Dezastru ecologic la Dunăre: mii de oi moarte în Portul Midia, îngropate în spatele crematoriului din Tulcea!

352

Articole de la același autor

Anchetă de amploare la incineratorul unde ar fi trebuit să fie arse miile de ovine moarte în nava „Queen Hind”, răsturnată în acvatoriul Portului Midia. La un an de la tragicul accident, oamenii legii au făcut o descoperire șocantă: o bună parte dintre leșuri au fost îngropate pe un teren viran din spatele incineratorului!

Descinderi de amploare, miercuri dimineață, 20 ianuarie, în localitățile Smârdan și Măcin din județul Constanța. Polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, însoțiți de specialiști de la direcțiile de sănătate publică și sanitar veterinară au descins la incineratorul contractat, la sfârșitul lui 2019, să incinereze aproape 16.000 de ovine moarte în tragedia din Portul Midia.



Oamenii legii au fost sesizați de Garda de Mediu Tulcea, după ce în noiembrie 2020 comisarii respectivei instituții au primit numeroase sesizări din zonă – mai precis de la locuitori de peste Dunăre, din Brăila! – că aerul este irespirabil. Ajunși la fața locului la momentul respectiv, comisarii de mediu au făcut o descoperire șocantă: pe un teren viran de aproximativ un hectar, din spatele crematoriului, erau tone întregi de leșuri de animale. „Odată intrați pe amplasament, comisarii au fost amenințați de proprietarii și angajații incineratorului. În consecință, aceștia au luat legătura cu reprezentanții Parchetului și Poliției”, au arătat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.



Iar miercuri dimineață, oamenii legii au revenit în percheziții. Terenul viran a fost excavat și astfel au ieșit la suprafață mii de leșuri de animale, printre care păsări și ovine, despre care există indicii că provin din tragedia din Portul Midia. Totodată, anchetatorii au mai realizat și alte percheziții, în urma cărora au ridicat sume de bani și documente.

„Acțiunea s-a derulat în vederea stabilirii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eșuată în luna noiembrie 2019, în portul Midia. În urma activităților desfășurate la fața locului, s-a stabilit că mare parte din deșeurile animale nu au fost distruse prin incinerare ci au fost îngropate pe un teren viran”, au arătat anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.



În urma descoperirii, joi dimineață, la Instituția Prefectului Tulcea a avut loc o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor. „Chiar dacă în momentul de față cu privire la aspectele sesizate și autorităților de mediu este o anchetă a procurorilor, a fost adoptat un plan de măsuri pe termen scurt și mediu. Sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea și incinerarea leșurilor de origine animală (ovine, suine, bovine), descoperite pe terenul de un hectar, după care o firmă specializată, pe baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenția de Protecția Mediului va proceda la decontaminarea și ecologizarea zonei, pe cheltuiala societății care administrează incineratorul”, au transmis reprezentanții Prefecturii Tulcea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4007 secunde