De la ce a izbucnit incendiul nemilos la Arhiepiscopia Tomisului? "Excludem o mână criminală!"

2528
4
Mansarda Arhiepiscopiei Tomisului a ars ca o torţă în noaptea de sâmbătă, 15 octombrie, spre duminică, 16 octombrie. Fiind o construcţie din lemn, aceasta s-a transformat rapid în scrum. Din nefericire, incendiul s-a extins cu repeziciune, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea luptându-se din greu, timp de mai multe ore, cu flăcările nemiloase, care păreau a înghite tot ce le ieșea în cale. Din această cauză, polițiștii constănțeni au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, pentru a stabili clar împrejurările în care a avut loc incendiul care a distrus mansarda Arhiepiscopiei Tomisului.

În seara de sâmbătă, în jurul orei 21.50, polițiștii constănțeni au fost sesizați, printr-un apel la numărul de urgenţă 112, cu privire la faptul că, la clădirea Arhiepiscopiei Constanța, are loc un incendiu. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Constanța, precum și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și polițiști locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Constanța, pentru asigurarea unui perimetru de siguranță în vederea unei intervenții eficiente și rapide a pompierilor, dar și pentru restricționarea traficului rutier, acolo unde situația a impus-o. În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă. „Cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.

Dacă la faţa locului fost pus un foc intenţionat sau dacă acesta s-a declanşat de la o lumânare lăsată supravegheată, vom vedea pe parcurs. Concluzia o vor trage organele abilitate.

Cert este şi în cursul zilei de duminică, 16 octombrie, la prânz, încă existau o grămadă de bucăți din acoperiș și turle pe asfalt, lângă clădire. Ce să mai zicem de mirosul de ars, greu şi înecăcios, care persistă în toată Peninsula! În prezent, clădirea este înconjurată de o bandă, în încercarea de a-i convinge pe trecători să nu se apropie prea mult, căci mai pot cădea bucăți din acoperișul ars.„Nu este o mână criminală, excludem această variantă”

În noaptea incendiului, la locul solicitării au fost alocate șapte autospeciale cu apă și spumă, cinci autospeciale de lucru la înălțime, o descarcerare, patru echipaje SMURD, o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Judeţean Constanța, iar de la primărie și de la doi operatori privați din Constanța au venit în sprijin trei cisterne cu apă și o autospecială de stingere cu apă și spumă. De la ISU Tulcea și ISU Ialomița au mai venit câte o autospecială de stingere cu apă și spumă și câte o autospecială de lucru la înălțime, dar acestea au rămas în subunitățile ISU Dobrogea, pentru asigurarea altor intervenții, în caz de nevoie. „La locul intervenției nu au fost victime care să necesite îngrijiri medicale sau transport la spital. Incendiul a fost localizat la ora 00.02, în urma acestuia arzând mansarda, pe o suprafață de 800 metri pătrați. Mai târziu, la ora 1.27, incendiul a fost lichidat, dar echipajele au rămas la locul solicitării, pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Răzvan Parconie.În momentul izbucnirii incendiului, potrivit preotului Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, în clădire se aflau aproximativ 15 monahi, care au încercat inițial să stingă flăcările, dar pentru că acestea se răspândeau, s-au evacuat. „Rămâne să vedem de la ce anume a pornit, dacă a fost vorba despre instalația electrică sau de la o lumânare, cum s-a sugerat. A mai sugerat cineva că ar fi vorba despre o mână criminală, dar această variantă o excludem. În interior erau vreo 15 monahi, ceilalți erau la slujbă. Au încercat să izoleze focul, dar curenții de aer erau foarte puternici, mai ales la mansardă, unde locuiesc aceștia. Mansarda este construită pe o suprastructură de lemn, precum la Notre-Dame, mai erau și bunurile personale, textile, mobila de lemn. Nu vorbim despre documente oficiale, acestea sunt la câteva etaje mai jos, rămâne să evaluăm ulterior, dacă au fost afectate de apă, dar nu cred”, a precizat acesta.

