi le expunem de luni de zile prin intermediul comunicărilor noastre periodice: O singură Românie, un singur popor, sub o singură Constituție! O singură Armată, un singur Statut!”, au arătat reprezentanții LMP. Iar argumente au avut suficiente, mai ales că în ultima perioadă Armata se confruntă cu o serie de demisii, oamenii fiind sătui de neajunsuri și de „lasă că merge și așa”.

Neajunsurile și numărul tot mai mare de demisii, argumente pentru un statut unic

„În susținerea ideii de unicitate statutară, președintele de onoare Dănuț Albu a prezentat problemele grave din unitățile militare: probleme privind lipsa posibilităților de pregătire a militarilor, inexistența, practic, a unei infrastructuri bine organizate care să vină în sprijinul pregătirii sportive a militarilor şi preferința pentru implicarea militarilor în activități de gospodărire, denumite generic sectoare, pe perioade şi durate orare din program superioare celor investite în pregătire şi instrucție, subliniind totodată că armatele țărilor NATO se concentrează tocmai pe instruirea şi sporirea capacității de luptă şi autoapărare a militarului, preferând să externalizeze gospodărirea internă către firme de profil sau angajând personal civil auxiliar pentru gestionarea activităților legate de gospodărire.

Au fost în egală măsură menționate, pe lista neajunsurilor, demisiile tot mai multe şi mai dese ale militarilor care aleg să părăsească sistemul din cauza nivelului scăzut al salarizării, având în vedere scumpirile accelerate din ultima perioadă care au atras după sine acutizarea situației financiare a militarului de rând, acesta nemaiputând face față cheltuielilor zilnice, lipsa viziunii creării unui cadru de salarizare corectă, salarizare care a rămas neschimbată în ultimii doi ani şi de cele mai multe ori nu atinge în cuantum nici măcar suma salariului minim garantat de stat, precum şi faptul că toate armatele țărilor înrolate NATO se ghidează şi se organizează în baza unui statut unic de țară al militarului, idee, de altfel, susținută şi de EUROMIL, umbrelă a structurilor asociative militare europene şi organism cunoscut pentru promovarea interesului superior al militarilor ca pilon al societății, al cărui membru este şi LMP”, au mai atras atenția reprezentanții ligii.

Ministerul nu consideră că un statut unic ar fi „necesar sau benefic”

În ciuda argumentelor bazate pe realitatea din teren, demersul structurilor asociative s-a lovit de „o reticentă crescută din partea M.Ap.N.”, ai cărui reprezentanți nu consideră că este nevoie de un statut unic.

„Deşi recunoaşte tacit că statutul cadrelor militare nu oferă cele mai bune soluții pentru prezervarea calității vieții militarilor, totuşi M.Ap.N. vede ca inexistentă posibilitatea adoptării unui Statut Unic al Militarilor. Este adevărat că M.Ap.N. ne-a pus în vedere, în cadrul audienței, faptul că reprezentanții ministerului au prezentat, în urma negocierilor, inclusiv din partea LMP, câteva acțiuni privind soluționarea problemelor soldaților şi gradaților profesionişti, cum ar fi cele legate de plata chiriilor, diurnele de deplasare şi altele, care se află momentan în curs de soluționare, dar, cel puțin pentru moment, ministerul neagă necesitatea unicității statutare, nu recunoaşte beneficiile ce ar decurge din acest demers, invocând chiar probleme (absolut discutabile) de neconstituționalitate şi nu doreşte normalizarea relației militarilor cu statul, aşa cum se întâmplă deja de mulți ani în toate statele aderente NATO. LMP nu va renunța însă şi va continua seria negocierilor cu factorii decizionali, în speranța că vom găsi până la urmă calea de mijloc”, se mai arată în comunicarea Ligii Militarilor Profesioniști. 



Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Soldat roman
15 septembrie 2022
Curățenie în dormitor

Greseala guvernantilor de a permite pensionarea cadrelor din mapn si mai inainte de 62 de ani a fost o greseala majora . Efectele se stiu: barbati maturi , in plina forma au plecat la " cratita" , bani multi din bugetele ministerelor s-au irosit pe plati compensatorii , totul ca si cum ar fi fost initiat de " amicii" din urss. Populismul psdului, lichelismul celor care se cred politicieni fac ca enorm de multi bani sa se iroseasca , in loc sa fie alocati achizitiei si dezvoltarii de armament. Cat privesc " sectoarele" , nu-i niciun bai ca militarii isi fac curat in casa. Peste tot in lume , in toate armatele , militarii isi fac curat singuri in dormitoare. Așa ...și !? , nu le cade nasul sa dea si'o matura sau un mop , abia invata sa respecte munca altora si a lor , si sa pastreze curatenia. Semnatarul care si-a dat cu parerea pe acest subiect, habar n'are ce inseamna armata, e un papițoi ! Adevaratul subiect il constitue nr prea mare de " galonați" care n'au vazut in viața lor campul de instrucție si nu stiu ce inseamna ca alergi cu AK ul in spate la 30 ° , dar care i-au salarii babane, prime si bonificatii. Asta da , anchetă!

