Portrete de eroi. Au scos sute de oameni din ghearele morții și au plătit cu viața

2766
1

Articole de la același autor

Profesioniști gata oricând să sară în ajutorul semenilor. Eroi - astfel au rămas, în amintirea celor care i-au cunoscut, pompierii constănțeni răpuși înainte de vreme, în timp ce salvau vieți sau din cauza unor boli necruțătoare. Vă prezentăm, în rândurile următoare, portretele câtorva dintre salvatorii care au plătit cu prețul suprem misiunea pe care și-au asumat-o în viață.

„Era o persoană deosebită, un coleg deosebit, un profesionist. Era capul și picioarele de la intervenții. Era peste tot; pentru unii mentor, pentru alții Dumnezeu, pentru mine camarad. Merită să vorbim despre acest om, la trecut, prezent și viitor, cu respect și cu datoria de a nu uita” – aceste cuvinte au fost rostite de foștii colegi despre sublocotenent postmortem Iulian Arusoaei. Anul acesta, pe 7 septembrie, s-au împlinit 15 ani de la moartea lui fulgerătoare, în timpul unei misiuni. Vineri, 7 septembrie 2007, un apel la 112 anunța că dintr-un apartament situat la etajul cinci al unui bloc de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 ieșea un fum gros. Spre locul incendiului au pornit două autospeciale, sub comanda lui Iulian Arusoaei. După ce a împărțit sarcinile, Iulian Arusoaei însoțit de alți trei pompieri au urcat la etajul cinci. Au întâmpinat însă refuzul proprietarului apartamentului de unde ieșea fumul gros, în momentul în care au încercat să intre în locuință. Astfel, pompierii au urcat la etajul superior, pentru a coborî în apartamentul respectiv prin exteriorul blocului, cu ajutorul unei coarde de salvare. Iulian Arusoaiei a decis să coboare el pe coardă, și-a legat centura de siguranță de coarda groasă de 12 mm, s-a desprins de pervaz, dar în câteva secunde coarda s-a rupt, iar pompierul a căzut în gol, de la aproximativ 20 de metri înălțime. În cădere, s-a lovit de acoperișul unui balcon și a căzut fără suflare la pământ. Salvatorul a fost transportat de urgență la spital, dar în ciuda eforturilor, nu a mai putut fi salvat.



S-a stins din viață după un accident cu motocicleta


După aproximativ un an, pe 25 septembrie 2008, un accident rutier grav ducea la pierderea vieții unui alt pompier constănțean, sergentul major Adrian Bălan. Acesta a ajuns în comă la spital, după ce a căzut de pe motocicleta pe care rula cu 150 km/oră. Incidentul rutier s-a petrecut pe strada Dezrobirii, iar potrivit anchetatorilor, pompierul a pierdut controlul vehiculului din cauza carosabilului umed. A căzut și s-a lovit cu capul de un autoturism care rula regulamentar, în același sens de mers.

Pierdere pentru Stația de Pompieri Hârșova

La doar câteva luni distanță, în martie 2009, o boală necruțătoare răpunea un alt pompier constănțean, plutonierul Costel Dragomir. Acesta și-a desfășurat activitatea în cadrul Stației de Pompieri Hârșova, unde s-a remarcat prin dedicația și profesionalismul său. Colegii spuneau despre el că era printre cei care intrau primii în foc. A murit înainte să împlinească 35 de ani, răpus de un cancer pulmonar.

13 ani de la tragedia în care și-a pierdut viața fratele lui Liviu Vârciu

În același an, pe 3 august, murea într-un accident rutier plutonierul Ionuț Vârciu Șerbănescu, fratele cunoscutului artist Liviu Vârciu. Anul acesta s-au împlinit 13 ani de la incidentul fatidic în care și-a pierdut viața pompierul în vârstă de 30 de ani. Polițiștii au stabilit, la acea dată, că, în după-amiaza zilei de 3 august, Ionuț Vârciu Șerbănescu a condus un autoturism marca Mitsubishi, dinspre Ovidiu către Lumina, pe podul Canalului Dunăre - Marea Neagră. La un moment dat, a pierdut controlul volanului, a lovit parapetele de protecţie, după care s-a răsturnat. În urma accidentului, Ionuţ Şerbănescu Vârciu a decedat, iar colegul cu care era în mașină, Traian Mocanu, s-a ales cu răni uşoare. Din câte se pare, Ionuţ Şerbănescu Vârciu ar fi încercat să evite impactul cu un motociclist, care l-ar fi șicanat pe parcursul drumului.



