Faleza Cazinoului din Constanța a fost plină de spectatori, de Ziua Marinei Române

3033

Articole de la același autor

Ziua Marinei Române din acest an a adus pe Faleza Cazinoului foarte mulți spectatori, care, în ciuda vântului puternic, au rămas până la sfârșitul evenimentelor de celebrare. După o pauză de patru ani în care nu au mai avut loc asemenea spectacole de Ziua Marinei, Forțele Navale Române au pregătit manifestații care i-au impresionat pe constănțeni și pe turiști, mai ales pe cei mici. Marinarii militari au realizat o prezentare de zile mari a exercițiului demonstrativ „Forțele Navale Române 2023”.





Comandamentul Flotei a reprezentat punctul zero al manifestațiilor, unde militarii au desfășurat numere deosebite pregătite pentru scena maritimă. Constănțenii s-au putut bucura de evenimente atât pe mare, cât și pe uscat. Conform tradiției marinărești, 21 de salve de tun au fost trase în cadrul ceremoniei. Manifestațiile au început cu primirea oficialilor și ridicarea Pavilionului.



La eveniment au participat președintele României, Klaus Iohannis, premierul țării, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. În debutul evenimentului, Klaus Iohannis a urat „La mulți ani“ tuturor marinarilor militari și civili și a vorbit despre cât de importantă este contribuția Forțelor Navale Române pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică.



În continuarea sa, premierul Marcel Ciolacu a pus accent pe rolul esențial pe care îl are România în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării. Discursul său a fost întărit de către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a punctat importanța eroilor militari care au făcut sacrificii pentru România și au dat dovadă de curaj și devotament.



După alocuțiunile oficialităților și serviciul religios, au fost lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.



Constănțenii ne-au spus că au fost foarte încântați atunci când Zeul Neptun și-a făcut apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”. La spectacolele organizate au privit, fascinați, mulți copii, cu părinții lor, care nu s-au lăsat doborâți de vremea mohorâtă. Zeul Neptun a dat, de altfel, startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide. Acestea au purtat drapelele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. În continuare, a urmat spectaculoasa defilare a navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii. Cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” au fost prezenți pe vergi, pentru a saluta publicul spectator. De asemenea, un elicopter militar a lansat trei scafandri parașutiști, care au fascinat privirile miilor de spectator prezenți.



Alte secvențe ale Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023” care au urmat au reprezentat inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate.



La finalul festivității, navele și aeronavele militare participante au defilat prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei. Iar garda de onoare a încheiat cum se cuvine partea oficială a evenimentului. Ceremonia a continuat cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, dar și cu acrobații aeriene. În același timp, Muzica Militară a Forțelor Navale a oferit un mini-spectacol de final.



Seara a continuat cu diverse spectacole oferite de Primăria Constanţa, unde oamenii prezenţi s-au distrat pe cinste. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5559 secunde