X

Condamnare definitivă în dosarul minorului bătut în stradă, la Mangalia. Inculpatul a folosit tehnici de arte marțiale

4935
3
Condamnare definitivă în dosarul minorului bătut în stradă, la Mangalia. Inculpatul a folosit tehnici de arte marțiale - fondminorcondamnatmangalia216720-1672084579.jpg
Condamnare definitivă în cazul minorului de 13 ani care a murit după ce a fost bătut crunt pe o stradă din centrul Mangaliei, în prima zi a lui februarie 2020. Adolescentul acuzat că l-a lovit fără milă a folosit tehnici de Mixed Martial Arts (MMA), susțin judecătorii, iar victima nu a avut timp să se apere sau să reacționeze în vreun fel.

Înainte de sărbătorile de iarnă, judecătorii Curții de Apel Constanța au emis decizia finală în dosarul penal deschis după moartea lui Andrei, un adolescent de 13 ani, bătut crunt de un alt adolescent, Marian Daniel S., de 15 ani, pe o stradă din municipiul Mangalia. Dosarul a ajuns în atenția instanței superioare după ce atât inculpatul, cât și rudele victimei au contestat cu apel decizia stabilită de Tribunalul Constanța.

Astfel, judecătorii Tribunalului Constanța îl condamnaseră pe Marian Daniel S. la 5 ani de detenție într-un centru de detenție și reeducare, pentru comiterea infracțiunilor de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. Cu mențiunea că din cei 5 ani urma să se scadă perioada de arest la domiciliu, ce s-a scurs din februarie 2020 până la data condamnării. De asemenea, inculpatul a mai fost condamnat la plata de daune morale și materiale, către familia victimei, în sumă totală de 110.000 euro (echivalentul în lei).

Ambele părți au contestat decizia tribunalului și au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor: rudele victimei au cerut încadrarea faptei ca omor calificat, iar apărătorul inculpatului a cerut schimbarea încadrării în lovituri cauzatoare de moarte.



Condamnat la 5 ani într-un centru de detenție


În urma reanalizării probelor depuse la dosar, magistrații Curții de Apel Constanța au decis respingerea ambelor apeluri, ca nefondate, și menținerea deciziei tribunalului.

Potrivit magistraților, conform probelor prezentate de rejust.ro, s-a reținut în sarcina inculpatului că pe 1 februarie 2020, ora 13.30, în timp ce se afla pe bd. 1 Decembrie din Mangalia, pe fondul unei stări tensionate, i-a aplicat mai multe lovituri persoanei vătămate, cu pumnii și picioarele, care au dus în final la deces. Astfel, inculpatul și partea vătămată au avut un schimb de mesaje, scrise și vocale, în care s-au amenințat și șicanat reciproc, din cauza unei fete. În ziua cu pricina, inculpatul a plecat de la sala de forță, hotărât să întâlnească și să o bată pe partea vătămată.

„Enervat şi de faptul că victima nu ajunsese la locul şi momentul stabilite iniţial pentru întâlnire, în momentul în care a observat victima a acţionat imediat, fără ca aceasta să i se adreseze ori să facă vreun gest provocator, ci i-a spus doar «Parcă veneai singur!», intenţia sa evidentă fiind de a face victima «knockout», de punere a adversarului la sol, pentru rezolvarea definitivă a problemei, aplicându-i acesteia lovituri specifice MMA, astfel cum rezultă din raportul de expertiză extrajudiciară tehnică, de specialitate în arte marţiale, aflat la dosarul cauzei.

Inculpatul i-a aplicat victimei lovituri puternice cu pumnii, ceea ce a făcut ca aceasta să se dezechilibreze şi să cadă. Deşi victima era deja căzută la sol în poziţia şezând şi cu capul plecat, inculpatul a continuat să o lovească cu aceeaşi forţă în zona cervicală, repetând loviturile în zona respectivă, până când a rămas inconştientă la pământ”, au reținut judecătorii.

Pe de altă parte, magistrații au mai reținut că deși victima și inculpatul au întreținut amândoi starea conflictuală, jignindu-se reciproc și provocându-se la bătaie, victima nu a avut timp să se manifeste în vreun fel provocator față de inculpat, „atacul fiind rapid și în forță”.



Curtea de Apel a respins și cererea de majorare a pedepsei


„Raportat la aprecierea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a părţilor civile, în sensul că se impune majorarea cuantumului măsurii educative, Curtea consideră că această soluţie nu are niciun beneficiu, luând în considerare că inculpatul avea vârsta de 15 ani la momentul săvârşirii faptei, a declarat că îi pare rău pentru cele întâmplate şi a avut o poziţie procesuală relativ corectă, recunoscând per ansamblu săvârşirea faptei. Oricum internarea într-un centru de detenţie va avea şi un impact negativ asupra dezvoltării sale viitoare, cel puţin la nivel psihologic, urmând a fi extras din familie, departe de tot ceea ce îi era familiar până acum, astfel că măsura educativă şi durata acesteia trebuie să respecte proporţionalitatea între interesul individual al minorului şi interesul general al protecţiei sociale”, se mai arată în decizia instanței de judecată, cu privire la cuantumul pedepsei. Sentința este definitivă. 



Comentează știrea

rica
27 decembrie 2022
2,5 ani = o viata de om

Viata unui om valoreaza in mod sigur mult mai mult de 5 ani de inchisoare; agresorul ar fi trebuit sa stie ca loviturile lui prezinta un risc mortal extrem de ridicat iar daca a fost atat de inconstient incat nu a realizat asta inseamna ca riscul de a repeta fapta este foarte mare si pedepsa foarte mica il va incuraja pe el si pe cei ca el aflati in situatii identice sa actioneze la fel; parlamentul este vinovat pentru ca a permis in baza legilor emise sa se dea pedepse atat de usoare pentru moartea unui om - atat valoreaza viata unui om azi in conceptia parlamentului romaniei; scuze de fapt valoreaza mai putin pentru ca nu va face decat 2,5 ani si va fi eliberat pentru “buna purtare”; deci 2,5 ani = o viata de om in romania in 2022

Manoila Angelica
27 decembrie 2022
liber la omor

Sentinta data inculpatului este mai degraba o promovare decat o pedeapsa, adica poti face ce vrei pana la urma. Sigur ca s-a "intervenit" pentru a salva puisorul de 15 ani, ma intreb ce or fi fost: relatii, bani, influenta ? Parca nu aveai dreptul sa folosesti artele martiale pentru omor, de asta nu se spune nimic. Eficienta interventie pentru puisorul de 15 anisori. Daca era copilul judecatorului victima, cum ar fi fost ?

make
28 decembrie 2022
rusine

oricat ar fi inculpatul de minor, 5 ani din care doi la farafrecventa e putin. Fratilor e inflatie, rusine justitiei romane...ca intotdeauna...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2788 secunde