Evitați balamucul! Peste 10.000 de permise auto vor expira la începutul lui 2023, în Constanța

1655

Articole de la același autor

Aproape 15.000 de permise auto aflate în evidența Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Constanța vor expira în următoarele patru luni. Problematică se anunță a fi luna ianuarie 2023, când vor expira peste 10.000 de permise ale constănțenilor. În prezent, programările pentru preschimbarea permisului se realizează la o zi sau două, astfel că cetățenilor li se recomandă să nu aștepte până în ultima zi de valabilitate a actului.

În urmă cu puțin timp, reprezentanții Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor anunțau o situație care va afecta sute de mii de șoferi din întreaga țară: expirarea a peste 450.000 de permise de conducere la începutul lui 2023.

Această „avalanșă” de solicitări va avea loc deoarece în urmă cu zece ani, mai precis la sfârșitul lui 2012, un număr considerabil de deținători de permise auto au solicitat preschimbarea actelor înainte de intrarea în vigoare a unor noi prevederi legale. La vremea respectivă, cei care preschimbau permisul auto înainte de 19 ianuarie 2013, chiar și cu o zi, scăpau de prezentarea fișei medicale, devenită obligatorie prin modificările legale de la acea dată. Mai mult, numeroși șoferi profesioniști s-au prezentat la ghișeele serviciului pentru a obține permise cu valabilitate de zece ani, căci după ianuarie 2013 valabilitatea actelor lor a fost redusă la cinci ani.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în evidența acestei instituții sunt 14.706 permise auto care vor expira în lunile următoare: 1.589 permise auto– luna noiembrie 2022, 1.792 permise auto – luna decembrie 2022, 10.135 – luna ianuarie 2023, 1.190 permise auto – luna februarie 2023. Ținând cont de faptul că, în primele nouă luni ale anului în curs, angajații serviciului menționat au preschimbat 19.566 de permise auto, ceea ce înseamnă o medie de 2.174 de permise pe lună, reprezentanții serviciului nu preconizează a fi aglomerări la ghișee în ultimele două luni ale lui 2022. Problematică se anunță a fi însă luna ianuarie 2023, când se așteaptă o creștere de aproximativ 400% a numărului de cereri față de o lună obișnuită.



Recomandare pentru constănțeni: profitați că acum programările se fac peste o zi sau două!


Este o cutumă deja ca șoferii să aștepte până în ultimele zile de valabilitate ale permisului auto înainte de a solicita preschimbarea acestuia; iar având în vedere și numărul extrem de ridicat de cereri preconizate a fi adresate la începutul lui ianuarie, reprezentanții SRPCIV Constanța le recomandă șoferilor să se adreseze instituției din timp. Mai ales că în prezent, de exemplu, programările pentru preschimbarea permiselor auto se fac peste o zi sau două.

Reamintim, de asemenea, faptul că cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului. Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat al Poștei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5-15 zile). Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile. După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competență se află acea adresă. Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5038 secunde