X

CEA MAI MARE ȚEAPĂ IMOBILIARĂ DIN CONSTANȚA / Cum au cumpărat constănțenii apartamente inexistente de 6 milioane de euro

3810
8
CEA MAI MARE ȚEAPĂ IMOBILIARĂ DIN CONSTANȚA / Cum au cumpărat constănțenii apartamente inexistente de 6 milioane de euro - protestvectrablocuricasevile30-1355767785.jpg

Articole de la același autor

Aproape șase milioane de euro - la atât au estimat procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța paguba creată de firmele VECTRA în detrimentul celor 200 de persoane care au cumpărat apartamente în vilele din zona Baba Novac. Cei considerați responsabili urmează să răspundă în fața justiției. 

Procurorii DNA Constanța au finalizat cercetările în dosarul VECTRA, cum a fost numit, și care reunește plângerile formulate de sute de constănțeni ce au plătit bani grei pentru un apartament într-o vilă cu un nume pompos: Catania, Eduard, Florența, Genova, Maranello, Modena, Monza, Napoli, Padova, Palermo, Roma, Torino, Venezia, Verona etc. Au trecut mai bine de patru ani de când ar fi trebuit să primească locuințele. De atunci, însă, bat în zadar pe la ușile firmelor din grupul VECTRA și organizează proteste pentru a atrage atenția asupra indolenței reprezentanților societăților, poate-poate îi va auzi cineva.

Între timp, ancheta procurorilor DNA și-a urmat cursul, iar ieri aceștia au transmis un comunicat de presă prin care au anunțat că au dispus trimiterea în judecată a celor pe care îi consideră responsabili de înșelăciune.

Iată ce se precizează în comunicatul respectiv: "Au fost trimiși în judecată inculpații Adrian Roșu, Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu, reprezentanți ai SC VECTRA IMOBILIARE SRL Constanța, SC VECTRA CONSTRUCT SRL Constanța și SC CITY INVEST SRL Constanța, în sarcina cărora au fost reținute următoarele infracțiuni: înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni; SC VECTRA IMOBILIARE SRL Constanța, SC VECTRA CONSTRUCT SRL Constanța și SC CITY INVEST SRL Constanța, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată".

200 de păgubiți au depus plângeri

În rechizitoriul realizat, procurorii au reținut faptul că în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpații Adrian Roșu, Gabriel Moise și Cosmin Moldoveanu, în calitate de persoane fizice sau reprezentanți ai firmelor enumerate mai sus, au indus în eroare 189 de persoane, angajându-se, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamentele în 16 vile din zona Baba Novac.

"Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor, în avans. Spre exemplu, au fost achitate sume cuprinse între 20.000 și 46.000 euro/apartament. Dar părțile vătămate au fost duse în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial", au arătat procurorii anticorupție.

Mai mult, părților vătămate li s-a ascuns, în momentul încheierii contractelor, faptul că o parte din terenurile pe care urmau să fie construite imobilele erau ipotecate deja în favoarea unor bănci, pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din grupul VECTRA, ci unor terți. "De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii contractelor nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți în alte proiecte imobiliare. În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul VECTRA. Dar au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create", au adăugat anchetatorii.

Sechestru asigurător pe bunurile firmelor

În acest mod, au calculat procurorii, pagubele se ridică la aproape șase milioane de euro. Mai precis, la 5.586.828 euro și 282.500 lei.

"În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparținând inculpaților și firmelor enumerate. În ceea ce-l privește pe inculpatul Cosmin Moldoveanu, nu au fost identificate bunuri în proprietatea acestuia pentru a fi indisponibilizate", se menționează în comunicatul remis presei.

Dosarul a fost înaintat în atenția magistraților de la Tribunalul Constanța.

Procurorii fac precizarea că "această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului în instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

Comentează știrea

Mine
18 decembrie 2012
Vectra

Oameni buni ! Nu mai achitati nici o letzcaie in avans , oricare ar fi furnizorul /constructorul / etc. Trebuie sa fie o regula in Romania pentru cel putin 100 ani ! Daca vreti sa aveti emotii nu respectati acesta regula .

Tine
18 decembrie 2012
Mine

Asta este.

Tine
18 decembrie 2012
Mine

Asta este din nou.

Tine1
19 decembrie 2012
Mine1

Asta este iarasi,

mine2
19 decembrie 2012
tine2

Asta este din nou.

tine3
19 decembrie 2012
mine3

Asta este3.

Tine
19 decembrie 2012
Mine

Asta este acum.

ion
19 decembrie 2012
cine-i protejeaza?

Am inteles ca au fost trimisi in judecata, insa cine le-a permis sa faca tot ce au vurut muschii lor in Constanta? Cine-i apara si-i protejeaza pe acesti inculpati? Eu un locul pagubitilor as aduce in primplan si pe cei care-i protejeaza, ca sunt sigura ca nu sunt de capul lor? Ce partid au in spate? Cautati si sunt sigur ca ve-ti gasi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3821 secunde