Cursă cu obstacole. Capacele de canalizare, pericolul de pe străzile Constanței

2708

Articole de la același autor

O problemă majoră cu care se confruntă șoferii în traficul din municipiul Constanța – și pe care o semnalează parcă de o veșnicie! – este reprezentată de capacele de canalizare. „Am demarat un proiect pilot pentru ridicarea la nivelul asfaltului a acestor capace de canalizare”, au precizat autoritățile locale. Deocamdată, lucrările se desfășoară pe Bulevardul Tomis.

În ciuda numeroaselor proiecte și a lucrărilor de asfaltare din ultimii ani, și la ora actuală un drum pe străzile municipiului Constanța pare mai degradă o cursă cu obstacole. Semafoare nesincronizate, treceri de pietoni neiluminate în timpul nopții sau cu vizibilitate redusă în timpul zilei, gropi lăsate amintire de vreun „Dorel” care a avut lucrări la rețeaua de canalizare sau cabluri din subteran și capace de canalizare aflate la diferență de nivel față de asfalt.



„Măcar dacă ar fi pe mijlocul benzii de mers, pentru a putea să trecem cu lejeritate peste ele. Dar nu, sunt pe mijlocul șoselei, nu ai cum să le ocolești decât dacă faci manevre de evitare, prin care ești forțat să intri cu mașina pe sensul opus de mers. Sau te resemnezi și dai cu roata în ele! Ba în multe zone sunt așezate «mănunchi», câte trei – patru astfel de guri de canalizare, oricum ai face, nu ai cum să le ocolești”, ne-a semnalat Justin B., un constănțean indignat de faptul că de mulți ani își „rupe” mașina în capacele de canalizare.

Proiect pilot pe Bulevardul Tomis, între Capitol și strada Traian

Problema semnalată nu este necunoscută administrației publice locale. Soluția constă în aducerea la nivelul asfaltului a respectivelor capace, prin folosirea unor tehnici și dotări speciale – a unor sisteme de închidere cu cauciuc. Punerea în practică ridică însă provocări: pe de o parte, pentru că în municipiul Constanța ar fi, la o primă estimare, în jur de 30.000 de capace de canalizare, iar pe de altă parte, pentru că costurile pentru această operațiune ar fi de milioane de euro. Problema a fost soluționată pe străzile unde au fost realizate lucrări din fonduri europene, căci aplicarea acestei măsuri tehnice a fost una din cerințele proiectului. Dar sunt prea puține aceste străzi.



Prin urmare, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au precizat că în prezent se caută soluții pentru realizarea acestor lucrări. Deocamdată, s-a început cu capacele de canalizare de pe Bulevardul Tomis. „Primăria Constanța a demarat un proiect pilot de ridicare la nivelul asfaltului a capacelor de canalizare de pe Bulevardul Tomis, între zona Capitol și intersecția cu strada Traian. De asemenea, vor fi realizate și estimări ale costurilor, resurselor umane și echipamentelor necesare pentru realizarea acestor lucrări la nivelul municipiului Constanța”, ne-au precizat reprezentanții autorității locale.

Pe de altă parte, se impune precizat că lucrărilor vor fi realizate în colaborare cu SC RAJA SA, în condițiile în care trama stradală aparține administratorului public, adică Primăriei Constanța, dar capacele aparțin regiei de distribuție a apei. Prin urmare, „încă nu a fost clarificat” cine trebuie să investească sumele colosale necesare pentru remedierea acestei probleme. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5953 secunde