Silviu
16 septembrie 2022
Ofera prea putin pentu cat primesc ei

Acest articol vine exact cand trebuia , mai exact cand acel dragor maritim cu 75 de tantalai la bord au reusit anihilarea acelei mine. Iesirea la pensie a acestor asa zise cadre militare e rusinoasa , sunt si alte meseri mai grele , mai complexe sau mai periculoase pentu ca acesti domni sa iasa la pensie la acea varsta si cu acele pensi nesimtite. Legat de alergatul cu acel AK in spate nu vad care e chestia aia oau , pentru ca sunt atatea meseri unde se cara in spate si in brate diferite greutati si nimeni nu mai zice oauuuuu ca aceste putori de militari. In caz de razboi le amintim domnilor militari ca si noi civili o sa fim inrolati . Care este chestia oau facuta de ei pentu care ei considera ca au nu stiu ce drepturi?

Sandu
16 septembrie 2022
Pentru Danut Albu

Mai nea presedintele de onoare Danut Albu cine in afara de voi mai primeste vre-un leu pentru chiri sau haine? Mai nea Danut hainele voi le schimbati ca va ingrasati ca sti tu cine nu ca le uzati de la instuctie. Apoi mai nea Danut vezi ca sistemul comunist v-a lasat o groaza de baze militare pe care tot voi le-ati distrus . Apoi mai nea Danut alti baieti destepti va confectioneaza acele haine si arme nu voi ,pentru voi este greu si sa le folositi . Apoi mai nea Danut nu iti trebuie nu stiu ce baza de antrenament ca sa te faci Rambo peste noapte ci va trebuie un teren si niste chesti simple si elementare si multa munca dar voi fugiti de munca ca de aceea aratati precum ce au tarani in grajduri

marian
16 septembrie 2022
Vrajeala, LMP

Nu trebuie luat in considerare acest presedinte al LMP, care, este, de fapt, un caporal in rezerva ! Acesta latra, acum, despre acest statut unic al militarilor dupa ca a trecut in rezerva, luand astfel banii de la fraierii care il cred si care s-au inscris in LMP! In toate armatele lumii, militarii isi fac curat si se gospodaresc singuri !

Ilie
16 septembrie 2022
Pentru ei...știu ei care! :)

Nu știu de ce, dar cred că toate comentariile astea răutăcioase sunt făcute de niște ofițeri frustrați în activitate sau la pensie! Păi nu vă ajung banii ăia câștigați fără sudoare în birourile alea pline de aer condiționat? Îmbuibaților! Aș mătura curtea unităților cu voi!

Gogu
16 septembrie 2022
Marian și vrăjeala lui cu LMP

Nea Mariane...ești țăran (ofițer)? Păi acum dai în domnul caporal? Păi când va câștigat niște drepturi a fost bun? Dă-te dracu' de securist împuțit!!!

Adreeas
16 septembrie 2022
Clica ofițerilor

Ca să înțeleagă toți românii! Armata se împarte în două categorii de personal: ofițerii (cărora li se cuvine totul) și sclavii ( care trebuie să slujească pe ofițeri, nu pe popor. Da ați auzit bine...pe ofițeri). Da! Ei iau toate sporurile posibile și imposibile! Ei au toate drepturile din lumea asta! La concedii, libere și deconturi sunt primii. Întreb și eu pentru un prieten: de ce dracu nu dați pe toți afară din armată și să îi lăsați pe ei să-și facă mendrele acolo? Niște corupți, imorali, parșivi, oameni fără caracter!

Dica
16 septembrie 2022
Josnice ambele tabere

Da interesant .Observ ca domnii de mai sus se cunosc intrei ei si nu stiu ei acum care sunt mai prosti sau mai puturosi. Pentru mine care nu fac parte din fenomen mi se par ambele tabere ca sunt la fel de nepregatite , puturoase si vor bani cat mai multi nemunciti

vicnes
16 septembrie 2022
Vrăjeală de 2 lei

După ce a stat slugarnic o grămadă de ani, în care și-a pupat în cur toți superiorii, s-a trezit caporalul să ceară drepturi pentru cei în activitate ! Marș !

marian
16 septembrie 2022
LMP - o ligă dubioasă

Ce drepturi a câștigat caporalul acesta, în rezevă, pentru ceilalți ? A schimbat forma Ligii de nu știu câte ori, ca să nu fie anchetat pentru deturnare de fonduri, din banii încasați de la fraierii care sunt membri ! Valea !

Răspuns la: Marian și vrăjeala lui cu LMP
Adăugat de : Gogu, 16 septembrie 2022
Nea Mariane...ești țăran (ofițer)? Păi acum dai în domnul caporal? Păi când va câștigat niște drepturi a fost bun? Dă-te dracu' de...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 1.5542 secunde