Nouă persoane au murit înecate în luna iulie, la nivelul județului Constanța

945
Nouă persoane au murit înecate în luna iulie, la nivelul județului Constanța - fond-declaratie-de-presa-isu-1-1690912346.jpg
Marți, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) „Dobrogea” Constanța a organizat o conferință de presă pentru a prezenta bilanțul primei luni de la operaționalizarea punctelor temporare de lucru pe litoral. Evenimentul a avut loc la punctul de prim ajutor din spatele Hotelului Ovidiu.

În prima parte a evenimentului, purtătorul de cuvânt al IJSU „Dobrogea”, locotenent Anamaria Stoica, a făcut o listă a evenimentelor de pe luna iulie la care au fost solicitate echipele de intervenție. „Pe linia prevenirii situațiilor de urgență, în prima lună de la operaționalizarea punctelor temporare de lucru pe litoral, personalul Inspecției de Prevenire a executat 224 controale din domeniul de activitate turism, comerț și altele, în urma cărora au fost constatate 1.169 deficiențe și au fost aplicate 973 avertismente și 190 de amenzi în cuantum de 1.783.000 lei.

În perioada menționată anterior, pompierii militari au executat 1.128 misiuni, din care 898 pentru acordarea primului ajutor și a asistenței medicale de urgență, 120 pentru localizarea și lichidarea incendiilor, 18 pentru salvarea unor persoane de la înec și alte 85 fiind diverse situații de urgență.

În perioada 30 iunie-30 iulie, echipajele corturilor de prim ajutor și ambulanțelor SMURD B2 ce le deservesc au asistat medical 876 persoane, 439 dintre acestea fiind transportate la spital. De asemenea, de la începutul sezonului estival până în prezent, 20 persoane au fost salvate de la înec, în timp ce 9 persoane au decedat din cauza accidentelor prin submersie”, a declarat Anamaria Stoica.

În prima lună de la operaționalizarea punctelor temporare de lucru, cele mai multe intervenții au avut loc în stațiunile Eforie Nord, Costinești și Mamaia. În Eforie Nord au fost 242 de cazuri, în Costinești, 219, iar în Mamaia, 167 de intervenții.

„Vă reamintim că, pentru creșterea gradului de siguranță a turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane din județul Constanța, începând cu data de 30 iunie au fost operaționalizate 22 puncte de lucru temporare. Acestea sunt repartizate după cum urmează: 9 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia, Crucea, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche, fiind încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă; 7 puncte de prim ajutor, în localitățile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche, dotate cu containere, ambulanțe și șenilate; 6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol, Portul Belona, Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia, acestea fiind încadrate fiecare cu o ambarcațiune și personalul specific”, a mai precizat purtătorul de cuvânt IJSU „Dobrogea”.

În continuarea sa, plutonier adjutant Teo Halici, Detașamentul „Fripis Marius Daniel”, a vorbit despre cele mai solicitante și dificile cazuri cu care IJSU „Dobrogea” s-a confruntat în perioada menționată. „Cele mai solicitante cazuri pe care le-am avut în această vară au fost accidentele prin submersie și stopurile cardio-respiratorii, unde intervenim cu o ambulanță de tip B2, în sprijinul nostru venind colegii de la cort, ce acționează cu o șenilată pe partea de plaje. Timpul de răspuns și de plecare la un astfel de caz este în jur de un minut. Iar itinerarul până la solicitările propriu-zise diferă în funcție de ce probleme întâmpinăm pe plajă sau ce obstacole ar putea fi pe plaje pe timpul deplasării. De obicei, vârsta persoanelor care sunt victime ale accidentelor prin submersie este, la adulți, de 70-75 de ani, minimul, la copii, fiind de 6, 7, 8 ani. Intervenția este mai grea la copii, tot timpul. Salvamarii, activând pe mal, coordonează, în primă fază, intervenția, până la ajungerea noastră, iar împreună formăm un tot unitar, pentru a gestiona cât se poate de bine situația”, a declarat plutonierul adjutant, în finalul evenimentului.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4157 secunde