FOTO. DURERE ȘI LACRIMI, LA 12 ANI DE LA CATASTROFA AVIATICĂ DE LA TUZLA

1446

Articole de la același autor

Au trecut 12 ani de la accidentul aviatic de la Tuzla, în care opt militari din Forțele Navale Române și patru militari din Forțele Aeriene Române și-au pierdut viața. Marți, 5 iulie, a avut loc comemorarea celor 12 militari ale căror aripi s-au frânt definitiv în tragedia aviatică din iulie 2010, la cele două monumente ridicate la Tuzla - monumentul instalat la intrarea în Aerodromul Tuzla şi la Ansamblul Comemorativ amplasat în incinta Aeroportului Tuzla.





Pe 5 iulie 2010, în jurul orei 17.40, un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit pe Aerodromul Tuzla. La momentul impactului, în urma catastrofei aviatice, 11 militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi 3 au fost răniţi, unul dintre aceştia pierdându-și viaţa în spital. La bordul aeronavei, se aflau cinci membri ai echipajului şi nouă militari din cadrul Forţelor Navale. La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc din altitudine şi s-a prăbuşit. Cei 12 militari au fost înmormântați cu onoruri militare, iar post-mortem au fost declarați eroi.



Marți, 5 iulie, la cele două monumente ridicate în cinstea lor, la intrarea în Aerodromul Tuzla și la Ansamblul Comemorativ din incinta Aeroportului Tuzla au avut loc ceremonii. Au fost comemoraţi eroii marinari, căpitanul (post-mortem) Liviu Antim, aspirantul (post-mortem) Florin Cișmașu, aspirantul (post-mortem) Cătălin Rădoi, aspirantul (post-mortem) Băduț Papuc, aspirantul (post-mortem) Cosmin Furtună, aspirantul (post-mortem) Cătălin Chioveanu, aspirantul (post-mortem) Vlăduț Sărman și aspirantul (post-mortem) Cozmin Florescu, care au făcut parte din Grupul Naval de Forțe pentru Operații Speciale și au executat numeroase misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan, precum și generalul de flotilă aeriană (pm) Nicolae Jianu, căpitan-comandorul (pm) Cătălin Vicenţiu Antoche, căpitanul (pm) Lavinia Guiţă, aspirantul (pm) Răzvan Rângheţ care au făcut parte din echipajul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc.

La monumentele de la Tuzla, au fost depuse coroane de flori în memoria celor care şi-au pierdut viaţa servind Patria. La activitate au participat militari din cadrul Centrului 39 Scafandri, Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat” și Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale.



Reamintim că singurii supraviețuitori ai tragicului accident au fost Marius Nazare și Daniel Bâlsanu. De asemenea, deși a fost desfășurată o amplă anchetă, iar familiile au ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la împrejurările în care a avut loc accidentul, în 2010 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la moartea celor 12 militari. „Din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat faptul că accidentul aviatic din data de 5 iulie 2010, când un avion militar de tipul AN-2 s-a prăbuşit pe Aerodromul Tuzla, judeţul Constanţa, s-a produs din cauza unor defecţiuni tehnice (cedări de material), defecţiuni care nu puteau fi prevăzute”, susțineau la acea dată reprezentanții Parchetului General. Neconsolate, familiile au contestat concluziile anchetatorilor, dar fără sorți de izbândă. Și până în prezent, tragedia de la Tuzla este considerată cea mai mare catastrofă din istoria Aviației militare române. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6448 secunde