Dronele, provocare pentru apărarea aeriană. „Amenințările sunt cu adevărat periculoase”

545
Dronele, provocare pentru apărarea aeriană. „Amenințările sunt cu adevărat periculoase” - fonddrone1-1641323316.jpg
Avioanele fără pilot – așa numitele drone, cum sunt cunoscute de toată lumea – reprezintă „noua provocare pentru apărarea aeriană”. Acestea au fost folosite deja pe teatrele de operații din lume, iar România face demersuri pentru a le achiziționa.

Avioanele fără pilot (UAV) sau dronele, așa cum sunt cunoscute ele mai degrabă, sunt utilizate din ce în ce mai des, în special pentru realizarea de filmări și fotografii. Fie că este vorba despre un eveniment special din viață, de concerte sau de o vacanță, din ce în ce mai mulți români pun în bagaje și o dronă, pentru a avea amintiri dintre cele mai frumoase. Dar dronele pot fi transformate oricând și în arme. Acest lucru a fost dovedit deja în teatrele de operații din lume, iar România a început deja demersurile pentru a se „înarma” și cu această tehnologie.

Despre drone și mai ales despre roiurile de drone, noua „provocare pentru apărarea aeriană”, a vorbit și colonelul Virgil Toșa, șef secție în cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene, la Conferința Națională SBAMD 2021, intitulată „1916 – 2021. 105 ani de la tunul cu pivot sistem Burileanu, la PATRIOT”.

„Când vorbim despre drone, nu ne referim doar la UAV, ci la orice vehicul comandat de la distanță, fără a avea un pilot la bord, care se deplasează pe sol, în aer, pe apă sau sub apă. A apărut, însă, un nou concept: roiul de drone. Ele sunt capabile să se coordoneze, să identifice ținte, chiar să ia decizii fără intervenția unui operator uman. Aceste amenințări sunt cu adevărat periculoase”, a afirmat colonelul Virgil Toșa.

Acesta a adăugat că, spre deosebire de drona comandată de la sol, roiul de drone prezintă două abordări. „Una dintre abordări este o dronă-mamă coordonată de la sol, iar prin intermediul sistemului de comunicație și utilizând inteligență artificială, celelalte drone se coordonează în funcție de aceasta. O altă abordare este cea în care roiul de drone este lansat și softurile de la bordul acestor aparate de zbor sunt capabile să ia decizii împreună, să facă recunoașteri asupra unor ținte împreună și să comunice în permanență între ele”, a explicat colonelul.

Potrivit militarilor, primul roi de drone folosit în acțiuni militare a fost în Siria, când 13 drone au atacat o bază aeriană utilizată de Federația Rusă și portul Tartus. Din perspectivă istorică, prima utilizare în luptă a unui aparat fără pilot a fost în anul 1848, când Austria a atacat orașul italian Veneția folosind baloane fără pilot încărcate cu material exploziv. De atunci, fenomenul UAV a avut o evoluție spectaculoasă, dar pe care nimeni nu a anticipat-o la acea vreme, a mai punctat colonelul Virgil Toșa.

Armata vrea să cumpere drone de aproape 300 de milioane de euro

Reamintim că Ministerul Apărării Naționale a demarat programul pentru achiziționarea de drone tactice. Armata ar urma să plătească aproximativ 300 de milioane de euro pentru mai multe sisteme de drone tactice. În caietele de sarcini făcute publice, M.Ap.N. solicită sisteme de aeronave fără pilot performante, pentru care producţia de componente să se facă pe teritoriul României, iar integrarea, testarea şi mentenanţa pe durata ciclului de viaţă să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare „astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional”. În plus, având în vedere importanţa strategică a programului de dotare cu drone înarmate, la procedura de achiziţie vor avea acces doar operatorii economici care au acces la informaţii „NATO Restricted”. Totodată, Armata doreşte sisteme aeriene fără pilot în două variante, terestră şi navală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4778 secunde