Dia Auto, cea mai longevivă școală de șoferi din Constanța! „Proba poligonului nu ar fi trebuit scoasă”

2734

Articole recomandate

Mai e puțin și se împlinesc trei decenii de când școala de șoferi Dia Auto are ușile deschise pentru constănțenii care vor să obțină permisul de conducere, indiferent de categorie. Se poate spune că a trecut proba timpului și nu doar atât! Școala Dia Auto a fost martoră neclintită a schimbărilor prin care a trecut societatea și ... traficul rutier (!), a numeroaselor modificări legislative impuse de-a lungul anilor cu privire la obținerea dreptului de a conduce vehicule, a înfruntat crize economice și, cel mai recent, o pandemie care a lăsat urmări peste toți. Cu toate acestea, a putut și încă mai poate să fie descrisă prin profesionalism, implicare și performanță!


„Trebuie să fii înțelegător, să ai răbdare și chiar să uiți repede!”, mărturisește Niculae Dicu, directorul Dia Auto, referitor la secretul longevității școlii de șoferi. Pe lângă acestea, „ingrediente” esențiale sunt serviciile de calitate, pe care cursanții le regăsesc la Dia Auto, investițiile în dotări și instructorii dedicați. „Suntem singura școală auto din Constanța care deținem poligon, unde cursanții pot merge împreună cu instructorii pentru a exersa toate tipurile de parcare. Avem instructori auto apreciați, cu vechime, care știu meserie. Din păcate, pandemia de Covid nu ne-a ocolit și în contextul acesteia au pierit cinci instructori auto. Oferim servicii de calitate, ne interesează ca cei care vor ieși pe străzi să fie bine pregătiți și să-și însușească noțiunile necesare”, a mai adăugat Niculae Dicu. Drept un atu al acestei școli auto poate fi descris și profesorul de legislație. De 27 de ani, Cristian Doru Zaharia îi întâmpină pe viitori șoferi de la Dia Auto la cursurile de legislație și „nu se lasă până când aceștia nu învață; are talent, știe să explice pe înțelesul fiecăreia, se preocupă să aibă și materialele ajutătoare, iar cursanții îl țin minte atât pe el, dar și cât de simplu face să pară totul”, a mai arătat reprezentantul școlii de șoferi.
Rezultatele sunt pe măsură. Într-o piață „inundată” de școli care oferă cursuri de șoferie, dintre care multe ar putea fi descrise ca fiind firme de apartament, Dia Auto are o promovabilitate de peste 60%. Ceea ce spune multe, în ziua de astăzi, când, trebuie să admitem, tinerii nu mai au răbdarea necesară pentru a aprofunda noțiunile.


„La examinare se pune accent pe acordarea priorității. Ar putea fi diversificat traseul”
În ceea ce privește dificultatea examinărilor pentru obținerea permisului de conducere, reprezentantul Dia Auto a subliniat că aceasta nu este de speriat, așa cum ar putea crede unii cursanți. Ba chiar Niculae Dicu a arătat că în trecut examinările erau mult mai drastice.


„În trecut se dădea testare în poligon, pe noapte etc. Testarea în poligon era foarte bună, nu ar fi trebuit scoasă. Dar când fac parlamentarii ceva și ne întreabă și pe noi? Ar trebui să meargă la școlile auto, nu la noi, unde vor ei, și să ceară opinii pertinente înainte să facă schimbări. Au tot schimbat regulile în ultimii zeci de ani și nu au fost de bun augur! Cum este de exemplu impunerea ca instructorii să facă 300 de kilometri în 30 de ore cu un cursant. Cu ce viteză ar trebui să conducă, cu 1 kilometru, cu 10 kilometri pe oră? La categoria C este și mai puțin, 250 de kilometri în 40 de ore.


Cât privește proba practică a examenului de obținere a permisului, ar trebui diversificat traseul. În prezent se face ocolul lacului Tăbăcărie. Se pleacă din parcarea de la benzinăria de lângă Pavilionul Expozițional, pe bulevardul Mamaia până la Delfinariu, se virează la stânga pe strada Soveja până la City, unde virează la dreapta pe bulevardul Lăpușneanu și înapoi spre Pavilion. Se pune accent pe acordarea priorității, sunt două semafoare, patru sens giratorii și câteva treceri de pietoni. Ar trebui mers și spre Spitalul Județean, poate chiar pe strada Primăverii, pe la Capitol, de exemplu, intersecții diferite din oraș, care ar putea să ridice dificultăți. La fel, sunt străzi în rampă, de exemplu, unde cursanții ar trebui duși, cum este de exemplu lângă faleza de la Cazino”, a opinat directorul școlii auto.


Permisul auto poate fi „biletul” pentru un salariu mai bun


O altă constatare – de natură să întristeze, am putea remarca! – este scăderea interesului societății civile în a privi permisul de conducere ca un atu pentru dezvoltarea personală și profesională. „Suntem bombarbați din toate părțile de știri cu tineri teribiliști care se urcă la volan, deși nu dețin permise de conducere. Nu trece zi în care Poliția să nu depisteze măcar unul, în special în mediul rural. Dar vă dați seama câți nu sunt depistați? Sunt un pericol public! Primarii, polițiștii din localitate ar trebui să se implice mai mult, să facă prevenire, să îi trimită să își ia permisele auto.


A fost la un moment dat, prin 2012, un program derulat de Consiliul Județean Constanța prin care mii de tineri au fost școlarizați gratuit pentru obținerea permisului auto. Cum a fost derulat programul, ce s-a depistat ulterior din punct de vedere penal, nu este locul nostru să comentăm. Dar ideea a fost una foarte bună, prin astfel de proiecte se oferă șanse la dezvoltare profesională, la obținerea de locuri de muncă poate mai bine plătite și chiar la dezvoltarea comunităților.


La fel, patronii de societăți nu mai oferă angajaților facilitatea obținerii permisului de conducere, așa cum se proceda în trecut. Era o modalitate de fidelizare a angajaților și de îmbunătățire a relației profesionale, dar constatăm că nu mai este practicată”, a declarat Niculae Dicu.


XXX


Constănțenii care doresc să obțină permisul de conducere au posibilitatea să învețe cu unii dintre cei mai buni instructori auto din județul Constanța, indiferent de categoria vizată. Cei interesați se pot adresa, pentru detalii și înscrieri, la numerele de telefon 0241/615.862 sau 0722.892.603.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5374 secunde