Procurorii DNA au cerut condamnarea fostului director al SC "Mangalia" SA, Liviu Scarlat, pentru înșelăciune

4004
Procurorii DNA au cerut condamnarea fostului director al SC

Articole de la același autor

Magistrații Curții de Apel Constanța au judecat, ieri, apelul declarat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța în dosarul fostului preșe-dinte al PNȚCD Constanța și, totodată, fostului director al SC Mangalia SA, Liviu Scarlat, acuzat de comiterea mai multor înșelăciuni și achitat de Tribunalul Constanța. Prezent în fața instanței de apel, Scarlat a susținut că nu are nimic de declarat și că își menține afirmațiile de la Tribunal. La rândul său, procurorul DNA a cerut judecătorilor condamnarea fostului director general al SC Mangalia la închisoare, prezentând în detaliu contractele încheiate de Scarlat care ar fi adus un prejudiciu de peste 1,3 milioane de euro, recuperat însă pe parcursul procesului penal. Avocații lui Scarlat au susținut că instanța de fond a dat o soluție corectă și întemeiată pentru că a constatat că inculpatul nu a comis nicio faptă penală. Curtea de Apel Constanța se va pronunța la data de 1 octombrie.
Director general la SC "Mangalia" SA, Liviu Scarlat, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
Potrivit anchetatorilor, în calitate de director general la SC "Mangalia" SA, Liviu Scarlat l-ar fi indus și menținut în eroare pe reprezentantul unei societăți comerciale din Timișoara, atât cu prilejul încheierii unui contract (promisiunea de vânzare) dar și pe parcursul derulării acestuia. Concret, Scarlat i-ar fi prezentat ca reală intenția sa de a vinde complexul Mangalia, format din hotel și restaurant. În fapt, el ar fi întreprins acțiuni ce ar fi condus, în final, la înstrăinarea mai multor active (printre care și cel vizat) către alte societăți comerciale, în care era direct interesat prin soția sa. În acest mod, Scarlat ar fi obținut un folos material injust, producând un prejudiciu în valoare totală de 1.355.381 euro societății din Timișoara, pentru că a întârziat și, ulterior, a împiedicat punerea în executare a creanței deținute de acea societate, prin înstrăinarea bunurilor din patrimoniul SC Mangalia SA. Prejudiciul a fost recuperat prin încheierea unui Acord la data de 4.10.2005.

Ipoteci asupra activelor Orion, Astra și Complex Mangalia
Anchetatorii au constatat că, printr-un contract de credit încheiat în 1998, SC Mangalia SA, reprezentată de Liviu Scarlat, ajunsese la un grad de îndatorare față de Banca Internațională a Religiilor - Sucursala Constanța, în sumă de 9 miliarde lei vechi. Pentru garantarea acestei creanțe, societatea acceptase instituirea de ipoteci asupra activelor Orion, Astra, Complex Mangalia, și eliberase două bilete la ordin. Până la termenul scadent - anul 2000, societatea debitoare SC Mangalia SA nu a achitat acest debit și nici după declanșarea procedurii falimentului față de BIR. Având în vedere situația financiară precară, adunarea generală a acționarilor a SC Mangalia SA a decis, la sfârșitul anului 2001, vânzarea mai multor active ale societății (printre care și Complexul Mangalia), urmărindu-se obținerea de lichidități. La acel moment, lichidatorul judiciar al BIR demarase formalitățile de investire cu formulă executorie a garanțiilor pe care le deținea. În anul 2002, societatea din Timișoara a încheiat un contract de cesiune de creanță cu lichidatorul judiciar al BIR, devenind în felul acesta noul creditor al SC Mangalia SA. Noul creditor a notificat SC Mangalia SA cu privire la acest aspect, propunându-i totodată cumpărarea, la prețul de 1.355.381 euro, a Complexului Mangalia, în schimbul stingerii întregului debit pe care SC Mangalia SA îl avea (inclusiv degrevarea de datorii a celorlalte active ale societății din Mangalia). Deși în aparență a fost de acord, în realitate, Scarlat ar fi încercat să câștige timp pentru a vinde activele SC Mangalia SA către două societăți dintre care într-una era direct interesat, în acest mod creditorul neavând posibilitatea să-și recupereze creanța și nici cheltuielile ulterioare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5014 secunde