Cercetați penal după ce au folosit detectoare de metale într-un sit și au sustras obiecte arheologice

163
Cercetați penal după ce au folosit detectoare de metale într-un sit și au sustras obiecte arheologice - fond-detectoare-metale-1709749747.jpg

Articole de la același autor

Doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru furt calificat şi efectuarea de lucrări care pot afecta siturile arheologice, pentru că, folosindu-se de detectoare de metale într-o zonă din extravilanul comunei Albeşti, evidenţiată şi protejată ca sit arheologic, au descoperit şi sustras mai multe obiecte arheologice, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

"La data de 4 martie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Mangalia au identificat doi bărbaţi, de 39 de ani, respectiv 43 de ani, care ar fi efectuat detecţii neautorizate, cu ajutorul unor detectoare de metale, în extravilanul comunei Albeşti, într-o zonă ce este evidenţiată şi protejată ca sit arheologic în Repertoriul Arheologic Naţional. În urma efectuării controlului corporal, asupra unuia dintre bărbaţi au fost descoperite, printre alte bunuri, două monede datând din secolul IV d.Hr. şi o cataramă de curea antică. În urma efectuării controlului vehiculului cu care s-ar fi deplasat cei doi bărbaţi, în interiorul acestuia au fost descoperite, printre alte bunuri, o monedă datând din secolul IV d.Hr. şi un fragment de fibulă din bronz", se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Constanţa.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că cei doi bărbaţi deţin în mod legal detectoarele de metale.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4063 secunde