Judecătorii constănțeni continuă protestul

1946
Ieri, la Judecătoria Constanța, a avut loc o nouă Adunare Gene-ală a magistraților în care s-a hotărât ca, în săptămâna 7 - 11 iunie 2010, protestul împotriva măsurilor de austeritate ce urmează a fi impuse de Guvernul Boc să continue. Potrivit președintelui Judecătoriei Constanța, magistrat Mihail Stănescu Sas, în această săptămână, completele de judecată ale acestei instanțe vor întrerupe activitatea între orele 10 - 11 (timpul unu) și 14 - 15 (timpul doi), fără a fi afectate soluționarea dosarelor cu arestați.
"În cele din urmă, măsura de protest adoptată conduce la desfășurarea activității după orele de program, în condițiile în care niciodată nu s-au plătit orele suplimentare și nici nu s-au făcut demersuri de către Ministerul Justiției în vederea normării muncii" - sunt de părere magistrații de la Judecătorie.
Măsurile de protest au fost motivate astfel de judecători: "măsurile de reducere a salariilor și pensiilor magistraților nu pot fi fundamentate prin aplicarea art. 53 din Constituția României și sunt contrare Deciziei nr. 1414/2009 a Curții Constituționale, prin care s-a stabilit că «este sarcina statului să găsească soluții pentru contracararea efectelor crizei economice, printr-o politică economică și socială adecvată». De esența legitimității constituționale a restrângerii exercițiului unui drept sau al unei libertăți este caracterul excepțional și temporar al acesteia. Diminuarea veniturilor personalului din autoritățile și instituțiile publice nu poate constitui, pe termen lung, o măsură proporțională cu situația invocată de inițiatorul proiectului de lege. Dimpotrivă, eventuala intervenție legislativă în sensul prelungirii acestei măsuri poate determina efecte contrarii celor vizate, în sensul tulburării bunei funcționări a instituțiilor și autorităților publice".
Protestul judecătorilor de la Tribunal constă în purtarea unor banderole albe, numai că, ieri, unii dintre magistrații care au intrat în săli nu au purtat nici măcar acest semn distinctiv. La data de 9 iunie, judecătorii de la această instanță vor avea o nouă Adunare Generală în care vor decide la ce măsuri de protest vor opta în continuare.
Amintim că, săptămâna trecută, adunările generale de la patru Curți de Apel și 15 Tribunale, printre care și Tribunalul Constanța, au decis să ceară ajutorul Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și instituției Avocatului Poporului, în vederea sesizării Curții Constituționale Române (CCR). Totodată, instanțele au discutat, și unele chiar au adoptat, propunerea de mandatare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca să negocieze cu Parlamentul și Guvernul situația salariilor și pensiilor magistraților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Stire din Economie : Protest spontan la "Oil Terminal"
Pagina a fost generata in 1.7577 secunde