Bilanț tragic la sfârșitul verii, pe litoral: 20 de persoane au murit înecate!

158
Bilanț tragic la sfârșitul verii, pe litoral: 20 de persoane au murit înecate! - fondbilantsezonestivalisu2-1662373734.jpg

Articole de la același autor

Bilanț tragic la sfârșitul sezonului estival: 20 de persoane au murit înecate în județul Constanța. Alte 2.500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, cele mai multe solicitări venind din partea turiștilor din stațiunea Costinești.

Peste 250 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral, în timpul sezonlui estival, „pentru ca cei care au ales să-și petreacă timpul liber pe litoral să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate) au susținut misiunile orientate spre siguranța cetățenilor.

În cele două luni de la operaționalizarea punctelor de prim ajutor ale pompierilor, 2.471 persoane aflate în dificultate au fost asistate medical, dintre care 728 la corturile amplasate pe plajă, 1.740 de către echipajele care au încadrat ambulanțele SMURD aflate în punctele de prim-ajutor și alte trei persoane de pompierii din punctele temporare de stingere.

Costineti și Eforie Nord, în topul solicitărilor pentru îngrijiri medicale

Cele mai multe solicitări au fost primite de la turiștii de pe plaja din Costinești, arată statistica întocmită de salvatorii în roșu. „Cele mai multe persoane asistate medical s-au adresat echipajelor din stațiunea Costinești – 474, dintre care 201 au fost transportate la spital, urmată de Eforie Nord – 452, dintre care 210 au fost transportate la spital, Vama Veche – 371, dintre care 172 transportate la spital, Saturn – 343, dintre care 224 transportate la spital, Mamaia – 321, dintre care 217 transportate la spital, Năvodari - 292, dintre care 146 transportate la spital, Techirghiol – 189 persoane asistate medical, 100 dintre acestea fiind, ulterior, transportate la spital și Corbu – 27, dintre care 9 persoane au necesitat transportul la spital, iar Punctul Temporar de Stingere Crucea a acordat asistență medicală pentru două persoane”, au transmis reprezentanții ISU.

Salvatorii care au încadrat șenilatele existente pe litoral au desfășurat 86 misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării și transportării acestora către unitățile spitalicești.

Apa și-a luat „tributul” și în această vară, căci din păcate 20 de persoane și-au pierdut viața; dintre acestea, 14 au murit înecate în Marea Neagră, 4 în Dunăre, iar 2 în lacurile din județ. Pe de altă parte, pompierii au salvat 11 persoane.

Totodată, pompierii din cele 11 puncte temporare de stingere au acționat pentru lichidarea a 167 incendii.

Mai rămân operaționale două puncte de salvare acvatică, la Mangalia și în Portul Tomis

Începând de luni, 5 septembrie, pe litoral, rămân operaționale, până la data de 31 octombrie, două puncte de salvare acvatică – Mangalia și Portul Tomis, precum și un punct temporar de stingere – la Ciocârlia.

Reamintim că demersurile realizate la malul mării se încadrează într-un proiect lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2016, care urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă. Pentru creșterea gradului de siguranță a turiștilor care au ales să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane din județul Constanța, în data de 30 iunie au fost operaționalizate 25 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează: 11 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Valea Dacilor, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă; 8 puncte de prim ajutor, în localitățile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche; acestea sunt dotate cu corturi, ambulanțe și șenilate; 6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcațiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5919 secunde