Forțele Navale Române, la ceas aniversar. „Suntem pregătiți să răspundem oricărui tip de scenariu”

233
Forțele Navale Române, la ceas aniversar. „Suntem pregătiți să răspundem oricărui tip de scenariu” - x-fortele-navale-romane-la-ceas--1698146676.jpg

Articole de la același autor

Statul Major al Forțelor Navale a desfășurat marți, 24 octombrie, la sediul din București, o ceremonie militară, pentru a marca împlinirea, la data de 22 octombrie 2023, a 163 de ani de la înființarea realizată prin Unificarea flotilelor Moldovei și Țării Românești, sub denumirea de Corpul Flotilei, în baza Înaltului Ordin de Zi nr. 173 din data de 22 octombrie 1860, semnat de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a pus bazele Marinei Militare Române moderne, instituție denumită, în prezent, Forțele Navale Române.


„În prezent, Forțele Navale Române se prezintă ca o structură capabilă, flexibilă și credibilă, care, alături de partenerii euroatlantici, contribuie semnificativ la consolidarea nivelului de securitate din zona de responsabilitate, prin participarea la exerciții multinaționale pe flancul de sud-est al Alianței Nord-Atlantice și la operațiile Uniunii Europene și NATO, desfășurate în Marea Mediterană, precum Operația EUNAVFOR MED IRINI și Operația SEA GUARDIAN, la care fregata Regele Ferdinand și fregata Regina Maria au participat în acest an. Totodată, Forțele Navale Române au participat cu nave și personal la exerciții multinaționale în Marea Neagră, în zona lagunară și pe Dunăre, sub comandă națională sau aliată, iar printre acestea pot aminti exercițiile Sea Shield, Poseidon, Saber Guardian, EP MCM Dive, Sea Breeze, Breeze și Baltops”, a transmis în alocuțiunea sa șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.


De asemenea, în contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre, rolul Forțelor Navale Române de furnizor de stabilitate este unul tot mai important în arhitectura sistemului de apărare națională și colectivă.
„În acest sens, executăm, în mod sistematic, acțiuni de cercetare a spațiului maritim, în vederea identificării pericolelor de navigație, în special, al minelor marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre. (...) Capacitatea de reacție și acțiune a Forțelor Navale Române este în continuă dezvoltare, odată cu integrarea la bordul tuturor platformelor navale de noi sisteme de supraveghere și de monitorizare a traficului maritim și fluvial (...) Totodată, suntem în proces de revitalizare a minelor marine și de achiziționare și dotare a navelor purtătoare de artilerie cu muniție calibru 122 milimetri cu bătaie mărită, tocmai pentru a demonstra continuu că suntem pregătiți să răspundem oricărui tip de scenariu și să asigurăm securitatea spațiului maritim și fluvial...”, a mai transmis viceamiralul Mihai Panait.


Ceremonia militară organizată cu prilejul Zilei Statului Major al Forțelor Navale s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, reprezentanți ai structurilor din Armata României și de la structuri subordonate Statului Major al Forțelor Navale, precum Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”, Centrul 39 Scafandri și Brigada Radioelectronică și Observare „Callatis”. În cadrul activității, au fost conferite distincții și embleme militare, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea imaginii Forțelor Navale Române și Armatei României, precum și premii pentru participarea la competițiile sportive organizate cu prilejul Zilei Armatei României.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.502 secunde