Din culisele pregătirii salvatorilor în roșu din Constanța. Modulul unde vin să se antreneze pompieri din toată țara

913
Eroi fără nume, pompierii reprezintă devotament, sacrificiu și empatie, căci, așa cum a arătat colonelul Cristian Mihail Amarandei, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, nu rămân indiferenți la „suferința și strigătul de ajutor care vin din partea semenilor”. Pe 13 septembrie, este celebrată Ziua Pompierilor.





Cu prilejul acestei celebrări, conducerea ISU Constanța a organizat, la Detașamentul de Pompieri Palas, „Porți Deschise: În haine de Pompier”, prilej pentru a arăta câteva dintre modurile în care se pregătesc militarii, pentru ca în fața pericolului să fie cei mai buni. Astfel, a fost prezentat modulul de pregătire pentru acțiuni de căutare/salvare în medii închise, unicat la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență, unde vin să se antreneze pompierii din întreaga țară.

Modul de căutare/salvare unic în țară, pentru o pregătire de top a pompierilor

„În activitatea pe care o desfășurăm, resursa umană este elementul cel mai important. Pentru a fi în siguranță resursa umană, trebuie să ne gândim la pregătirea adecvată. Cursul pe care-l prezentăm astăzi se referă la modalitatea de căutare/salvare în spații închise, unde pompieri din întreaga țară vin să-și întărească deprinderile, respectiv să se adapteze la realitatea care ar putea să-i pună în dificultate. Acesta este rostul cursului, încercăm să îi motivăm și să-i pregătim, pentru ca în viața reală să nu fie blocaje în activitatea pe care o desfășoară”, a explicat locotenent Florin Ciocea, din cadrul Serviciului pentru Pregătirea și Reziliența Pompierilor.



Pompierii, indiferent că sunt începători sau cu ani de experiență în spate, trebuie să urmeze respectivul curs cel puțin o dată pe an. „În spațiul modulului recreăm condițiile similare unui incendiu; zgomot de fond, luminozitate, temperatură și să nu uităm factorul de stres. Pentru acest ultim element, încercăm să îi pregătim, pentru că este important.



Containerul este alcătuit din trei încăperi: în prima, cea de echipare, colegii trebuie să se echipeze ca la o intervenție reală: costum de protecție, cască, mănuși, mască de respirat cu aer comprimat. Ei trebuie să realizeze o situație de căutare-salvare. A doua încăpere vizează pregătirea organismului în vederea depunerii efortului, cu benzi, scară rulantă care simulează urcarea etc. A treia încăpere, cea în care se află un labirint, vizează căutarea și salvarea mai multor victime. Antrenamentul se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, un stagiu de 30 de ore, iar noi le schimbăm traseul în labirint, nu intră pregătiți ca la o piesă de teatru pe care trebuie să o joace, îi pregătim să fie adaptabili. Termenii de evaluare sunt echiparea corectă, modul de căutare-salvare în interior, găsirea victimei și extragerea ei într-un spațiu care nu este ostil vieții”, a mai arătat locotenent Florin Ciocea. În cadrul prezentării, jurnaliștii au avut ocazia să îmbrace uniforma de pompier și să încerce traseul parcurs de toți salvatorii, în cadrul pregătirii pentru lupta cu flăcările. Și, trebuie admis, este nevoie de condiție fizică și gândire rapidă pentru a reuși salvarea victimelor.



Fiecare minut scurs scade cu 10% șansele de salvare!

În cadrul evenimentului a fost prezentat și Centrul de formare și pregătire în descarcerare și Asistență Medicală de Urgență, unde, după cum a arătat locotenent Adrian Mavromalidi, vin să învețe cum să acorde primul ajutor atât pompieri, dar și polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și cetățeni care își doresc să știe cum să acționeze rapid, confruntați cu o situație periculoasă. „Fiecare minut care trece până la sosirea autospecialelor după apelul la 112 scade cu 10% șansele de supraviețuire. De aceea, este importantă pregătirea”, a subliniat locotenent Mavromalidi.



Cinste lor, eroilor care au plătit cu prețul suprem!

De Ziua Pompierilor, militarii au comemorat colegii plecați prea devreme dintre ei. Astfel, a fost organizată o slujbă de pomenire în cadrul detașamentului, la care au participat pompierii prezenți la serviciu.

„Ne-am propus să evidențiem jertfa înaintașilor noștri, niciodată nu trebuie să uităm că ceea ce suntem astăzi s-a făcut prin sacrificiile celor care au fost înaintea noastră, trebuie să îi comemorăm cu respect pe cei care nu mai sunt printre noi și au plătit cu prețul suprem reușita misiunilor. În același timp am vrut să vă oferim câteva elemente privind pregătirea pompierilor. Fără a avea o pregătire corespunzătoare și un antrenament pe măsură nu putem face față tuturor provocărilor. Elementul de bază îl reprezintă resursa umană, dar în același timp și echipamentele și autospecialele din dotare joacă un rol important în realizarea misiunilor, în mod eficient”, a subliniat col. Cristian Mihail Amarandei.



În încheiere, se impune să îi menționăm pe pompierii constănțeni care și-au jertfit viața pentru salvarea semenilor:

Marian Stanimir – decedat 10 martie 2007;

Sublocotenent Iulian Arusoaie – decedat pe 7 septembrie 2007;

Sergent major Adrian Bălan – decedat 25 septembrie 2008;

Plutonier Costel Dragomir – decedat 8 martie 2009;

Plutonier Marian-Daniel Boghea – decedat 23 mai 2009;

Plutonier Ionuț Vârciu-Șerbănescu – decedat 3 august 2009;

Locotenent Cătălin-Valeriu Ispas – decedat 10 septembrie 2010;

Plutonier adjutant șef Marian David – decedat 16 octombrie 2013;

Plutonier adjutant șef Liviu Ionescu – decedat 5 februarie 2014;

Sublocotenent Marius-Daniel Fripis – decedat 29 august 2015;

Plutonier major Florentin Bucur – decedat 14 septembrie 2015;

Plutonier adjutant șef Cristinel Vișan – decedat 19 februarie 2016;

Sublocotenent Viorel Dîmboi – decedat 18 aprilie 2020;

Plutonier major Gheorghe Maricel Bargan – 16 noiembrie 2020

General de brigadă cu o stea Daniel-Gheorghe Popa – 4 noiembrie 2020.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5947 secunde