De ce au eșuat primele două proceduri privind achiziția de nave multirol pentru pompieri

448
De ce au eșuat primele două proceduri privind achiziția de nave multirol pentru pompieri - fond-nave-multirol-igsu-1682357208.jpg

Articole de la același autor

După două proceduri de achiziții eșuate, Ministerul Afacerilor Interne a modificat proiectul privind achiziția navelor multirol pentru pompieri. Astfel, în loc de o navă multirol de mari dimensiuni, vor fi achiziționate două de capacități mai mici, una pentru stingerea incendiilor, iar cealaltă pentru salvarea de vieți. Se estimează că cele două nave vor intra în dotarea salvatorilor la sfârșitul anului 2023.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul ordinului de modificare a anexei Regulamentului serviciului la bordul navelor aparținând ministerului de resort, în contextul în care este nevoie de schimbarea numărului membrilor echipajelor care vor deservi cele două nave multirol, ce vor intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Modificarea este necesară, după ce primele două încercări de achiziționare a unei nave multirol au eșuat.

Intenția specialiștilor Departamentului de Urgență este de „a dezvolta și consolida capacitatea de răspuns la dezastre și evenimente HILP a autorităților responsabile, prin dezvoltarea următorilor piloni strategici: terestru, maritim, aerian, respectiv comandă și control și contră în achiziționarea de mijloace tehnice și echipamente pentru dotarea autorităților responesabile”, se arată în documentația aferentă ordinului de ministru. Drept pentru care, în cadrul proiectului „Viziune 2020”, s-a dorit achiziționarea unei nave multirol. Dar în două rânduri procedurile de achiziție au fost anulate. „Prima procedură de achiziții, publicată în 29.01.2021, a fost anulată întrucât niciuna dintre propunerile tehnice preliminare depuse în cadrul procedurii nu a fost aptă să răspundă necesităților, obiectivelor și constrângerilor autorității contractante, astfel cum au fost acestea evidențiate în documentația descriptivă. Cea de a doua procedură de achiziții, publicată în 31.12.2021, a fost anulată deoarece niciun operator economic nu a solicitat documentația de atribuire.

În acest context, pentru îndeplinirea obiectivului proiectului în termenul de implementare al proiectului, a fost necesară modificarea indicatorilor suplimentari ai proiectului, prin înlocuirea navei multirol cu două nave multirol de capacitate mai mică (o navă multirol de stingere a incendiilor, respectiv o navă multirol de Search and Rescue)”, se mai arată în documentația ministerului de resort. De asemenea, în cadrul proiectului urmează să fie achiziționate și trei șalupe multirol, iar contractul de achiziție pentru cele două nave multirol a fost semnat în toamna anului trecut.

Potrivit proiectului publicat de M.A.I., pe cele două nave urmează să activeze echipaje formate din 10 membri, respectiv câte un comandant, un ofițer secund, un șef echipaj, doi timonieri, un șef mecanic, doi motoriști și un electrician. În aceeași documentație se precizează că timpul estimat de livrare a navelor este decembrie 2023.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4934 secunde