Potrivit unor surse judiciare,

Procurorii DNA vor ridica silit documente de la Primăria Constanța

1877
Procurorii DNA vor ridica silit documente de la Primăria Constanța - 11f9561f8cf5af78b81f69e21f3b5dac.jpg
Potrivit agenției de presă NewsIn, procurorii Direcției Naționale Anti-corupție (DNA) ar fi dat o ordonanță de ridicare silită a documentelor de la Primăria Constanța, referitoare la cele două contracte de publicitate în valoare de 800.000 de euro încheiate, în 2009, de administrația Mazăre cu o singură companie, anume Soti Cable Neptun, pentru știri de presă și materiale care să vizeze promovarea pozitivă a instituției. Informația vine din partea unor surse judiciare care susțin totodată că, dat fiind faptul că Primăria Constanța nu a catadicsit să răspundă cererii DNA de a trimite documentele în cauză, procurorii au decis să le ridice. Astfel, conform NewsIn, Direcția Națională Anticorupție ar fi emis o ordonanță de ridicare silită a documentelor printr-o delegație formată din procurori anticorupție de la Constanța.
Reamintim că procurorii DNA s-au autosesizat în cazul Primăriei Constanța, în privința celor două contracte încheiate din bani PUBLICI în lunile martie și mai 2009 și care îi costă pe constănțeni 800.000 de euro. Contractele au fost încheiate cu Soti Cable Neptun, companie care, îi are drept acționari pe partenerii de afaceri ai primarului Radu Mazăre. În anunțul de atribuire a contractului din martie, în valoare de 2.689.076 lei, se menționa că Primăria Constanța va achiziționa de la Soti Cable Neptun servicii de publicitate constând în promovarea instituției pentru următorii patru ani. În nota de fundamentare se subliniază ideea unei informări în timp real, corecte și obiective, prin intermediul unor știri de presă plătite din banii constănțenilor, asta în timp ce reprezentanți ai presei și cetățeni ai Constanței sunt nevoiți să aștepte, uneori, până la 30 de zile, pentru a afla ceea ce, de drept, constituie o informație de interes public. Mai mult, precizăm că, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, "fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu" informații de interes public referitoare, printre altele, la actele normative care reglementează organizarea și funcționarea autorității sau instituției publice, structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe al autorității sau instituției publice, dar și sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, precum și lista cuprinzând documentele de interes public. Așadar, din oficiu!
În urma materialelor apărute în presa centrală și locală, procurorii DNA au demarat verificarea traseului banilor și legalitatea contractelor de publicitate încheiate între Primăria Municipiului Constanța și Soti Cable Neptun. Totodată, potrivit NewsIn, DNA ar fi solicitat lămuriri din partea oficialilor Primăriei Constanța, fără însă a primi, până la acest moment, conform surselor judiciare, vreun răspuns.
Cel de-al doilea contract acordat tot de Primărie aceleiași companii se ridică la suma de 835.000 lei. Obiectul acestuia? "Acordarea unei finanțări nerambursabile de către Primărie pentru ca Soti Cable Neptun să promoveze și să organizeze evenimente în cadrul Zilelor Constanței".
În acest context, reamintim și că secretarul Primăriei Constanța, Marcela Enache, a declarat pentru "Cuget liber", pe data de 31 iulie, că nu își amintește dacă pentru aceste contracte de publicitate există sau nu proiecte de hotărâre care să fi făcut obiectul dezbaterilor în Consiliul Local Municipal Constanța. Nici consilierii locali constănțeni nu își amintesc ca un astfel de proiecte de hotărâre să fi fost pe ordinea de zi a vreunei ședințe de CLM.

Procurorii DNA Constanța spun că nu au ridicat acte de la Primărie
Contactat, ieri, de ziarul "Cuget Liber", procurorul Beatrice Șișman, de la DNA Constanța, ne-a declarat că procurorii anticorupție constănțeni nu au ridicat nici un fel de documente de la Primăria Constanța și că la parchetul amintit nu există un dosar în care primarul Mazăre să fie cercetat privind cele două contracte.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al DNA București, Livia Săplăcan, ne-a declarat că informații cu privire la acest dosar nu sunt încă publice, în conformitate cu art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea 544/2001.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2714 secunde