Garda de Coastă, „campioană” în lupta împotriva importului ilegal de deșeuri

325
Garda de Coastă, „campioană” în lupta împotriva importului ilegal de deșeuri - fonddeseurigarda-1641499489.jpg
România dă pe dinafară de gunoaie. Este o realitate, dură și dureroasă, faptul că, pe câmpuri, agricultorii întorc brazdele cu pungi și PET-uri. În 2021, polițiștii de frontieră au intensificat „lupta” cu fenomenul importului de deșeuri ilegale în țara noastră. Statistica realizată la final de an arată că în țara noastră au fost aduse, în mod fraudulos, gunoaie din întreaga lume. Zeci de transporturi au ajuns la frontiera de pe teritoriul județului Constanța și în special prin port.

Reprezentanții Poliției de Frontieră au realizat o statistică privind „lupta” dusă în vederea stopării importului de deșeuri ilegale. Astfel, în primele 11 luni ale anului trecut au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Serbia, Spania etc), dar şi din Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) şi America de Nord (S.U.A., Canada).

„În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu. Ulterior, deşeurile, constând în metal și hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc., au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României”, au precizat polițiștii de frontieră.

Cele mai multe transporturi de deșeuri ilegale, depistate la frontiera cu Bulgaria

Punctele de trecere a frontierei din Giurgiu sunt „campioane”, cu 94 de cazuri depistate, însumând aproape 6.000 de tone. Este vorba despre punctele de trecere a frontierei Giurgiu, Călărași, Turnu Măgurele, Calafat, Bechet și Zimnicea.

Dar pe primul loc în ceea ce privește cantitatea de deșeuri ilegale oprite din a intra în țara noastră se află Garda de Coastă. Deși au fost înregistrate doar 35 de cazuri, în primele 11 luni ale lui 2021, transporturile însumau aproape 7.000 de tone de deșeuri. „Acestea au fost depistate în Portul Constanţa (în sistem containerizat), dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă”, au transmis polițiștii de frontieră.

De asemenea, se impune menționat că la frontiera cu Ungaria, în Oradea, au fost depistate 65 de transporturi, cu un total de 850 de tone de deșeuri, oprite la intrarea în România, la Sighetu Marmației și Petea au fost oprite 29 de transporturi, însumând 280 de tone de deșeuri, iar la Iași a fost înregistrat un transport cu 20 de tone de deșeuri.

„În conformitate cu H.G. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, Autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. În punctele de trecere a frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile de vămuire, respectiv de control al legalității importului. Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății. Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară. În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare”, au precizat polițiștii de frontieră, cu privire la procedurile de verificare a transporturilor de deșeuri, la graniță. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5101 secunde