Comandamentul Flotei a împlinit 125 de ani

202

Articole de la același autor

Comandamentul Flotei din Constanța a aniversat în weekend 125 de ani de la înființarea primei structuri a Forțelor Navale Române cu atribuțiuni în planificarea, organizarea și conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unități terestre și aeriene.

Comandamentul Flotei continuă tradițiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța, era alcătuită din cinci nave (crucișătorul „Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera „Grivița” și torpiloarele „Sborul”, „Smeul” și ,,Năluca”), iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu.



Actualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă și un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României.

Evenimentul aniversar a fost marcat, weekend-ul trecut, printr-o serie de activități, organizate în portul militar Constanța și la Muzeul Național al Marinei Române. Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei a fost decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, au acordat diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional.

Cu același prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”. Emisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare.



Medalia aniversară, expusă la Muzeul Naţional al Marinei Române

În cadrul festivităţilor, la Muzeul Național al Marinei Române a fost expusă medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”. Cu inspirație și cu finețe, arcul peste timp, prezentat pe fațetele medaliei aniversare din anul 1896 până în anul 2021, este stilizat de către creatorul acesteia într-o schemă ce îmbină trei elemente importante ale evoluției celei mai complexe structuri a Forțelor Navale Române, îmbrățișate de valurile înspumate ale mării. Punctul de pornire este dat de bustul viceamiralului Vasile Urseanu, primul comandant al Diviziei de Mare în anul 1896, care, după trecerea sa în rezervă, în anul 1900, a militat pentru înființarea Societății Astronomice Române și a contribuit la ridicarea Observatorului Astronomic Popular, în anul 1910, astăzi denumit Observatorul Astronomic al Municipiului București „Amiral Vasile Urseanu”.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9378 secunde