Adio, arme! Ministerul Apărării dă vina pe "mediatizarea excesivă" pentru exodul militarilor!

16574
2

Articole de la același autor

Ministerul Apărării Naționale a găsit explicația exodului de personal din armată: de vină este „mediatizarea excesivă a unor potențiale modificări ale cadrului legislativ privind pensiile militare de stat sau menținerea salarizării la nivelul anilor anteriori”. Problematica deficitului de personal și care sunt măsurile adoptate sunt atinse în raportul de activitate al ministerului pe anul 2021, publicat în Monitorul Oficial.

În ultimele luni, în repetate rânduri, organizațiile profesionale au atras atenția asupra faptului că militarii români părăsesc armata în număr tot mai mare. Motive de supărare au suficiente și au tot fost punctate frecvent, în speranța că vor ajunge și la urechile celor care au sforile decizionale. Subiectul acesta, al exodului personalului, a fost atins și de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale în raportul întocmit cu privire la activitatea desfășurată în 2021, publicat în Monitorul Oficial. Explicația dată nu vizează însă problemele din sistemul militar, ci, surprinzător... mediatizarea excesivă a acestora!



Fluctuația de personal a depășit pragul critic de 10%


„Dacă intrările în sistem s-au situat, în anul 2021, la nivelul planificat, mai ales în contextul școlarizării la capacitatea maximă a instituțiilor și unităților militare de învățământ, ieșirile personalului s-au situat mult peste nivelul estimat, având drept posibile cauze mediatizarea excesivă a unor potențiale modificări ale cadrului legislativ privind pensiile militare de stat sau menținerea salarizării la nivelul anilor anteriori. Astfel, în cazul cadrelor militare, fluctuația de personal a depășit pragul critic de 10%, începând cu care apar implicații negative asupra funcționării structurilor militare, ceea ce relevă necesitatea unor măsuri eficiente de retenție, complementare eforturilor de formare inițială și inserție în sistem a personalului”, se arată în raportul menționat.

Încadrarea de personal a fost realizată în proporție de 60,3% anul trecut

Nici în ceea ce privește încadrarea de personal situația nu este mai bună, potrivit datelor făcute publice de minister. „În raport cu necesarul, încadrarea cu personal a structurilor militare din Ministerul Apărării Naționale a fost realizată în proporție de 60,3%, în creștere cu 1,2% comparativ cu anul 2020. Pentru structura de forțe, nivelul de încadrare cu personal s-a situat în jurul aceluiași procentaj, dar în creștere pentru structurile care își consolidează capacitatea de luptă în perioada 2021 – 2024, cărora le-au fost repartizați aproximativ 75% din absolvenții promoției anului 2021. Din totalul posturilor permanente gestionate de Statul Major al Apărării în 2021, peste 97% au fost ocupate, iar celelalte se află în proces de reselecție. Au fost încadrate integral posturile specifice domeniului forțelor pentru operații speciale și cele alocate României în structurile UE, fiind încadrate, de asemenea, trei funcții de vizibilitate la reprezentanțele militare ale României (NATO/UE și SHAPE) și la Corpul dislocabil de reacție rapidă din Turcia”, se menționează în raportul de activitate.

Măsuri pentru a ține militarii în uniforme

Cât privește soluțiile care pot ajuta la stoparea exodului și atragerea mai multor tineri spre uniforma militară, reprezentanții enumeră măsurile pe care le-au pus în aplicare, cât și planurile de viitor: „Pentru diminuarea deficitelor de personal, măsurile pe termen scurt au vizat suplimentarea locurilor la concursurile de formare a subofițerilor și organizarea unei serii suplimentare de instruire a soldaților și gradaților profesioniști. De asemenea, Statul Major al Apărării a inițiat activități de identificare a cauzelor trecerilor în rezervă, urmând să formuleze, în cel mai scurt timp, propuneri concrete pentru adoptarea unor măsuri de retenție a personalului. (...) Au fost amendate prevederile actelor normative specifice pentru o mai bună valorificare a experienței profesionale dobândite și a rezultatelor obținute la evaluarea profesională anuală de către cadrele militare, inclusiv prin identificarea posibilităților de menținere în activitate a cadrelor militare clasate „apt limitat”, în posturi compatibile cu starea lor de sănătate”, se arată în documentul făcut public. Totodată, la capitolul proiecte noi este menționat cel pentru Legea privind statutul cadrelor militare, „având drept obiectiv major elaborarea unui nou cadru normativ care guvernează exercitarea profesiei militare, pentru crearea premiselor de reconfigurare și aplicare ulterioară a unui sistem integrat și eficient de management al resurselor umane”. De menționat că organizațiile neguvernamentale de profil au deja contestații cu privire la acest proiect, care va ajunge pe masa parlamentarilor în această sesiune parlamentară. 



Comentează știrea

Gab
5 septembrie 2022
Salarii mizere

Ba nebunilor măriți salariile că din cauza asta pleacă lumea din sistem. Uitati-va să vedeți că majoritatea celor care pleca sunt tineri până în 30 de ani. Atâta timp cât un soldat câștigă 1800lei net cum naiba spuneți voi că pleacă lumea din cauza propaganda pe Facebook și alte platforme a știrilor privind pensiile militare când defat știți adevărul! Un soldat abia angajat ( fara vechime anterioară) câștigă 1800lei cât o femeie de serviciu, iar unul în pragul pensionării undeva la 2500lei! Asta e adevărul negru pe alb!p. s. Va scris unul care și-a dat demisia tot din cauza salarizării , ca mai apoi sa se reîntoarcă în sistem că un prost ce e!

Bogdan
5 septembrie 2022
Raspun

Gab, te-ai întors pt că nici unde ai plecat nu a fost mai bine. Adevărul e că peste tot este greu...

Pagina a fost generata in 0.7751 secunde