Pompierii constănțeni atrag atenția cetățenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenței persoanelor la folosirea aparatelor de gătit sau a distragerii atenției în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune, să așezați cratița cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curățați depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde ușor.
De asemenea, pompierii vă mai sfătuiesc: „În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc: nu aruncați tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie și nu turnați apă peste ea; opriți alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/mașinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteți să o faceți în siguranță) și lăsați-o să se răcească; stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta, căci limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului”.
Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lăsați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere. Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.