Contrabanda cu o tonă de cocaină prinde iz de telenovelă

Întâlnirea cu "Elena" l-a trimis după gratii

2712
Întâlnirea cu

Articole de la același autor

Ieri, magistrații de la Tribunalul Constanța au continuat audierile în dosarul tonei de cocaină descoperită, anul trecut, de procurorii DIICOT, în portul Constanța. Instanța s-a chinuit, la propriu, să-l audieze pe inculpatul Adrian Vasile Chiribău, care s-a arătat destul de confuz și emoționat în fața completului de judecată, declarația sa fiind plină de lacune și, pe alocuri, lipsită de fond. Se pare că o "Elenă" i-a adus nenorocirea pe care o trăiește în prezent…

"Ghinionul" lui - Elena
Tânărul, student în anul 3 la Facultatea de Drept a Universității Româno - Americane din București și afacerist de la vârsta de 18 ani, a spus, din start, că nu înțelege cum s-a ajuns să i se aducă o învinuire de genul celei reținute în dosarul în cauză.
Se pare că "ghinionul" lui se trage de la întâlnirea absolut întâmplătoare pe care ar fi avut-o, anul trecut, pe vremea aceasta, cu Elena Cioroabă (inculpată și ea în acest dosar), la intrarea în City Mall - Constanța. Cei doi se cunoșteau de multă vreme, dar nu se întâlniseră de aproximativ 10 ani. Cum nu au vrut ca acest moment să treacă fără a afla mai multe unul despre celălalt, ei au făcut schimb de numere de telefon și s-au întâlnit, a doua zi, la o cafea, la un restaurant… Întrebat de judecător ce discuții aveau loc între cei doi, Chiribău începea să zâmbească stânjenit și să dea de înțeles că… diverse, în niciun caz ce i-ar interesa pe judecători pentru a rezolva cazul de față… De asemenea, pentru a nu lăsa loc interpretărilor, Chiribău a spus că, la a doua întâlnire cu Elena, cei doi s-au cazat la același hotel, dar… în camere separate, iar de plătit a plătit Elena, dar cu banii lui…

Intenția - bună, efectul: dezastruos
Abia de pe la a treia întâlnire - nici inculpatul nu știa prea bine -, Elena Cioroabă i-ar fi povestit că are probleme cu efectuarea unui import de lemne, că nu cunoaște procedura care trebuie urmată în astfel de cazuri. Așa s-a ajuns ca fata să îi solicite ajutorul, în cazul în care cunoaște pe cineva care ar putea să o lămurească.
Ulterior, în timpul uneia dintre întâlniri, Chiribău a fost căutat telefonic de un partener de afaceri de-al său, din Galați, pe nume Oliver Patriciu, căruia, printre altele, inculpatul i-a cerut părerea în problema Elenei, dar neimplicând-o pe ea în discuție. Nu a intrat prea mult în amănunte, gândindu-se că Elena "este tânără, este femeie… " (n.r. - declarație a lui Chiribău, dată, ieri, în fața judecătorilor) și i-a expus problema de parcă ar fi fost afacerea lui. În cele din urmă, Patriciu l-a sunat și i-a recomandat o persoană, Iacob Matei, care urma să vină la Constanța special pentru "problema" lui. La fel, la întâlnirile care au urmat s-a prezentat tot Chiribău, acesta considerând că "Elena e tânără și nu avea încredere în persoane necunoscute".

Îl interesau afacerile cu obiecte sanitare, nu cele cu… cocaină
Tânărul inculpat a povestit în continuare instanței de judecată - printre durerile de stomac pe care le acuza -, că, în continuare, a ajutat-o pe Elena pentru a perfecta importul, mergând chiar cu ea și soțul acesteia, Antonio Alvarez Cano, la Timișoara, unde au perfectat anumite acte cu o firmă de comisionariat vamal. Prezența soțului Elenei nu l-ar fi deranjat absolut deloc pe Chiribău, mai ales că acesta, potrivit spuselor inculpatului, nu cunoștea limba română, iar, astfel, cei doi nu comunicau prea mult.
Mai mult decât atât, el și-a justificat prezența alături de cei doi în treburi privind afaceri care, teoretic, nu-l implicau, prin faptul că aceeași firmă care urma să le efectueze lui Cano și Cioroabă importul îi făcuse o ofertă foarte bună de obiecte sanitare (un discount de 50%). "Afacerea era deja făcută. Sunasem parteneri de-ai mei de afaceri din țară, iar marfa era deja vândută!" - a povestit inculpatul, cu un surâs de învingător, instanței de judecată, nedându-și seama că astfel de aspecte nu interesau pe nimeni în cazul de față.
Prin urmare, preț de câteva ore, inculpatul a povestit cu totul alte aspecte decât ceea ce se așteptau judecătorii, procurorii ori apărătorii să asculte.
Concluzia întregii mărturii a tânărului afacerist Chiribău a fost că, probabil vrăjit de frumusețea Elenei, a vrut să o ajute să iasă din încurcătură, iar, în paralel, intenționa să scoată bani frumușei din afacerile sale, pe care le avea la Constanța, și alte oportunități ce puteau apărea (cum a fost cea de la Timișoara), dar nicidecum din importuri de droguri. Oricum, aceasta este varianta sa, deslușită cu greu, ieri, de judecători.

Acuzațiile aduse
Adrian Vasile Chiribău, Ramona Elena Cioroabă și Antonio Alvarez Cano au fost acuzați de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat și trafic internațional de droguri de mare risc.
Mai precis, cei trei sunt acuzați că ar fi introdus în țară 1.080 kg de cocaină de puritate peste 90%.
Ramona Elena Cioroabă, deși a declarat în fața anchetatorilor (ca și ceilalți inculpați, de altfel) că nu știa că în încărcătura respectivă se află cocaină, în urma percheziției informatice asupra calculatorului ei, anchetatorii au descoperit lucruri extrem de interesante.
Mai precis, femeia a dat căutare pe internet, doar cu câteva zile înainte de a fi arestată, cuvintele "droguri" sau "cocaină", chiar avea întrebări foarte interesante la care căuta răspunsuri, cum ar fi: "cât îți iei pentru trafic de droguri?" și multe alte date prin care se interesa ce pedepse riscă persoanele care sunt acuzate de trafic de droguri.
Chiribău, Cioroabă și Cano au fost reținuți și, ulterior, arestați, pe 30 ianuarie 2009. Cele două containere cu cocaină au ajuns în portul Constanța Sud Agigea pe 21 decembrie 2008. Totuși, încă din 13 noiembrie 2008, firma "Compact Importadora Exportadora Reprezentacao" LTDA din Brazilia a emis facturile pentru acestea către SC "Rumaval Impex" SRL Baia de Fier județul Gorj, cu destinația Constanța, iar în documente apărea ca fiind vorba despre un transport de material lemnos. Transportul urma doar să tranziteze România, destinația finală fiind Spania.
De altfel, anchetatorii spun că, pentru a nu se constata implicarea lui Cano, cu trei zile înainte de sosirea drogurilor în Constanța, cetățeanul spaniol i-a cesionat firma "Rumaval Impex" SRL Elenei Cioroabă.
Conform DIICOT, începând cu 21 ianuarie 2009, cei trei au încercat de mai multe ori scoaterea containerelor din vamă, fără efectuarea unui control riguros. În cele din urmă, pe 30 ianuarie, ei au fost prinși în flagrant, iar controlul efectuat asupra containerelor a scos la iveală 1.080 de calupuri de cocaină, a căror valoare pe piață se ridică la 100 de milioane de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0131 secunde