În momentul izbucnirii focului, Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, se afla în Catedrala „Sfinţii Petru și Pavel”, unde se desfășura o slujbă religioasă. Din fericire, flăcările nu s-au extins și la catedrală, pompierii afirmând încă de la început că există o mică posibilitate ca acest fapt să se întâmple, căci între cele două clădiri este distanță.XXX

Palatul Arhiepiscopal este o construcţie care datează din anul 1932, iar începând cu anul 1998 aceasta are destinaţia de reşedinţă a Arhiepiscopiei Tomisului. Ulterior anului 2000, a fost amenajat un spaţiu funcţional în podul construcţiei, cu funcţiunea de chilii (spaţii de reşedinţă pentru călugări). La acest moment, având în vedere faptul că destinația este aceeași, precum și funcțiunile Palatului Arhiepiscopal Tomis, potrivit a legislației în vigoare, acesta nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu, fiind stipulat acest aspect la art I, lit. f din Anexa nr 1 a HG 571 din 10 august 2016, cu modificările şi completările ulterioare.Comentează știrea

radu
16 octombrie 2022
Avize ISU ?

Pentru spațiu de cazare, nu trebuia nici un aviz, de la ISU... ??? Clădirea, da, este de patrimoniu dar, spațiile de cazare nu trebuie să aibă plan de evacuare la incendiu și aviz, de la ISU... ???

SATANA KGB-ista teoDOSie
17 octombrie 2022
CIUMA ROSIE SOVIETICA teoDOSie

Pe SATANA PESEDISTA SOVIETICA KGB-ista teoDOSie, au ajuns-o BLESTEMELE UCRAINIENILOR si ale ROMANILOR, pe care i-a BATJOCORIT NEINCETAT !!! SATANA teoDOSie NU A PLATIT NICIODATA IMPOZIT pe Palatul pe care l-a OCUPAT ABUZIV inca din 2001, de cand HOMOSEXUALUL nastase l-a inscaunat sef peste prostimea cotizanta din constanta !!!

Volodimir Zelensky
17 octombrie 2022
teoDOSnicul EVAZIONIST

6 MILIOANE DE EURO IMPOZIT are de platit teoDOSnicul pentru palatul in care huzureste inca din 2001 si pentru care NU A PLATIT NICIODATA NIMIC !!!! Pentru acest INFRACTOR, NU EXISTA LEGE ? ? ?

DNA
17 octombrie 2022
SATANA teoDOSie

Din 2001, de cand HOMOSEXUALUL SOVIETIC MASON DE GRAD 33 nastase, l-a pus sef al bisericii din Constanta, averea lui MACEDON PORCU, alias teoDOSie SPAGOVEANU, a crescut DE SUTE DE ORI, datorita cardasiei STATULUI MAFIOT PESEDIST si a PROSTIEI si NAIVITATII romanilor, cotizanti la AVEREA NEMASURATA a teoDOSului !!! Prin impanzirea constantei cu sute de biserici ILEGALE si CLANDESTINE, teoDOSnicul a reusit sa JEFUIASCA populatia orasului de MII DE MILIARDE DE LEI, prin taxele ILEGALE pe care le colecteaza zilnic de la populatia naiva si platitoare de biruri nefiscalizate pentru SATANELE in sutana din constanta !!! Peste 150 de preoti din Constanta au dost DATI AFARA si lasati pe drumuri de catre teoDOSnic, numai pentru ca acesta sa-si puna neamurile si cunostintele homosexuale in parohii ! Mii de spagi luate anual de la studentii de la teologie pentru a-i trece la examene, iar pe altii pentru a-i sari peste ani de studii ! Fiecare parohie din Constanta nevoita sa achite lunar cate 1 miliard de lei vechi, direct lui teoDOSie ! Astfel ca in 21 de ani de condus ca un satrap sovietic, biserica din Consanta, teoDOSnicul a ajuns la o avere de peste JUMATATE DE MILIARD DE EURO, constand din statiunea DORNA ARINI, cateva mii de hectare de padure si terenuri, precum si bani cash !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7745 secunde