GALERIE FOTO. 13 ani de la CEA MAI MARE CATASTROFĂ AVIATICĂ MILITARĂ din țara noastră. "Sacrificiul lor nu trebuie uitat!"

35559
Au trecut 13 ani de la accidentul aviatic de la Tuzla, în care opt militari din Forțele Navale Române și patru militari din Forțele Aeriene Române și-au pierdut viața. Miercuri, 5 iulie, a avut loc comemorarea militarilor ale căror aripi s-au frânt definitiv în tragedia aviatică din iulie 2010, la cele două monumente ridicate la Tuzla - monumentul instalat la intrarea în Aerodromul Tuzla şi la Ansamblul Comemorativ amplasat în incinta Aeroportului Tuzla.





Pe 5 iulie 2010, în jurul orei 17.40, un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit pe Aerodromul Tuzla. La momentul impactului, în urma catastrofei aviatice, 11 militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi 3 au fost răniţi, unul dintre aceştia pierdându-și viaţa în spital. La bordul aeronavei, se aflau cinci membri ai echipajului şi nouă militari din cadrul Forţelor Navale. La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc din altitudine şi s-a prăbuşit. Cei 12 militari au fost înmormântați cu onoruri militare, iar post-mortem au fost declarați eroi.



Miercuri, 5 iulie, Forțele Navale Române, Forțele Aeriene Române și Forțele pentru Operații Speciale i-au comemorat pe eroii care și-au pierdut viața în urmă cu 13 ani, în tragicul accident aviatic produs în proximitatea Aerodromului de la Tuzla. La ceremoniile militare și religioase, organizate la Tuzla, delegația Forțelor Navale Române a fost condusă de comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, care a dat citire mesajului șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, transmis pentru a menține vie amintirea celor 12 bravi aviatori și scafandri de luptă. „La peste un deceniu de când am pierdut o echipă exemplară de profesioniști, avem obligația de a nu da uitării sacrificiul lor. Totodată, avem datoria de a transmite, din generație în generație, povestea celor opt scafandri de luptă, care, în timpul carierei lor, au îndeplinit cu succes numeroase misiuni pe teritoriul României, în afara granițelor țării, în largul Mării Negre, în apele Dunării, precum și în îndepărtatele și primejdioasele teatre de operații din Irak și Afganistan. Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă către eroii noștri care au slujit Patria chiar cu prețul vieții și au devenit, în luna iulie a anului 2010, ancore în timp pentru generațiile viitoare. De asemenea, transmit întreaga mea compasiune familiilor lor pentru pierderea celor dragi și le mulțumesc pentru modul demn în care au știut să treacă peste momentele grele și să meargă mai departe, păstrând vie amintirea eroilor noștri de la Tuzla. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Cinste și onoare memoriei lor!”, a transmis șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.



Ei sunt eroii care au pierit în tragedia de la Tuzla

Au fost comemoraţi eroii marinari căpitanul (post-mortem) Liviu Antim, aspirantul (post-mortem) Florin Cișmașu, aspirantul (post-mortem) Cătălin Rădoi, aspirantul (post-mortem) Băduț Papuc, aspirantul (post-mortem) Cosmin Furtună, aspirantul (post-mortem) Cătălin Chioveanu, aspirantul (post-mortem) Vlăduț Sărman și aspirantul (post-mortem) Cozmin Florescu, care au făcut parte din Grupul Naval de Forțe pentru Operații Speciale și care au executat numeroase misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan, precum și generalul de flotilă aeriană (post-mortem) Nicolae Jianu, căpitan-comandorul (post-mortem) Cătălin Vicenţiu Antoche, căpitanul (post-mortem) Lavinia Guiţă, sublocotenentul (post-mortem) Răzvan Rângheţ, care au făcut parte din echipajul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc.



Reamintim că singurii supraviețuitori ai tragicului accident au fost Marius Nazare și Daniel Bâlsanu. De asemenea, deși a fost desfășurată o amplă anchetă, iar familiile au ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la împrejurările în care a avut loc accidentul, în 2010 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la moartea celor 12 militari. Neconsolate, familiile au contestat concluziile anchetatorilor, dar fără sorți de izbândă. Și până în prezent, tragedia de la Tuzla este considerată cea mai mare catastrofă din istoria Aviației militare române. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5026 secunde