Ca orice hotărâre de consiliu votată în doi timpi și trei mișcări,

Taxa de zgomot în municipiul Constanța a fost aprobată fără vreo dezbatere în rândul consilierilor locali

2195
Taxa de zgomot în municipiul Constanța a fost aprobată fără vreo dezbatere în rândul consilierilor locali - 4edac96613950d6c00a872b37ee20e5d.jpg
Aleșii locali constănțeni au participat, vineri, la ședința ordinară a lunii august. Deși, inițial, pe ordinea de zi a ședinței, s-au aflat 43 de proiecte de hotărâre, patru proiecte au fost retrase, în vreme ce alte patru au fost dezbătute pe ordinea de zi suplimentară. În ceea ce privește proiectele retrase, cu excepția proiectului cu numărul 21, celelalte trei nici nu se regăseau în documentația pusă la dispoziția consilierilor locali, aspect semnalat de noi în urmă cu câteva zile.

Consilierii locali municipali au adoptat toate proiectele de pe ordinea de zi, atmosfera ședinței fiind una destul de relaxată și, mai mult decât atât, aleșii locali dând dovadă și de un oarecare simț al umorului. Concret, la proiectul cu numărul 25, care viza aprobarea denumirii unor străzi în municipiul Constanța, liberalul Ovidiu Cupșa a făcut un amendament potrivit căruia recomandă un alt nume de stradă pentru cea care ar urma să poarte numele "Fundătura". Astfel, Cupșa a propus numele de "Prelungirea". Ei bine, ăsta da interes față de binele locuitorilor Constanței, care n-ar avea doleanțe ce țin de starea străzilor, a trotuarelor, de taxe peste taxe și de lipsa spațiilor verzi, ci de… fundături.

Chirii "de criză"
Un proiect care a iscat niscaiva tensiuni și ironii în cadrul ședinței de vineri a fost cel referitor la închirierea unor spații aferente unui nou club pentru pensionari și a unui club pentru persoanele cu handicap. Consilierul PNL Victor Manea a cerut lămuriri în acest sens, solicitând "o listă de prețuri". Potrivit declarațiilor primarului Radu Mazăre, este vorba de două spații situate în zonele Tomis 3 și Tic Tac și care vor costa, lunar, 20, respectiv 22 de euro metrul pătrat. În opinia aleșilor locali liberali, criza a coborât cu mult nivelul chiriilor, de aici și dezacordul lor vizavi de prețurile din acest proiect.

Cu gândul la pitici
În ceea ce privește proiectul cu numărul 39 de pe ordinea de zi și căruia, reamintim, în documentația pusă la dispoziția consilierilor, nu i-a fost atașată și expunerea de motive a primarului Mazăre, acesta a fost adoptat fără ca aleșii locali să-și pună mari semne de întrebare. Menționăm că proiectul se referă la transmiterea, către R.A.E.D.P.P., a dreptului de administrare asupra unor terenuri situate în parcul Tăbăcărie. Potrivit referatului Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanța și anexelor 1 și 2 din proiectul de hotărâre, transmiterea dreptului de administrare către Regia Autonomă "Exploatarea domeniului public și privat" se face pentru niște terenuri situate în parcul Tăbăcărie, în suprafață de 25,34 mp, 98,46 mp și, respectiv, 544,20 mp. Întrebat, după ședința de vineri, care este scopul acestui demers, din moment ce nu aveam de unde să aflăm asta, expunerea de motive neexistând, primarul Constanței a răspuns: "Ca să fie administrate (n.r. - terenurile) de către R.A.E.D.P.P. Parcurile Piticilor. Să facă curățenie acolo (R.A.E.D.P.P.)". E, totuși, vorba de câteva sute de metri pătrați. Suprafața e pentru "curățenia" din Parcul Țara Piticilor? "Deeaa…", a venit răspunsul edilului.
Ei bine, potrivit explicațiilor mai calmului și deloc sictiritului viceprimar Decebal Făgădău, se pare că motivul pentru care administrația publică locală a decis să transmită, către R.A.E.D.P.P., dreptul de administrare asupra terenurilor din Parcul Tăbăcărie a fost cu totul altul: "E o clădire, care este o magazie pe care noi am dat-o R.A.E.D.P.P. în administrare ca să facă pentru scafandri și salvamari un punct de instruire. Ca să poată face ceva acolo - știți bine că eu nu pot face nimic pentru că e spațiu verde -, eu nu vreau să le schimb destinația și atunci i-am reîntregit lotul ca să se încadreze în coeficienții urbanistici aprobați". În plus, Făgădău a menționat: "El (n.r. - R.A.E.D.P.P.) nu poate face nimic acum. El a aplicat pe niște fonduri europene ca să facă acest centru de instruire de salvamari și scafandri și atunci, ca să mă încadrez în procentul de ocupare a terenului, a trebuit să-i dau ceva mai mult teren". Viceprimarul a subliniat că destinația acestuia nu va fi schimbată. "El va rămâne tot spațiu verde și parcare", a conchis Făgădău.
Recapitulare: curățenia la… "Pitici" și "deeaa". Aceasta a fost grandioasa expunere de motive a șefului administrației publice locale de la malul mării. Inițiator al proiectului este, nota bene!, chiar primarul Mazăre.

Facilități pentru pensionari și taxe pentru cei mai tineri
Un alt proiect aprobat în ședința de vineri se referă la acordarea de facilități la transportul urban de călători în municipiul Constanța, pensionarilor beneficiari ai prevederilor Legii 309/2002 cu un venit de până la 1.000 de lei. Această lege se referă la recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stadiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961.
De precizat este că, referitor la proiectul care constă în aprobarea "Planului de acțiune privind reducerea zgomotului ambiental în municipiul Constanța", niciun consilier local nu a avut vreo obiecție sau curiozitate. Și asta în pofida neclarităților sale! Mai exact, proiectul prevede, la capitolul "Zgomotul traficului motorizat", "introducerea de puncte de taxare în zonele congestionate de trafic", dar și "restricții la trecerea vehiculelor zgomotoase cu ajutorul taxelor sau a barierelor pe străzile din zonele liniștite". Nu se specifică, însă, concret, care sunt zonele congestionate de trafic și nici de ce e necesară instituirea de taxe atât în zonele aglomerate, cât și în cele liniștite. Pentru că - deși inițiativa nu este, în esență, condamnabilă - rămâne de văzut pe unde se va mai circula fără restricții și fără taxă. N-ar fi exclus, probabil, ca cei care circulă cu mașina în municipiul Constanța să fie nevoiți să zboare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3915 secunde