Morți fulgerătoare în epava cargoului Mery


Luna aceasta se împlinesc zece ani de la un alt incident nefast, care a dus la moartea a doi oameni, dintre care unul - angajat al ISU „Dobrogea”. În seara zilei de 9 septembrie 2010, scafandrii Dumitru Cristian Zarafu și Cătălin Valeriu Ispas, acesta din urmă angajat al ISU Constanța, au fost răpuși în interiorul cargoului turcesc Medy, scufundat la aproximativ patru mile marine de Tuzla, cu doar câteva zile înainte. Trupurile neînsuflețite ale celor doi au fost găsite după alte câteva zile: al lui Ispas aproape de sala mașini, iar al lui Zarafu la câțiva metri depărtare. Cei doi, împreună cu alți doi scafandri, coborâseră în apă pentru a filma epava.

A scos din ghearele morții sute de oameni, răpus de o boală cruntă

Pe 16 octombrie 2013 se stingea din viață plutonierul adjutant șef Marian David, răpus de o boală necruțătoare. Avea 45 de ani, era pompier de 22 de ani și activa în cadrul echipajului de descarcerare de peste un deceniu. „Practic şi-a dedicat existenţa protejării semenilor săi şi, ani de zile, a scos din ghearele morţii sute de oameni, fără să ceară nimic. Însă viaţa cere viaţă în schimb”, afirmau colegii lui când pompierul a luptat cu boala grea.


Onoruri militare și distincții pentru Marius-Daniel Fripis, răpus în misiune

De o trecere în neființă fulgerătoare, șocantă, a avut parte și sublocotenentul Marius Daniel Fripis, pe 29 august 2015. Era o dimineață de sâmbătă, când pompierul a ajuns la o intervenție la o gospodărie din municipiul Constanţa, unde o butelie GPL abia montată luase foc. Proprietarul o scosese în curte, după colţul casei, şi pusese pături pe ea pentru a înăbuşi flacăra. Fiind comandant de echipaj, Marius-Daniel Fripis a fost primul care a intrat în curte şi, exact în momentul în care a ajuns lângă butelie, aceasta i-a explodat în faţă. Colegul care era cu un pas în urma sa a scăpat cu viaţă pentru că nu apucase să treacă de colţul casei. Salvatorul a murit pe loc, la vârsta de 42 de ani. A fost înmormântat cu onoruri militare, iar preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem cu ordinul Bărbăţie şi Credinţă. În memoria sa, Detaşamentul ISU Constanţa Oraş îi poartă numele.

Pompier din Medgidia, apreciat pentru curaj, răpus de boală

Mult prea devreme a fost curmată și viața plutonierului major Florentin Bucur, la 37 de ani, de o boală necruțătoare. În toţi cei nouă ani de activitate ca pompier, acesta a îndeplinit funcţia de subofiţer operativ în cadrul Detaşamentului de Pompieri Medgidia, încadrând deopotrivă autospecialele de stingere şi de prim ajutor calificat. „Ca salvator, Florentin Bucur şi-a făcut datoria cu pricepere, curaj şi mult devotament, participând la numeroase misiuni în care şi-a smuls semenii din ghearele morţii. Din nefericire, o afecţiune medicală i-a curmat viaţa mult prea devreme”, afirmau la vremea respectivă colegii militarului. Acesta s-a stins din viață pe 14 septembrie 2015.

COVID-19 a făcut victime în rândul pompierilor constănțeni

Pandemia de coronavirus a făcut victime, din păcate, și în rândul salvatorilor din Constanța. Sublocotenentul Viorel Dîmboi de la Detașamentul de Pompieri Cernavodă a decedat pe 18 aprilie 2020, iar generalul de brigadă cu o stea Daniel Gheorghe Popa, pe 4 noiembrie 2020. Despre ei, colegii arătau că „Dumnezeu i-a ales să se alăture armatei de îngeri”.

Generalul de brigadă Daniel Gheorghe Popa, șeful ISU Dobrogea, s-a aflat în slujba semenilor 38 de ani, două luni și 11 zile. „A avut o sete de cunoaștere cum rar întâlnești, fiind preocupat în mod continuu de autoperfecționare. A condus această instituție după principiile sale de viață, dorind în mod constant îmbunătățirea serviciilor pe care ISU Dobrogea le oferă cetățenilor județului, neabdicând nici un moment de la principiul corectitudinii”, transmiteau colegii îndurerați.
Anul acesta, de Ziua Pompierilor, colegii au organizat ceremonii religioase prin care le-au comemorat amintirea. 



Comentează știrea

Traian G....
22 septembrie 2022
Eroii

Comentariul 2: ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5171 secunde