Răpire cu iz de telenovelă, pe varianta Constanței: "Nu voiam să o lăsăm să se prostitueze!"

24952
Scene parcă desprinse din filmele cu mafioți au avut loc pe varianta Constanței: martorii înspăimântați au văzut cum o mașină a oprit în mijlocul șoselei, iar doi bărbați au luat o tânără de pe trotuar și au băgat-o cu forța pe bancheta din spate, în timp ce se zbătea și țipa după ajutor. În fața anchetatorilor, a început însă o adevărată telenovelă. Victima și-a tot schimbat declarațiile, ba că a fost răpită, ba că a plecat de bunăvoie. Iar inculpații au susținut mereu că voiau să-i facă un bine, să nu o lase să se prostitueze!

Anchetatorii constănțeni au dezlegat ițele încurcate ale unui dosar penal privind o lipsire de libertate petrecută în urmă cu trei ani, pe varianta municipiului Constanța, iar magistrații Curții de Apel Constanța au decis sentința finală și definitivă. Spunem „încurcate” pentru că atât cercetarea de la nivelul Poliției și Parchetului, cât și cea de la nivelul instanței de judecată au fost presărate din plin cu schimbări de declarații. Pe de o parte, martorii și-au schimbat mărturiile, afirmând că odată cu trecerea timpului nu își mai amintesc unele detalii sau nu mai sunt siguri de veridicitatea lor. Pe de altă parte, victima și-a modificat declarația și acuzațiile: când susținea că a fost răpită, când spunea că, de fapt, a plecat de bunăvoie cu inculpații, care i-ar fi fost prieteni. Un dosar penal cu iz de telenovelă, care s-a întins pe parcursul a trei ani.

Totul a început în seara zilei de 27 septembrie 2019, pe bulevardul Aurel Vlaicu, în apropierea intersecției cu strada Ștefăniță Vodă. Aproape de ora 22.00, o femeie a sunat alarmată la numărul unic de urgență 112 pentru a semnala că, în timp ce circula pe bulevardul menționat, a văzut o Mazda de culoare închisă, staționată pe banda a doua, din care au coborât doi bărbați, care au traversat hotărâți strada și au luat pe sus, de pe trotuar, o tânără care se zbătea și striga după ajutor. În ciuda împotrivirilor, au băgat-o cu forța în autoturism, după care au demarat în trombă. „Potrivit susținerilor martorei, fiind șocată, nu a reținut semnalmentele bărbaților, însă poate preciza că ambii erau înalți și aveau constituții atletice. Ea a mai menționat că unul dintre bărbați purta pe cap o șapcă. A arătat și faptul că fata răpită avea în jur de 20-25 de ani, fiind îmbrăcată în geacă de culoare închisă și blugi de culoare albastră”, au reținut organele de anchetă, potrivit notărilor instanței de judecată, publicate de rejust.ro.

Inculpații și victima au ajuns împreună, a doua zi, la Poliție

Având datele autoturismului, polițiștii au dat repede de urma suspecților, identificați ca fiind Eduard N., de 35 de ani, și Albert Nicolae I., de 26 de ani, din comuna Mihail Kogălniceanu, ambii recidiviști. Aflând că sunt căutați de Poliție, a doua zi, 28 septembrie 2019, cei doi s-au prezentat la sediul Poliției municipiului Constanța, dar nu singuri, ci însoțiți de victimă, Andreea I., de 21 de ani, din comuna Crucea. Iar din acest moment al anchetei, începe telenovela.

Deși mai mulți martori au susținut varianta răpirii din plină stradă, atât inculpații, cât și victima susțineau, sus și tare, că de fapt sunt prieteni, iar fata a plecat de bunăvoie cu amicii ei. Suspecții au susținut că au văzut-o pe fată și și-au dat seama că se afla pe variantă pentru a practica prostituția, iar intenția lor a fost să o împiedice, „pentru a nu-și face familia de rușine”. La rândul ei, tânăra a recunoscut că se afla la marginea Constanței pentru a-și oferi serviciile sexuale, motivând că voia să strângă bani pentru pomana mamei ei, dar că a plecat de bunăvoie cu cei doi bărbați.

Justificarea suspecților: nu voiau ca fata să-și facă de râs familia

„Victima a confirmat varianta celor doi, ulterior a revenit și a declarat că a fost lipsită de libertate. Fiind audiată în calitate de persoană vătămată, a declarat că s-a deplasat pe bulevard pentru a practica prostituția în vederea obținerii unei sume de bani pentru a-i face mamei sale pomana. În timp ce stătea vizavi de magazinul Kaufland, l-a observat pe unul dintre suspecți, pe care îl cunoștea din fiind fratele fostului său concubin, motiv pentru care a fugit. Suspectul a coborât din autoturism și a alergat după ea, reușind într-un final să o prindă după ce a alunecat și a căzut la sol. Întrucât a refuzat să se urce în mașină și striga după ajutor, inculpații au apucat-o de mâini și picioare și au urcat-o cu forța pe bancheta din spate a autoturismului, transportând-o apoi la domiciliul unuia dintre ei, unde un inculpat a agresat-o, lovind-o pe spate cu un băț, pe motiv că a fugit. Partea vătămată a depus la dosar și o declarație notarială prin care arată că e prietenă cu cei doi inculpați și că a urcat de bunăvoie în mașină. Ea a mai afirmat că nu are o explicație de ce prima declarație corespunde cu varianta martorilor la răpire”, au mai reținut anchetatorii.

Abia ulterior, în momentul când a fost audiată în fața instanței de judecată, a revenit asupra declarației și „a arătat că a susținut mincinos că nu ar fi fost lipsită de liberate pentru a nu le face rău inculpaților”. „În fața instanței, aceasta a relatat în detaliu modalitatea în care a fost introdusă cu forța în mașină de către cei doi inculpați, declarațiile sale coroborându-se cu cele ale martorelor oculare din faza de urmărire penală”, au mai punctat judecătorii.

Prin urmare, cei doi inculpați au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu executare și alți trei ani în care nu vor avea voie să se apropie de persoana vătămată la o distanță mai mică de 100 metri, pentru comiterea infracțiunii de lipsire de libertate. Totodată, cei doi vor trebui să achite statului câte 3.000 de lei, drept cheltuieli de judecată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1291 secunde