Fost șef al ISU Dobrogea, acuzat de abuz în serviciu, achitat de Curtea de Apel

276
Fostul inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, colonelul în rezervă Viorel Costache, și alți foști angajați, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, au fost achitați definitiv de magistrații Curții de Apel Constanța. Cei patru militari, cât și un administrator al unei firme au fost acuzați de Direcția Națională Anticorupție că „au trucat” o licitație, astfel încât s-ar fi plătit de două ori pentru o lucrare de reparații la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă, aflat la etajul III al Detașamentului de Pompieri Constanța Port.

Dosarul penal întocmit de DNA Constanța a vizat lucrările de reparații realizate la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă, amenajat la etajul al III-lea al Detașamentului de Pompieri Constanța Port. Potrivit actelor de urmărire penală, centrul respectiv a fost cuprins într-un proiect de reabilitare finanțat cu fonduri europene, sens în care au fost alocate sumele necesare de bani pentru achiziționarea de materiale, în 2008. Ulterior, în 2009, ISU Dobrogea, prin documente aprobate și semnate de cei patru militari acuzați, ar fi achiziționat din nou materialele sanitare, pentru aceeași lucrare de reparații. Acuzați în dosar au fost: Viorel Costache, fost inspector șef al ISU Dobrogea, Constantin Miroiu, fost șef al Serviciului Logistic, Virgilia Crina Ciochină, fost contabil șef, și Vasilica Vasile, angajat în cadrul Serviciului Logistic. Aceștia au fost acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, în dosar a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu administratorul unei firme private.

Prin acțiunea lor, se arăta în actul de trimitere în judecată, inculpații ar fi creat un prejudiciu de 40.735, 97 lei inspectoratului și un folos necuvenit firmei private, în sumă de 35.754, 38 lei.

În 2019, magistrații Tribunalului Constanța au decis achitarea celor cinci inculpați, considerând că din probele administrate în dosar nu a reieșit comiterea infracțiunii de care erau acuzați. Astfel, pe parcursul judecății s-a dovedit că inculpații nu aveau cunoștință de achiziționarea materialelor pe fonduri europene, ba mai mult, cea de-a doua achiziție nu a fost pentru materiale, așa cum s-a susținut în rechizitoriul DNA, ci pentru manopera lucrărilor.

Procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului Constanța, astfel că dosarul a ajuns în atenția instanței superioare, Curtea de Apel Constanța. La finalul lunii noiembrie, magistrații au emis decizia finală și au respins apelul procurorilor, menținând decizia Tribunalului, de achitare. „Având în vedere faptul că Parchetul, care avea sarcina probei, nu a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă existența conduitei cu semnificație penală reproșate inculpaților, Curtea consideră că se impune achitarea acestora, astfel cum a reținut și instanța de fond în hotărârea pronunțată”, se arată în decizia magistraților, prezentată de rejust.ro. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.59 secunde