CONTROL la Biserica "Sf. Ecaterina", DISTRUSĂ de FLĂCĂRI. "Va fi verificată legalitatea funcționării pe linia securității la incendiu"

711
3
Un incendiu devastator a izbucnit, duminică dimineață, 28 august, la Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus. În urma incendiului a ars complet o construcție din lemn în care se desfășurau slujbele religioase din 2012 până în prezent, având în vedere că biserica din zidărie este încă în construcție. Totodată, flăcările au afectat și 11 apartamente din blocul învecinat. Din primele informații, se pare că flăcările au izbucnit în urma unui scurtcircuit. Se ridică însă întrebarea dacă lăcașul de cult a respectat prevederile legale pe linia securității la incendiu. Referitor la acest subiect, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” au precizat următoarele:

„În data de 02.09.2012, Parohia Sf. Mare Muceniță Ecaterina a solicitat aviz de securitate la incendiu necesar demarării lucrărilor de construcție la un lăcaș de cult – nivel parter, construcție din beton – situat pe strada Brest, cartierul Tomis Plus, Constanța. Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza documentației trimise.

Ulterior, în data de 23.11.2021, a mai fost solicitat un aviz de securitate la incendiu de modificare în curs de execuție pentru același lăcaș de cult, dar cu regimul de înălțime s+p+2e, contruit tot din zidărie. Aceeași solicitare a Parohiei Sf. Mare Muceniță Ecaterina conținea și un lăcaș social cu același regim de înălțime (s+p+2e), construcție din beton.

Pentru lăcașul de cult nu a fost solicitată autorizația de securitate la incendiu deoarece construcția nu a fost finalizată, acest document solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire. Având în vedere că, în evidențele instituției noastre lăcașul de cult era în construcție, menționăm că nu a fost planificat nici un control de specialitate la acest obiectiv.

Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului din data de 28.08.2022, deși a fost emis un aviz pentru un lăcaș social s+p+2e, în teren existau, de fapt, niște anexe cu regim de înălțime parter. Tototdată, în aviz figurează o construcție din zidărie, iar în teren era o construcție din lemn.

În perioada următoare, inspectorii de prevenire vor derula un control pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu”. 


Nouă avertismente, în 2017, pentru numeroase nereguli

Verificările realizate în cursul zilei de luni, 29 august, au scos la iveală că reprezentanții bisericii respective au fost sancționați în repetate rânduri cu avertismente, pentru că lipseau avizele necesare pentru construcția din lemen, în care se desfășurau slujbele religioase. „În urma parcurgerii unor documente privind controalele tematice anterioare efecutate la lăcașurile de cult, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, a fost identificat un document de control întocmit în anul 2017 de o echipă de control din cadrul Inspecției de Prevenire care a efectuat o verificare la o anexă din curtea bisericii respective, ce nu figura în documentația depusă pentru aviz. Construcția era din material combustibil (lemn). Pentru deficiențele constatate, preorul paroh a fost sancționat cu nouă avertismente. Printre neregulie constatate, menționăm: construcția improvizată funcționa fără solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, mijloacele de primă intervenție (stingătoarele) nu erau verificate, instalația electrică era exploatată cu deficiențe și improvizații”, se arată în comunicatul ISU Dobrogea. 


Comentează știrea

radu
29 august 2022
Ilegalitati bisericesti

Ceva, gen...biserica de pe trotuar, din Constanța...!!! ????????

Constantin
29 august 2022
Erorile neamului vanzator

Cei cu apartamentele distruse sa ceara daune de la IPS și CSM, deoarece ei aceste "extituții" s-au opus desfiintarii construcțiilor bisericești fără autorizări complete.

Constantean
29 august 2022
9 avertismente

Un oarecare își ia amenda din prima. Cei care au dat 9 AVERTISMENTE trebuie să răspundă cu capul. Dați afară, să treacă la vândut lumânări la biserică.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4354 secunde