Tragediile se țin lanț la malul mării: abia a început vara și deja s-au înecat 7 oameni!

2721
Sfârșit tragic pentru un tânăr de 22 de ani, din comuna tulceană Topolog: venise la Constanța împreună cu fratele lui și o prietenă, pentru a petrece câteva ore la plajă. Se va întoarce acasă în sicriu. Alexandru este a șaptea victimă care și-a pierdut viața înecată, de la începutul lunii iunie până în prezent.

Plaja, care ar trebui să fie o oază de liniște și relaxare, se poate transforma în doar câteva secunde în scena unor tragedii. Din păcate, an de an, Marea Neagră își ia tributul – cum spun parcă dintotdeauna constănțenii! –, iar oameni veniți la malul ei pentru soare și voie bună își pierd viața. Anul trecut, în perioada sezonului estival, au murit înecate peste 30 de persoane, atât în mare, cât și în lacuri. Anul acesta, după cum ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, de la începutul lunii iunie și până în prezent, pompierii militari au fost solicitați să intervină în cazul a 18 accidente prin submersie. Din totalul cazurilor, în 7, oamenii și-au pierdut viața: 5 în lacurile de pe raza județului Constanța, iar 5 în Marea Neagră.

Cel mai recent, duminică după-amiază, 16 iulie, pompierii au fost anunțați că, în dreptul plajei Modern, un tânăr de 22 de ani a căzut în apă de pe o saltea gonflabilă și nu a mai ieșit la suprafață. Alexandru T. era din comuna tulceană Topolog și venise la mare împreună cu fratele și o prietenă, pentru a petrece câteva ore. Alături de fată, a ieșit în larg pe o saltea gonflabilă, dar la un moment dat a căzut de pe ea. La fața locului au ajuns scafandrii, care l-au scos la suprafață inconștient, dar încercările medicilor de a-i salva viața au fost în zadar.

„Nu vă aventurați dacă nu înotați bine”

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Constanţa adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel: „Nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine. Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului. Respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie! Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului, seara târziu sau pe timp de noapte. Evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente. Nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare”, sunt sfaturile pompierilor. Totodată, oamenii sunt sfătuiți să nu sară de pe platforme, poduri sau alte construcţii – aceste acte de teribilism pot avea consecinţe foarte grave; nici copiii nu trebuie lăsați nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5277 secunde