De ce se sinucid constănțenii? Ce înseamnă biletul de adio

1097
1
De ce se sinucid constănțenii? Ce înseamnă biletul de adio - fondsinucidere2-1382464096.jpg

Articole de la același autor

Mulți dintre cei ce își iau viața fac asta nu pentru că vor să moară, ci pentru că doresc "să pună capăt unei situații cu care se confruntă" și nu reușesc în alt mod, spun psihologii. Cei mai predispuși la sinucidere sunt bărbații. Psihologii spun că cei care lasă un bilet de adio îi învinovățesc pe cei lăsați în urma lor.


Fiecare persoană care se sinucide are propriile motive: intime, necunoscute și extrem de tulburătoare. Nu e ceva neobișnuit ca o persoană să cadă pradă disperării și să se sinucidă chiar și din cauza unor chestiuni care pentru unii sunt minore. Când se simt rănite și nu pot să facă nimic în acest sens, victimele văd în propria lor moarte un mijloc de a se răzbuna pe cei ce le cauzează suferință. Astfel, aceștia pot încerca să-și pună capăt zilelor când ajung să aibă probleme la școală sau să fie certați cu legea, când suferă o decepție, când sunt copleșiți de griji legate de viitor sau când au probleme financiare. La adulți, problemele financiare sau cele legate de locul de muncă sunt evenimente declanșatoare des întâlnite. "Omul intră într-o regresie în ceea ce privește încrederea în propria persoană, nu se mai apreciază, nu mai găsește niciun fel de resursă emoțională în a se valoriza. Acest fenomen apare pe fondul unor schimbări radicale în viața unei persoane. S-a observat că, atunci când exis-tă o instabilitate din punct de vedere fi-nanciar, apar cele mai multe sinucideri", explică psihoterapeutul Cristina Gemănaru.


Bărbații, mai predispuși la sinucidere decât femeile

"Statisticile arată că bărbații sunt mai predispuși la sinucidere și din cauza faptului că gândirea sa diferă de a unei femei. Bărbații sunt foarte concreți, foarte realiști și în momentul în care asigurau un anumit statut și nu îl mai asigură, se simt neputincioși, nu acceptă ideea că poate fi doar o perioadă de moment. Pe de altă parte, gestul de a te sinucide necesită un act de voință și de curaj. E clar că aici întâlnim predispoziția masculină", explică Cristina Gemănaru.


Mesaje de adio - învinovățire

Mesajele întâlnite foarte des în bilețelele lăsate de cei ce se sinucid sprijină această convingere. Expresii cum ar fi "Nu mai suport" sau "La ce bun să mai trăiesc?" arată o dorință profundă de a scăpa de realitățile crude ale vieții. Dar, așa cum a explicat un specialist în materie, comiterea unui suicid "se aseamănă cu tratarea unei răceli cu o bombă nucleară". Specialiștii spun că cei care lasă bilete de adio îi învino-vățesc pe cei lăsați în urmă de ceea ce au făcut.
"Cei care lasă un bilet de adio sunt cei care își doresc să transmită un mesaj extrem de dureros către familie, că într-o oarecare măsură și ei sunt responsabili de ceea ce i s-a întâmplat, iar ceilalți, care nu lasă un bilet de adio, nu-și doresc să învinovățească sau să pună pe umerii celor lăsați în urmă gestul lui", spune medicul.


Atenție la depresie

Printre primele semne care pot indica o eventuală sinucidere sunt depresiile victimelor. E foarte important ca această tendință să fie depistată, întrucât depresia poate fi tratată. Sentimentele de neputință pot fi combătute. Când factorii de fond sunt ținuți sub control, oamenii pot reacționa diferit la necazuri și la stres, care deseori duc la sinucidere. "Există și persoane care nu reușesc să facă față unei despărțiri, atât în ceea ce privește o relație, dar și în cazul în care apare decesul unei persoane dragi. Mai există acea categorie de victime care recurg la astfel de gesturi dramatice atunci când au deformarea propriei per-soane, adică se consideră slabi emoțional, psihic, nu reușesc să facă față în niciun fel de situație și atunci este o ultimă soluție sinuciderea. Foarte mare atenție trebuie să avem la perioadele depresive prin care trece victima. Poate acestea nu par un semnal mare de alarmă, dar la un moment dat, când aceste depresii încep să apară în mod constant, persoana trebuie sprijinită emoțional", explică psihoterapeutul.



Comentează știrea

Carmen
23 octombrie 2013
Act de vointa???!!!

Act de vointa si curaj? Parerea mea e ca-si pun palma in cur. De ar avea atata vointa si curaj, ar lupta!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Ciocolata, remediu pentru depresii?
Pagina a fost generata in 0.5721 secunde