Dosarul Bancherilor a fost extins și la Fondul Român de Contragarantare

278
Ancheta procurorilor în dosarul Bancherilor frauduloși, în care au fost implicate sucursale ale BCR, BRD și CEC, a fost extinsă la nivelul al doilea al mecanismului de garantare creat de stat pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, adică la Fondul Român de Contragarantare, transmite B1.ro.

Potrivit Ziarului Financiar, Fondul a efectuat deja o plată în contul unui credit contractat de o firmă al cărei nume apare în dosarul aflat pe masa procurorilor DIICOT.

Deși puțini au auzit de acest Fond, acesta administrează active de 100 milioane euro, nu lucrează direct cu băncile și emite practic scrisori de garanție către celelalte fonduri de garantare.

Potrivit sursei citate, dacă fondul de contragarantare a efectuat deja o plată, înseamnă că fondul de garantare a creditelor a despăgubit la rândul său banca. Din datele existente pe site-ul instituției firmele pen­tru care fondul a emis contragaranții în ultimii trei ani și ale căror nume apar în dosarul procurorilor DIICOT sunt Alram Servinvest Import Export, Ancuta SRL și Doru-Mar Trans. Cele trei firme sunt controlate de Daniel Ruse și Mihai Stan, identificați de procurori ca șefii grupării de fraudatori.

Potrivit datelor din rechizitoriul procurorilor, firma Ancuta SRL a obținut în 2010 un credit de 3,1 milioane de lei de la CEC Bank, valoarea garanției acordate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în acest caz fiind de 2,4 milioane de lei. De asemene, Alram Servinvest Import Export a luat de la BRD un împrumut de 4,2 milioane lei, tot cu garanția statului. Creditul nu a fost rambursat și banca a trecut la executarea scrisorii de garanției

Ioan Hidegcuti, președintele Fondului de Contragarantare, a precizat că dacă procurorii vor dovedi frauda, Fondul își va recupera banii. Și băncile își pot recupera banii fie prin executarea clienților care au obținut creditul prin fraudă, fie prin încasarea unor polițe de asigurare în cazul în care se dovedește că frauda a fost facilitată de angajați ai băncilor. Mai mulți angajați ai băncilor implicate în scandal au fost concediați și sunt cercetați de procurori.

Printre persoanele anchetate se nu­mă­­ră pe lângă cei doi șefi ai rețelei și pre­șe­dintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Șaramet, și vi­cepreședintele BRD, Claudiu Cercel. Șa­ramet este și membru în consiliul de supraveghere al Fondului de Contragarantare.

Șase persoane au fost arestate preventive în cazul fraudelor bancare estimate de anchetatorii DIICOT la 22 milioane de euro. (Detalii AICI)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1937 secunde