Coșmarul pietonilor: mașinile parcate pe trotuar!

982
3

Articole de la același autor

Trotuarele din Constanța servesc, de ani buni, drept parcări. Situația îi duce la exasperare pe pietoni, pentru că în vreme ce mașinile acaparează spațiul ce le este destinat, ei sunt nevoiți să-și riște viața pe carosabil! Și nu pot să nu se întrebe: de ce nu se iau măsuri pentru ca trotuarele să nu mai fie blocate? 

Indisciplina pietonală este catalogată de polițiștii rutieriști drept una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere, în județul Constanța. Ba chiar, de la începutul anului, polițiștii de la Rutieră au ieșit în număr masiv în stradă și, zilnic, pot fi văzuți în altă zonă a orașului, trăgând pe dreapta mașinile sau amendând bătrânii care, inconștienți, traversează strada pe unde le este la îndemână, din considerentul că scurtează drumul spre casă sau spre stația de autobuz. În aceste condiții, ne-a semnalat un cititor al cotidianului "Cuget Liber", de ce nu se iau măsuri împotriva celor care parchează pe trotuare și blochează circulația pietonilor?

"Nici pe trotuar nu putem să mergem?"

"Strada Theodor Burada este un coșmar pentru pietoni. Trotuarele sunt pline de gropi, la orice ploaie se transformă în imense lacuri, de nu știi unde să mai calci. Iar de parcă nu era de ajuns că-ți pui serios nervii la încercare tot evitând gropile, mai ales dacă mai tragi și de un bagaj, mai sunt și mașinile parcate, bine mersi, până în gard. În situația asta ce faci, mai ales dacă este noapte și vizibilitatea este redusă, atât pentru tine, cât și pentru șoferi? Înjurând în gând de mama focului, tragi de bagaj și o iei pe șosea, sperând ca mașinile care trec în viteză pe lângă tine să nu te acroșeze, invitându-te la o «plimbare» cu ele! Chiar nu îi pasă nimănui de soarta pietonilor? A, nu avem voie să traversăm bulevardele pentru că este risc de accidente, dar așa nu este niciun risc?", ne-a sesizat constănțeanul Florin Vasilescu.

O situație similară este întâlnită în întregul municipiu Constanța. Străzile Baba Novac, Eliberării, B. P. Hașdeu, Mircea cel Bătrân (pe alocuri), Cișmelei, dar și bulevardul Mamaia sunt doar câteva dintre arterele unde trotuarele au fost transformate în parcări, urmare a haosului urbanistic pe care-l reprezintă municipiul Constanța.

Ce fac autoritățile pentru rezolvarea acestei probleme?

Primăria Constanța promite parcări. Din păcate, însă, problema va fi rezolvată doar parțial, pentru că respectivele locuri de parcare vor fi realizate pe marginea arterelor principale (Mamaia, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai etc.), dar cele secundare vor fi sufocate în continuare.

Pe de altă parte, șoferii care parchează pe trotuare sunt pasibili de amenzi, atribuții în acest sens având Serviciul Poliției Rutiere și Poliția Locală Constanța.

Răspunsurile primite sunt, însă, similare: pe de o parte, oricâți șoferi ar fi amendați, alții le vor lua locul, iar pe de altă parte, ambele instituții duc lipsă de personal, astfel că și activitățile sunt desfășurate în funcție de priorități. De exemplu, polițiștii locali și-au concentrat atenția, de la începutul anului, pe sancționarea șoferilor care parchează în apropierea trecerilor de pietoni, a stațiilor de autobuz, sau pe prima bandă de circulația îngreunând traficul rutier. Iar pentru că numărul polițiștilor locali este redus - aspect scos în evidență de reprezentanții instituției constant, în ultimii ani! - s-au axat în special pe centrul Constanței, pe bulevardele Tomis, Alexandru Lăpușneanu și Mamaia, unde traficul este intens în timpul zilei.

Comentează știrea

titi
25 februarie 2013
parcari ilegale

Nu este adevarat.pe str. bucuresti ,care,culmea se intretaie cu lapusneanu,toate trotuarele sunt ocupate de masini.ALO MILITIA SE AUDE?

dude
25 februarie 2013
kkt

care frate militia.nu mai exista lege in tara asta de cacat .militia da amenzii pt traversare neregulamentara.pe cand trotuare 0 rusine jigodiilor spagare.

Răspuns la: parcari ilegale
Adăugat de : titi, 25 februarie 2013
Nu este adevarat.pe str. bucuresti ,care,culmea se intretaie cu lapusneanu,toate trotuarele sunt ocupate de masini.ALO MILITIA SE AUDE?
dude
25 februarie 2013
kkt

apropos ...multa muie drogatului nostru primar.

Răspuns la: kkt
Adăugat de : dude, 25 februarie 2013
care frate militia.nu mai exista lege in tara asta de cacat .militia da amenzii pt traversare neregulamentara.pe cand trotuare 0 rusine jigodiilor...

Articole pe aceeași temă

Joi, 21 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Pietoni loviți pe trecere
Pagina a fost generata in 0.5916 secunde